Foto: JIM LO SCALZO/EPA/TTFoto: JIM LO SCALZO/EPA/TT
 Foto: JIM LO SCALZO/EPA/TT
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: AFP KCNA VIA KNSNordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: AFP KCNA VIA KNS
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: AFP KCNA VIA KNS
Mats Larsson

Nu står det klart – vi har  en tioåring i Vita huset

Publicerad

Nord- och Sydkorea öppnar den heta linjen igen.

Alltid något för världen att glädja sig åt.

När vi nu har en tioåring i Vita huset.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han har hört av sig igen, grabben på skolgården som gillar att mäta storlekar. Den här gången handlar det om vem som har den största knappen. Vem som har den största kärnvapenarsenalen.

Precis som om det rått någon tvekan om att USA är en betydligt mäktigare nation på den fronten än vad Kim Jong-Uns Nordkorea är.

Det var i sanningens namn Kim Jong-Un som först började tala om kärnvapenknappar. Han gjorde det i sitt traditionella nyårstal den 1 januari.

Det triggade igång den amerikanska presidenten. Så Trump var tvungen att påpeka - innan han gick och lade sig i går kväll - att han minsann också har en sådan knapp och att hans är mycket större och mäktigare.

Någon knapp finns nu egentligen inte och har aldrig funnits. Presidenten har i stället tillgång till de kärnvapenkoder som gör det möjligt för honom att på mycket kort varsel använda landets kärnvapen.

Något som stör en och annan nattsömn även i USA numera. Det råder ingen brist på amerikaner som inte anser att Trump har rätt temperament eller personlighet för att ensam ha kontrollen över arsenalen.

Det lite barnsliga twittrandet lär bara bekräfta deras farhågor där. Som Eliot Cohen - säkerhetspolitisk rådgivare till George W Bushs administration. Så ja, en republikan.

Det är för övrigt han som kallar Trump för en tioåring i en tweet. ”En grinig tioåring”, dessutom. ”Hur ansvariga personer kring honom, eller som stödjer honom, kan bortförklara eller skratta åt detta är för mig obegripligt”, skriver han också.

För ja, Trumps anhängare gillar förstås allt detta. Det ses som ytterligare ett exempel på att presidenten inte är den som viker ner sig, som inte beter sig som andra och som kommer att tvinga fram verkliga förändringar i Nordkorea.

Som den heta linje som Nord- och Sydkorea nu beslutat sig för att öppna igen. Och visst det kan vara en orsak, men troligare är att Kim Jong-Un försöker så split i den gamla alliansen mellan Sydkorea och USA.

Kim Jong-Un räckte ut en hand till Sydkorea i sitt nyårstal också och är öppen för att sända en nordkoreansk delegation till det Vinter-OS som stundar i sydkoreanska Pyeongchang i februari.

Det är den formella orsaken till att den heta linjen öppnas upp igen. Det var nordkoreanerna som stängde ner den 2016. Sydkorea föreslog på tisdagen att samtal inleds redan nästa vecka.

En het linje existerade även mellan USA och Sovjetunionen under det kalla kriget. Den upprättades efter Kubakrisen 1962, dagar då världen stod på randen till ett kärnvapenkrig.

Chansen för missuppfattningar minskar onekligen om ledarna för ärkefienderna enkelt kan samtala med varandra. Någon liknande het linje har dock aldrig funnits mellan Nordkorea och USA.

Det vore nog inte så dumt om det öppnades även en sådan. Kärnvapenretorik via twitter känns inte som någon framkomlig väg. Tack och lov att inte sociala medier fanns 1962.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag