Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Nu står det klart – vi har en tioåring i Vita huset

Foto: JIM LO SCALZO/EPA/TT
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: AFP KCNA VIA KNS

Nord- och Sydkorea öppnar den heta linjen igen.

Alltid något för världen att glädja sig åt.

När vi nu har en tioåring i Vita huset.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han har hört av sig igen, grabben på skolgården som gillar att mäta storlekar. Den här gången handlar det om vem som har den största knappen. Vem som har den största kärnvapenarsenalen.

Precis som om det rått någon tvekan om att USA är en betydligt mäktigare nation på den fronten än vad Kim Jong-Uns Nordkorea är.

Det var i sanningens namn Kim Jong-Un som först började tala om kärnvapenknappar. Han gjorde det i sitt traditionella nyårstal den 1 januari.

Det triggade igång den amerikanska presidenten. Så Trump var tvungen att påpeka - innan han gick och lade sig i går kväll - att han minsann också har en sådan knapp och att hans är mycket större och mäktigare.

Någon knapp finns nu egentligen inte och har aldrig funnits. Presidenten har i stället tillgång till de kärnvapenkoder som gör det möjligt för honom att på mycket kort varsel använda landets kärnvapen.

Något som stör en och annan nattsömn även i USA numera. Det råder ingen brist på amerikaner som inte anser att Trump har rätt temperament eller personlighet för att ensam ha kontrollen över arsenalen.

Det lite barnsliga twittrandet lär bara bekräfta deras farhågor där. Som Eliot Cohen - säkerhetspolitisk rådgivare till George W Bushs administration. Så ja, en republikan.

Det är för övrigt han som kallar Trump för en tioåring i en tweet. ”En grinig tioåring”, dessutom. ”Hur ansvariga personer kring honom, eller som stödjer honom, kan bortförklara eller skratta åt detta är för mig obegripligt”, skriver han också.

För ja, Trumps anhängare gillar förstås allt detta. Det ses som ytterligare ett exempel på att presidenten inte är den som viker ner sig, som inte beter sig som andra och som kommer att tvinga fram verkliga förändringar i Nordkorea.

Som den heta linje som Nord- och Sydkorea nu beslutat sig för att öppna igen. Och visst det kan vara en orsak, men troligare är att Kim Jong-Un försöker så split i den gamla alliansen mellan Sydkorea och USA.

Kim Jong-Un räckte ut en hand till Sydkorea i sitt nyårstal också och är öppen för att sända en nordkoreansk delegation till det Vinter-OS som stundar i sydkoreanska Pyeongchang i februari.

Det är den formella orsaken till att den heta linjen öppnas upp igen. Det var nordkoreanerna som stängde ner den 2016. Sydkorea föreslog på tisdagen att samtal inleds redan nästa vecka.

En het linje existerade även mellan USA och Sovjetunionen under det kalla kriget. Den upprättades efter Kubakrisen 1962, dagar då världen stod på randen till ett kärnvapenkrig.

Chansen för missuppfattningar minskar onekligen om ledarna för ärkefienderna enkelt kan samtala med varandra. Någon liknande het linje har dock aldrig funnits mellan Nordkorea och USA.

Det vore nog inte så dumt om det öppnades även en sådan. Kärnvapenretorik via twitter känns inte som någon framkomlig väg. Tack och lov att inte sociala medier fanns 1962.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!