Minst en person är död efter att en lastbil kört in i folk vid en moské. Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅNMinst en person är död efter att en lastbil kört in i folk vid en moské. Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN
Minst en person är död efter att en lastbil kört in i folk vid en moské. Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN
Londons borgmästare Sadiq Khan kallar attacken en ”förfärlig terroristattack”. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNLondons borgmästare Sadiq Khan kallar attacken en ”förfärlig terroristattack”. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Londons borgmästare Sadiq Khan kallar attacken en ”förfärlig terroristattack”. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mats Larsson

Troligt en hämndaktion från en högerextremist

Publicerad

Scenen börjar bli på tok för välbekant, en skåpbil kör in i en folkmassa.

Men attacken i Finsbury Park i norra London skiljer sig.

Denna gång var muslimer måltavlan.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det hölls ”Great Get Together”-manifestationer runtom i Storbritannien under helgen. Det hade gått ett år sedan Labour-politikern Jo Cox mördades i Birstall, strax utanför Leeds. 

Hon sköts och knivhöggs flera gånger av Thomas Mair, en engelsman som haft kopplingar till högerextrema rörelser.

– Detta är för Storbritannien. Storbritannien ska alltid komma först! sa han när han dödade henne.

”Great Get Together” var ett sätt att minnas Jo Cox och att fira det som förenar oss. Men firandet fick inget lyckligt slut.

 

I Finsbury Park – ett etniskt mycket blandat område i norra London – utspelade sig en scen som vi sett gång på gång den senaste tiden. En skåpbil mejade ner folk på trottoaren och dödade minst en av dem.

Londons borgmästare Sadiq Khan kallar attacken en ”förfärlig terroristattack”, och även premiärminister Theresa May säger att det är en ”potentiell terroristattack”.

Och det är det med största sannolikhet. Det är sällan olyckor längre, när den här typen av händelser inträffar.

Finsbury Park har ofta varit i rubrikerna i brittiska nyheter eftersom där ligger en moské som haft kopplingar till hatpredikanten Abu Hamza. Abu Hamza utlämnades till USA 2012 och dömdes till livstids fängelse där 2015.

 

LÄS OCKSÅ: Skåpbil kördes in i folkmassa i Finsbury Park i London – minst en död

 

Attacken inträffade cirka 20 minuter efter midnatt när besökare till den lokala moskén var på väg hemåt. Den som körde bilen visste rimligen exakt vad han gjorde, det var muslimer som var hans måltavla.

Sekteristiskt våld mellan olika muslimska grupper kräver dagligen dödsoffer i muslimska länder. Det har också krävt offer i väst. En butiksägare från en muslimsk minoritetsgrupp mördades exempelvis i Glasgow 2016 av en extremistiskt sunnimuslim.

Det kan förstås röra sig om något liknande i Finsbury Park, men troligare är att detta är en hämndaktion från en högerextremist eller mentalt störd person som beslutat sig för att hämnas den senaste tiden många terrorattentat i Storbritannien. 

Föraren kunde gripas efter att ha hållits fast av personer på plats. Han har nu förts till sjukhus och vi kommer att få svar på varför detta hände.

Det var helgen då många i Storbritannien firade det som förenar. En 48-årig man i Finsbury Park drevs i stället av hat kring det som skiljer. Och han dominerar nyhetsrapporteringen denna måndag.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag