Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Tragisk men skrämmande uppvisning av Putin

Putin tillsammans med Kinas president Ji Xinping, som är en av få världsledare på plats i Moskva för 70-årsfirandet. För tio år sedan var det betydligt fler ledare med och deltog.
Foto: Alexander Zemlianichenko

LONDON. Det var en skrämmande, imponerande militär uppvisning på Röda torget, precis som Vladimir Putin önskat.

Och tragisk.

För tragiskt är det att vi inte längre ens kan hedra offren för andra världskriget tillsammans.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ryssarna gillar onekligen sina militärparader på Röda torget. Men något så omfattande som dagens uppvisning med 16 000 soldater har vi inte skådat förr.

Det hölls förstås en parad för tio år sedan också, när Europa firade 60-års dagen av andra världskriget slut.

Den gången var USA:s president George W Bush på plats och log intill Putin. De andra västledarna var där också.

I dag var inte en enda på plats. Tydligare kan knappast den allt större sprickan mellan väst och Ryssland illustreras.

Det är på ett plan oerhört trist att det gått så här långt. Att vi inte längre tillsammans kan hedra minnet av de otaliga miljoner som stupade under andra världskriget och den slutliga segern över Nazityskland.

Det lär inte råda någon brist på ryssar som tar genuint illa upp över att inga västledare kommit denna dag till Moskva. Detta är en oerhört viktig dag i den ryska kalendern.

I en mätning svarade 44 procent av ryssarna att den egna födelsedagen var årets viktigaste. Hela 42 procent sa däremot den 9 maj, segerdagen.

Men visst var det ändå rätt av Obama, Hollande & Co att bojkotta. Konflikten i Ukraina och den ryska inblandningen där har djupt förgiftat relationerna.

Och glöm inte att det var just Ukraina och Vitryssland - nationer som då ingick i Sovjetunionen - som led svårast i andra världskriget. Även Vitrysslands president höll sig faktiskt borta i dag från Moskva.

Kanske hade ändå några västledare valt att dyka upp om inte Putin valt att förvandla gårdagen till just en enorm uppvisning av militär makt. Om inte Ryssland i sitt propagandakrig mot Ukraina så ofta använder språkbruk som om andra världskriget inte tagit slut och grannlandet tagits över av fascister.

Precis som tidigare rullade gamla stridsvagnar från andra världskriget förbi i dag. Men där fanns mycket mer än så.

För medan väst de senaste åren kraftigt rustat ner sitt försvar, så har Putin gått i rakt motsatt riktning. I går visade han upp den nya ryska stridsvagnen T-14 och mobila avskjutningsramper för interkontinentala kärnvapenrobotar.

För första gången deltog också soldater från Kina i paraden. Västledarna uteblev, men andra ledare dök upp. Tyngst var Kinas president Xi Jinping som också var hedersgäst.

Putin tackade i sitt tal förvisso USA, Storbritannien och Frankrike för de insatser som gjordes under andra världskriget. Men han passade också på att kritisera USA för att skapa en ”unipolär” värld, det vill säga en värld dominerad av USA.

– Vi ser hur militärblocks-mentaliteten ökar i styrka, sa Putin också.

Tja, ville han minska på den så hade han kanske gjort klokare i att visa upp lite mindre militär styrka i går. Men Putin vet att detta går hem i många ryska stugor, ger dem stoltheten åter.

Samtidigt borde det bli en väckarklocka för ledarna i väst, som exempelvis den just återvalda premiärminister David Cameron här i Storbritannien.

Utrikes- och försvarspolitik figurerade nästan inte alls i den brittiska valkampanjen. Men Putin har inga planer på att lämna scenen. Och han har en helt ny vapenarsenal att leka med.