Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Toppmötet i öst som Putin längtat efter

Kim Jong-un anländer med sitt tåg till Vladivostok. Det är hans första besök i Ryssland. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

BUDAPEST

Vladimir Putin vill förstås att även Ryssland ska vara med i den koreanska spelet.

Och Kim Jong-un vill ha fler danspartners än Donald Trump.

Så detta är ett handslag och toppmöte i öst som passar dem bägge.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kim Jong-un slapp i alla fall ta tåget ändå till Moskva, som hans pappa och farfar en gång gjorde. Banden mellan Pyongyang och Moskva går långt tillbaka.

Den flygrädde Kim Jong-un behövde dock bara resa till Vladivostok vid den ryska Stilla havskusten i sitt specialbyggda tåg som han även tog när han mötte Donald Trump i Hanoi i februari.

Det mötet gick som bekant inte så bra. Den amerikanske presidenten reste sig upp och avbröt mötet. Kim Jong-un hade hoppats på lättnader i sanktionerna som USA inte ville ge.

Sedan dess är det - åtminstone för stunden - slut på kärleksbreven mellan den amerikanska presidenten och den nordkoreanska diktatorn.

Där finns i stället åter irritation och nordkoreanerna kräver att USA:s utrikesminister Mike Pompeo byts ut som chefsförhandlare i kontakterna med Pyongyang.

Rysslands president Vladimir Putin har länge sökt ett toppmöte med Kim Jong-un. Nu blir det av. Foto: ALEXANDER NEMENOV / AP TT NYHETSBYRÅN

Allt detta passar förmodligen Rysslands president Vladimir Putin ganska väl. Det har gett honom en chans att ge sig in i spelet om den koreanska halvön.

Kim Jong-un har hittills träffat Kinas president fyra gånger, Sydkoreas president Moon Jae-in tre gånger, och USA:s president Donald Trump två. Men med Putin har det inte blivit ett enda möte.

Förrän nu. Kim Jong-un anlände med tåget under onsdagen till Vladivostok och togs emot med pompa och ståt och en nordkoreansk delegation som med vita handskar putsade av tåget när det anlände till perrongen.

Kim Jong-un tog över som Nordkoreas ledare år 2011 men hade fram till i fjol inte lämnat sitt land. Ryssland är ett av Nordkoreas tre grannländer, men detta är första gången han sätter sin fot på rysk jord.

Mötet med Vladimir Putin inleddes i dag på en ö utanför Vladivostok och väntas inte leda till några större konkreta resultat. Någon gemensam kommuniké blev det inte efteråt men det var heller inte planerat.

Men detta är ett möte som båda hoppas dra nytta av. För Putin är det viktigt att Ryssland slutligen får spela en roll i förhandlingarna om den koreanska halvön. Han har lagt ner mycken energi på att förvandla Ryssland till en världsmakt igen.

Ryska och nordkoreanska flaggor i Vladivostok. Toppmötet mellan Rysslands Vladimir Putin och Nordkoreas Kim Jong-un äger rum under torsdagen. Foto: ALEXANDER KHITROV / AP TT NYHETSBYRÅN

Och för Kim Jong-un är det viktigt att kunna spela även med ett ryskt kort. Han är ekonomiskt mest beroende av sin väldiga granne Kina och såg vid toppmötet i Hanoi att Trumps översvallande beröm snabbt kan övergå till något annat.

Han hoppades säkerligen också att kunna påverka Putin att lätta något på sanktionerna mot landet, men det finns inte så mycket Putin kan göra där på egen hand. Det finns exempelvis tusentals nordkoreanska gästarbetare i Ryssland som enligt FN:s sanktioner måste lämna landet senast i december.

Kina vill som grannland till Nordkorea inte att sanktionerna ska vara så hårda att landet riskerar kollapsa. Ryssland har inte heller något intresse av en implosion i Nordkorea.

Det finns mycket riktigt en oro i Washington för att Kim Jong-un och Vladimir Putin ska komma för väl överens. För USA är total kärnvapennedrustning av Nordkorea det viktigaste målet.

Om den internationella pressen minskar på Nordkorea, så blir det svårare att nå det resultatet. USA:s sändebud till Nordkorea, Stephen Biegun, besökte mycket riktigt Moskva i förra veckan, inför Putins toppmöte med Kim Jong-un.

En sak är säker. Vladimir Putin kommer är så talför om sina känslor och ambitioner gentemot den nordkoreanska ledaren. Det passar nog Kim Jong-un rätt bra det också.