Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Theresa May offrar sig – det kan fungera

Theresa May hoppas på en tredje omröstning av utträdesavtalet med EU. Foto: JESSICA TAYLOR / AP / TT NYHETSBYRÅN

BUDAPEST. Theresa May kan inte erbjuda mer än detta.

Sitt eget politiska liv som premiärminister.

På det viset hoppas hon att det ska bli tredje gången gillt för brexit-avtalet hon förhandlade fram med EU.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var Albert Einstein som sa att definitionen på galenskap är att göra om samma sak gång på gång och förvänta sig nya resultat. Det borde betyda att Storbritanniens premiärminister blivit lite knäpp.

För hon hoppas på en tredje omröstning av utträdesavtalet med EU och tror att det ska gå annorlunda den här gången. Avtalet har röstats ner två gånger redan och det är bland annat därför det varit så kaotiskt i det brittiska parlamentet.

Men hon kastade in en ny faktor i ekvationen på onsdagen. Hon lovade att avgå när brexit är genomfört och att inte leda förhandlingarna om vilka framtida relationer Storbritannien ska ha med EU. Hon angav inget datum, men i praktiken betyder det att hon går senast till sommaren.

Det är också vad många av brexitörerna i hennes eget parti krävt. De vill ha någon ny som gör ett bättre jobb än vad Theresa May gjort.

 

Ja, det brittiska underhuset har till och med tagit kontrollen över dagordningen från Theresa Mays regering och röstade under onsdagskvällen om åtta olika förslag till hur Storbritannien ska gå framåt i relationerna med EU.

Där finns allt från en hård brexit - att lämna den 12 april (det nya datum som nu gäller om inte utträdesavtalet blir godkänt - till att Storbritannien drar tillbaka sin ansökan om att lämna EU.

Men inget av alternativen blev godkända. Parlamentet har röstat nej till allt. Närmast kom förslaget om att Storbritannien ska söka en tullunion med EU, där röstade 264 ja, mot 272 nej. Än mer kaos, med andra ord.

Detta kan dock möjligen öka chansen för att Theresa May trots allt får igenom sitt utträdesavtal. Brexitörerna ser nu vad som riskerar att ske om inte det för dem så förhatliga utträdesavtalet blir godkänt. Alternativet kan bli ännu värre i deras ögon.

Men det räcker inte för May att bara få med sig brexitörerna i det egna partiet. Hon skulle ha behövt stöd även från det lilla nordirländska partiet DUP, men DUP sa sent på kvällen att partiet fortfarande inte kan stödja utträdesavtalet. 

Det är ett rejält bakslag för henne, men det är inte omöjligt att tillräckligt många labourledamöter i slutänden stödjer utträdesavtalet och ger May den majoritet hon sökt.

Om det nu blir någon omröstning över huvudtaget. Talmannen John Bercow som i förra veckan stoppade ett försök av Theresa May att få till en tredje omröstning om samma avtal, varnade i dag igen att han kan komma att dra samma slutsats. Men Mays löfte att avgå kan ha ändrat på det.

Om hon trots allt får igenom avtalet så sker en brexit under ordnade former den 22 maj och vi går in i en övergångsperiod där de framtida relationerna ska förhandlas fram. Förhandlingar som alltså inte May kommer att leda.

Om det däremot blir nej, så måste London vända sig till EU och begära om ännu mer tid med att lämna EU och lova att delta i EU-parlamentsvalet som äger rum i slutet av maj. Kvällens omröstning kan då peka ut vilken lösning som det brittiska parlamentet föredrar, antagligen en tullunion.

Men Theresa May har alltid varit emot att Storbritannien skulle vara med i EU-valet 2019, det skulle vara ett svek mot brexit-väljarna som ju vann folkomröstningen i juni 2016, menar hon. 

Men där kan inte EU-kompromissa. Om Storbritannien är kvar i EU men inte har någon representation i EU-parlamentet så riskerar denna ack så viktiga EU-institution att inte längre vara funktionsduglig.

Därför satte EU den 12 april som deadline ifall utträdesavtalet inte godkänts. Storbritannien måste senast den 11 april meddela om landet är med i EU-valet eller inte.

Blir svaret nej, så återstår bara en hård brexit den 12 april. Omöjligt är det definitivt inte.