Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Theresa May kan vara avsatt i kväll

Boris Johnson, en av många konservativa politiker som drömmer om premiärminister posten. Foto: IMAGEPLOTTER/REX / IMAGEPLOTTER/REX/IBL REX FEATURES

LONDON.

Som om inte britterna har nog av politiskt kaos.

I kväll röstar de konservativa om Theresa May ska avsättas som partiledare.

Så vad innebär allt detta?

Expressen reder ut.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varför blir det en förtroendeomröstning om Theresa May just nu?

Minst 48 konservativa partledamöter har begärt i brevform att en sådan omröstning ska äga rum, och de egna partireglerna säger att det är allt som krävs. De gjorde ett försök redan för några veckor sedan, men kom då inte upp i 48.

Vad har utlöst missnöjet?

Brexit och det utträdesavtal som den brittiska regeringen förhandlat fram med EU. Parlamentet skulle ha röstat om det i tisdags men Theresa May bestämde sig i sista stund för att ställa in omröstningen eftersom hon insåg att den inte skulle gå igenom. Det blev droppen för kritikerna.

När äger omröstningen rum?

Det går undan i Storbritannien. Den äger rum redan i kväll mellan klockan 19.00 och 21.00 svensk tid. Resultatet presenteras så fort rösterna är räknade i kväll. Alla 315 konservativa ledamöter röstar.

Vad krävs för att fälla May?

En majoritet av rösterna, det vill säga 158. Omröstningen är hemlig. Det har hittills sagts att hon antagligen har tillräckligt med stöd för att klara sig, men osäkerheten har ökat.

Vad händer om hon förlorar?

Då avgår hon som partiledare och sitter kvar som premiärminister till dess att de konservativa utser en efterträdare. En process som lär ta några veckor. Två huvudkandidater ska gallras fram och de konservativa partimedlemmarna får sedan rösta fram vinnare. Vinnaren blir sedan ny premiärminister.

Och om hon vinner?

Då sitter hon kvar. Hon kan förstås välja att avgå själv om segermarginalen blir liten. Men hon har hittills inte varit den som kastar in handduken. En tröst för henne om hon vinner är att hon inte kan bli utmanad förrän om tidigast ett år.

Och vad händer nu i Brexit-frågan?

EU håller toppmöte i Bryssel i morgon och fokuserar på Brexit då. Theresa May hoppas på eftergifter så att hon kan lägga fram det framförhandlade utträdesavtalet och avsiktsförklaringar för hur de framtida relationerna ska se ut för parlamentet. Hon har tidigare sagt att det ska ske senast den 21 januari.

Theresa May mötte EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i går. Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN

Men om hon förlorar förtroendeomröstningen i kväll då?

Ja, då drar detta ut på tiden, men samtidigt tickar klockan allt högre. Den 29 mars lämnar Storbritannien EU. Något måste vara klart innan dess, annars lämnar britterna EU utan något avtal, en så kallad hård Brexit. De ekonomiska konsekvenserna för det väntas bli allvarliga.

Vad händer om Brexit-omröstningen till slut går igenom parlamentet?

Då slipper vi den omedelbara dramatiken. Britterna börjar förhandla med EU om sina framtida relationer, men stannar under en övergångsperiod - den löper ut sista december 2020 - kvar i EU:s regelverk.

Och vad händer om parlamentet röstar nej?

Premiärministern kan försöka förhandla om. Många Brexit-anhängare som vill utmana henne säger att de kan få en bättre deal. Få tror dem. Men det kan också bli nyval om regeringen faller eller avgår. Det kan till och med bli en ny folkomröstning.

Inget slut på Brexit-dramat än, alltså?

Inte på långa vägar.