Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Tärningen är kastad – men vem riskerar mest?

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi. Foto: CNP/ABACA / STELLA PICTURES/CNP/ABACA
USA:s president, Donald Trump.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Så korsade Nancy Pelosi sitt Rubicon.

En formell utredning om riksrätt inleds mot USA:s president Donald Trump.

Får han behållet jobbet? 

Får hon?

Expressen reder ut.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så hur stor nyhet är detta?

Säg så här: det har hänt fyra gånger i USA:s historia att en utredning om riksrätt satts igång mot en sittande amerikansk president. I två fall - Andrew Johnson och Bill Clinton - ledde det till riksrätt, i det tredje, så valde Richard Nixon att avgå innan processen gick så långt. Så ja, detta är stort.

Varför händer det nu, har inte demokraterna diskuterat detta typ från dagen Trump flyttade in i Vita huset?

En del har i alla fall gjort det. Nancy Pelosi - talmannen i representanthuset - har dock stretat emot, även efter att demokraterna tog kontrollen efter kongressvalet 2018. Robert Muellers utredning och rapport fick henne heller inte att ändra sig.

Varför har hon varit så emot?

Nancy Pelosi vet vilket högt pris demokraterna kan få betala om en sån här process upplevs som alltför politisk och partisk i ett läge då landet borde koncentrera sig på andra saker. Det var vad som hände när republikanerna drog Bill Clinton inför rätta. Det var republikanerna som förlorade politiskt på den riksrätten.

Så vad fick henne att ändra sig?

Ukraina-historien. Donald Trump uppges ha försökt pressa Ukrainas president Volodymyr Zelensky att utreda korruptionsmisstankar mot förre vicepresidenten Joe Biden och hans son Hunter Biden. Sonen satt med i styrelsen till en av Ukrainas största gasföretag samtidigt som Biden var vicepresident. Trump anklagas också för att ha dragit in militär hjälp till Ukraina som hot.

Drog Trump in militär hjälp?

Ja, det skedde dock innan han pratade med president Zelensky på telefon den 25 juli, det samtal där han ska ha pressat den ukrainska presidenten. Militärhjälpen återinfördes i september efter påtryckningar från den amerikanska kongressen.

Så vad exakt är det Trump anklagas för?

Det hör ju till historien att Joe Biden är favorit att bli demokraternas presidentkandidat 2020. Trump anklagas alltför för att ha utnyttjat sin position för att utöva påtryckningar på utländsk makt för att utreda och hitta negativa saker om en av Trumps politiska motståndare och för att ha använt amerikanska skattemedel som vapen.

Är det tillräckligt för att leda till riksrätt?

Vi får gå till den amerikanska konstitutionen. Den talar om ”förräderi, mutor eller andra allvarliga brott” (high crimes and misdemeanors på engelska). Vad som utgör allvarliga brott är upp till politikerna att bestämma. Bill Clinton anklagades 1999 för att ha begått mened och försökt förhindra rättvisans gång.

Vad säger president Trump om allt detta?

Han förnekar anklagelserna och beskyller motståndarna för ännu en ”häxjakt” precis som Mueller-utredningen som i slutänden inte beskyllde honom för några brott. Vita huset offentliggjorde i dag samtalet med Volodymyr Zelensky.

Vad visade utskriften av samtalet?

Trump uppmanade flera gånger Zelensky att ”hjälpa till” och att kontakta USA:s justitieminister kring en korruptionsutredning om Joe Biden. Något öppet hot finns dock inte och Trump nämner inget om någon indragen militärhjälp. 

Vad är det Trump menar att Biden ska ha gjort?

Hunter Biden satt med i styrelsen för Burisma, Ukrainas största gasföretag samtidigt som pappa var USA:s vicepresident. Joe Biden utövade också påtryckningar för att Ukraina skulle sparka sin dåvarande statsåklagare i mars 2016. USA - och flera EU-länder - ansåg att arbetet mot korruption i landet gick för långsamt. Men statsåklagaren hade också en vilande utredning mot Burisma, Hunter Bidens företag. 

Hur började denna historia?

Men en visselblåsare inom den amerikanska underrättelsetjänsten som slog larm om att presidenten uppträtt mycket opassande under samtal med en främmande makt. Visselblåsarens identitet är okänd och hans eller hennes rapport har hittills hemlighållits för kongressen, även det något som demokraterna är mycket upprörda över.

Så hur stort stöd finns bland amerikanerna för en riksrätt?

Någon större aptit finns inte. Det gjordes mätningar i somras i samband med att Robert Muellers vittnade inför kongressen. Då var en majoritet emot en riksrätt. Det kan förstås ändras beroende på vad som kommer fram i den nya Ukraina-historien.

Vad händer nu, pågår inte redan utredningar mot Trump i kongressen?

Jo, hela sex stycken. Nancy Pelosi vill att utredningen om riksrätt ska ske inom ramen för de redan pågående utredningarna. En del demokrater hade önskat ett tydligare uppdrag för en särskild kommitté.

Vad krävs för att det verkligen ska bli riksrätt?

Om utredningen kommer fram till att det finns skäl att ställa USA:s 45:e president inför riksrätt så kommer formella anklagelser att formuleras och detta kommer sedan representanthuset att få rösta om. Det räcker med en enkel majoritet för att detta ska gå igenom.

Finns den majoriteten i dag?

Det börjar se så ut.  Demokraterna har i dag 235 av de 435 platserna i representanthuset. Det krävs 218 röster för en majoritet och demokraterna börjar närma sig den siffran, enligt amerikanska medier. 

Och vad krävs för att presidenten ska bli fälld i senaten?

Senaten fungerar som en slags domstol. Och om konstitutionen gör det relativt lätt att väcka riksrättsåtal, så ligger ribban desto högre för en fällande dom. Detta för att förhindra rena politiska domar. Det krävs två tredjedels majoritet för fällande dom.

Finns en sådan?

Nej. Det är tvärtom republikanerna som har majoritet i senaten, de har 53 av 100 platser. Det ska oerhört mycket till för att denna senat ska fälla Trump. De anklagelser som hittills riktats kommer säkerligen inte att räcka.

Vad händer om presidenten trots allt blir fälld?

Då tvingas han lämna sin post och vicepresident Mike Pence tar över. Det har dock aldrig hänt i USA:s historia. Både Andrew Johnson och Bill Clinton friades och satt kvar.

Så varför allt detta?

Trycket inom demokraterna har blivit för stort. Det finns en känsla att om Trump kommer undan även denna historia, så finns inga snart inga gränser. En känsla av att kongressen måste agera för att vara relevant.

Men detta kan alltså sluta med att det blir Nancy Pelosi som får betala det högsta politiska priset?

Ja, det är inte omöjligt. Minns att vi har val i USA redan nästa år. Väljarna har där chansen att rösta bort USA:s 45:e president. En riksrättsprocess kommer att ta mycket energi vid en tid då valkampanjen redan är i gång för fullt. Om inte anklagelserna är allvarliga och tydliga nog, så är risken uppenbar att det slår tillbaka mot demokraterna.