Mats Larsson

Supervapnet som skrämmer USA – går inte att skjuta ner

Ny kinesisk missilteknik visades upp i samband med landets 70-årsfirande i oktober 2019.
Foto: Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
USA och Pentagon har tagits på sängen av nya kärnvapenroboten som landet inte kan skjuta ner.
Foto: CHARLES DHARAPAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Kinas ledare Xi Jinping.
Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är aldrig trevligt att bli överraskad över hur militärt avancerat en rivaliserande nation blivit.

USA har just tagits på sängen av Kina.

Det handlar om en ny typ av kärnvapenrobot som USA inte kan skjuta ner.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har varit några spända höstveckor i Ostasien där Kina sänt rekordmånga stridsflygplan in i Taiwans flygidentifieringszon och USA har skickat örlogsfartyg in i sundet mellan Kina och Taiwan.

Så nyheten från Financial Times har inte lugnat nerverna i Washington. Enligt FT testade Kina i augusti en så kallad hypersonisk robot, vars make USA inte skådat.

– Vi har inte en aning om hur de gjorde detta, säger en källa till tidningen.

Hypersoniska vapen är ultrasnabba och färdas med hastigheter över fem gånger ljudet. Det är ingen hemlighet att Kina utvecklar sådana. Ryssland och USA gör det också.

Enligt FT placerade kineserna en hypersonisk glidfarkost ombord på en av sina långdistansraketer. Farkosten – som kan förses med en kärnvapenstridsspets – återvände in i atmosfären och färdades på låg höjd genom atmosfären mot sitt mål.

Efter att ha gjort ett varv runt jorden slog den ner cirka 40 kilometer från sin avsedda måltavla, uppger tre källor för Financial Times. 

Kineserna förnekar att det var ett nytt vapen och hävdar i stället att det handlade om rutintest för en av landets rymdfarkoster. Amerikanska underrättelsetjänsten – som tydligen missade utvecklingen av detta vapen – tror annorlunda.

Financial Times noterar också att den kinesiska myndighet som sänder upp raketer i rymden den 17 juli meddelade på sociala medier att den 77:e uppskjutningen ägt rum.

Den 24 augusti meddelade samma myndighet att en 79:e uppskjutning ägt rum. Inget ord däremot om den 78:e.

Under det kalla kriget mellan USA och Sovjet fanns ett förbud mot att utveckla anti-robotförsvar eftersom det sågs som destabiliserande i kärnvapenbalansen.

Det avtalet rev USA upp 2002 och landet har sedan dess utvecklat ett robotförsvar som även ska kunna skjuta ner inkommande långdistansrobotar.

USA säger att de är avsedda att användas mot nationer som Nordkorea och Iran, inte mot Ryssland och Kina, men det är inget som lugnat ryssarna eller kineserna.

Sådana interkontinentala robotar går i ballistisk bana, förutsägbar bana. Upp i rymden och ner igen. De upptäcks vid avfyrning och datorer kan snabbt räkna ut vilken bana de kommer att ta. En förutsättning för att skjuta ner dessa ultrasnabba vapen.

Det är detta kineserna nu tros kunna undvika. Glidfarkosten går i lägre bana, kan även flyga via Sydpolen och tros även kunna ändra kurs på vägen mot målet. Den amerikanska kontinenten skulle vara sårbar på ett nytt sätt.

Kina ser det hela som ett defensivt drag.  USA är kraftigt överlägset Kina vad gäller antalet kärnvapen. För Kina är ett sådant här nytt vapen ett sätt att förbättra balansen.

Hu Xijin, chefredaktör på kinesiska tidningen Global Times, twittrar att Kina kan stärka sin avskräckande förmåga genom att ”försäkra oss om att USA överger idén att kunna använda kärnvapen utpressning mot Kina”.

I USA ses det i stället som ett tecken på en alltmer offensiv kinesisk militär. Financial Times avslöjande kommer bara några veckor efter publiceringen av satellitbilder som sägs visa ett hundratal nybyggda silos för kärnvapenbestyckade kinesiska långdistansrobotar.

Och Kinas snabba teknologiska utveckling börjar oroa USA på riktigt. Inte minst på områden som cyberkrigföring och Artificiell intelligens.

Nicolas Chaillan hoppade nyligen av sitt jobb som högste ansvarig för Pentagons datautveckling i protest mot att den teknologiska omvandlingen går för långsamt i USA.

Han pekar i en intervju för Financial Times bland annat på att Kina har ett försprång eftersom militären där samarbetar nära med kinesiska techjättar, medan företag som Google inte vill hjälpa den amerikanska militären.

Enligt Chaillan har USA i praktiken redan förlorat kampen och menar att cyberförsvaret hos en del amerikanska myndigheter är på ”dagisnivå”.

– Vi kommer inte att ha en chans mot Kina om 15 till 20 år, säger han till FT. Kampen är egentligen över redan nu.


Bilderna avslöjar Putins planer: ”Möjlig guldgruva”

Rustar militären i Arktis, testar nytt supervapen och vill säkra kontrollen över framtida handelsrutt.