Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Största politiska chocken USA upplevt i modern tid

Donald Trump: USA:s nye president.
Trumpsupportrar firar i New York efter den stora succén.
Foto: John Locher/AP/TT

NEW YORK. President Donald Trump.

Så ser den ut.

Den största politiska chocken USA upplevt i modern tid.

Nu väntar den stora osäkerhetens tid.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kalla det chock, kalla det jordskalv. Orden räcker inte riktigt till för att uttrycka det Donald Trump just lyckats med i det amerikanska presidentvalet.

Frågan är om han själv ens trodde det på det. Det kändes inte så i slutet av valkampanjen.

Opinionsmätningarna – de flesta i alla fall – hade ju pekat på en seger för Hillary Clinton. Kommentatorerna och experterna var av samma åsikt.


LÄS OCKSÅ: Donald Trump vinner USA-valet 2016


Själv borde jag ha varit mer förberedd. Jag upplevde trots allt på nära håll hur britterna överraskade hela världen genom att i juni rösta för att lämna den Europeiska unionen.

Även det kändes otänkbart för många. En seger för Donald Trump kändes än mer osannolik.

Nå, hans seger är ett enda stort finger åt den hyfsat välbeställda medelklassen i de stora städerna, mot etablissemanget, mot de välutbildade, mot experterna.

De var inte de som röstade på honom. Flera har påpekat att dagens skiljelinjer inte längre går så mycket mellan vänster och höger på den politiska skalan, som mellan storstad och landsbygd, mellan välutbildade och lågutbildade.


Donald Trump blev en röst för alla de som känner sig åsidosatta, frånsprungna, ignorerade. De som anser att deras värld, deras stad är en bättre plats om den inte är så etniskt blandad.

Donald Trump vann över Hillary Clinton med 72 procent mot 23 procent bland vita amerikaner som saknar högskoleutbildning. Det är en enorm segermarginal.

Många valexperter tvivlade på att det fanns tillräckligt med vita väljare för att ge Trump segern i USA 2016. De hade fel. Och hans väljarunderlag kan vara bredare än vi trott.

Så gott som alla Trump-anhängare jag träffat kände till allt om hans sexistiska uttalanden om kvinnor, insåg att han for med osanningar i sina tal, höll med om att han ibland uttryckte sig grovt.

Men de brydde sig inte om det. Trumps attraktion var så stor. De ville tro honom och hans löften. De kände att de inget hade att förlora på att prova något nytt.

Och nytt blir det onekligen. Börserna rasade i natt när det stod klart att Donald Trump kommer att flytta in i Vita huset.


Många, många vaknar upp med en hård knut i magen i dag. Donald Trump är ett fullständigt oprovat kort, med ett temperament och psykologisk profil som ärligt talat bådar rätt illa.

Kritiken mot honom har inte bara kommit från vänsterhåll. Några av de hårdaste kritikerna är högertänkare, republikanska utrikes- och säkerhetsexperter.

Personer som vet hur internationella relationer fungerar. Och vad som inte fungerar. Trump skrämmer dem.

Sanningen är att ingen kan förutsäga vad för slags president han blir. Det fanns många – inte minst i Europa – som fruktade Ronald Reagan också.

Men skillnaden mellan Reagan och Trump är att Reagan trots allt hade erfarenhet av politiskt ledarskap, han hade varit guvernör i Kalifornien.

Det är samtidigt den politiska oerfarenheten som lockade många av Trumps väljare. Det är exakt vad de vill ha. Och deras förtjusning över att vi i media hade så fel, känner i dag inga gränser.

Trumps bristande kunskaper kommer att uppvägas av att han omger sig med kloka rådgivare, heter det. Vi får väl se. Så värst många rådgivare har han inte omgett sig med, förutom den närmaste familjen.

Det finns kritiker som fruktar att Donald Trump med sin vurm för starka ledare kan utgöra ett hot mot den amerikanska demokratin.


Det är förhoppningsvis överdrivna farhågor. USA har rimligen inte valt ett amerikanskt svar på Benito Mussolini. Men möjligen en amerikansk variant på Silvio Berlusconi.

Det kommer hursomhelst att bli en turbulent färd framöver. Håll i baseballkepsarna.