Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Snyggt försök,
Marine Le Pen

Mats Larsson skriver om Marine Le Pens beslut att ta timeout som partiledare för Nationella fronten.

Emmanuel Macron, Marine Le Pens rival i andra omgången av franska presidentvalet.

Foto: Alain Nogues / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES

Marine Le Pen.

Foto: Michel Euler / AP TT NYHETSBYRÅN

PARIS. Marine Le Pen meddelade i går kväll oväntat att hon tar timeout som partiledare för Nationella fronten.

Hon vill stå över partipolitiken inför finalomgången i det franska presidentvalet.

Jo, jo, snyggt försök, Marine!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kanske hoppas Marine Le Pen att Charles de Gaulle ska nicka gillande där i sin franska himmel. Det var han som 1958 grundade den femte franska republiken, det statsystem som fortfarande gäller.

Charles de Gaulle skapade en starkare president och hans tanke var att denne skulle stå över partipolitiken, lite som en monark. En president för hela Frankrike.

Det har blivit lite si och så med det. Frankrikes presidenter efter de Gaulle har alltid tillhört några av de stora etablerade partierna, och kopplingen har varit tydlig.

Men 2017 är annorlunda. Varken Marine Le Pen eller Emmanuel Macron - de två som gör upp om presidentposten - kommer från något av Frankrikes traditionella partier.

Det råder ingen tvekan om att det är Macron som har det bättre förspänt. Så gott som alla andra kandidater har slutit upp bakom honom. President François Holland varnade i går för följderna om Marine Le Pen skulle vinna.

Tidigare franska presidenten Charles de Gaulle. Foto: AP

 

LÄS MER: Hollandes första ord om valresultatet

 

Marine Le Pen sa i sitt segertal att hon vill bli hela folkets president. Det är mot den bakgrunden hennes beslut att tillfälligt stiga ner som partiledare ska ses.

Ett försök att framställa sig som nationens moder. Inte för stunden bunden som partiledare. Hon vill stå över partipolitik, sa hon i intervjun med fransk tv där hon lämnade sitt besked.

Hon hoppas bland annat på att locka över väljare som i första omgången stötte Jean-Luc Mélenchon, en kandidat på yttersta vänsterkanten som liksom hon är mycket kritisk mot EU.

Jean-Luc Mélenchon. Foto: CLAUDE PARIS

Men Marine Le Pen kan förstås inte med sin timeout tvätta bort sitt förflutna eller vem hon är. Nationella fronten och familjen Le Pen har mer eller mindre varit synonymt ända sedan pappa Jean-Marie grundade partiet 1972.

Familjesämjan är inte god. Marine Le Pen har försökt göra partiet mer rumsrent och uteslöt till och med sin pappa från partiet 2015 efter förnyade anti-semitiska uttalanden.

Det finns flera Le Pen som väntar i kulisserna. Marines systerdotter Marion Maréchal Le Pen är också aktiv inom partiet.

Så nej, få är det fransmän som lär imponeras av Marines beslut att ta en timeout som partiledare. Så lätt går inte ränderna ur.

 

LÄS MER: Så tycker Le Pen och Macron i fem frågor