Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Skräckexemplet på hjälten som förvandlas till diktator

”Han klamrade sig fast vid makten alldeles, alldeles, alldeles för länge”.
Foto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI / AP TT NYHETSBYRÅN

Med lokala mått mätt borde han avlidit för länge sedan, Robert Mugabe, 95.

Den förväntade levnadsåldern i Zimbabwe är 59 år bland män.

Det säger en del om landet han körde i botten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Zimbabwierna berövade till slut Robert Mugabe en av hans sista önskningar. Planen var att han skulle styra sitt Zimbabwe ända in i graven, precis som många av Afrikas starka män.

Men Mugabe tvingades slutligen bort från tronen hösten 2017, 93 år gammal. Den äldste statschefen i världen. Och ett varnande exempel om hur befrielsehjälten alltför ofta förvandlas till diktator. 

Hans efterträdare på presidentposten Emmerson Mnangagwa hade förstås bara god ord att säga i dag:

– Mugabe var en ikon i befrielserörelsen, en pan-afrikanist som ägnade sitt liv åt att ge makten till folket. Hans bidrag till vår nationen kommer aldrig att glömmas.

Sant är att Mugabe aldrig kommer att glömmas. Men knappast av de orsaker Mnangagwa menar.

Zimbabwes ledare är död - blev 95 år gammal.

Ta den förväntade levnadadsåldern. Den var 59 år när Mugabe kom till makten 1980. Den har inte stigit sedan dess, den har tvärtom precis återvänt upp till samma nivå.

När det var som värst i landet i mitten på 00-talet så hade siffran sjunkit till 43 år. Det säger en hel del om Mugabes vanstyre (även om de låga siffrorna delvis kan förklaras av aids-epidemin).

Ingen kan ta ifrån Robert Mugabe att han spelade en tung och avgörande roll i befrielsekampen för Zimbabwe, ett land som tidigare hette Rhodesia. 

Men han handskades illa med landet han befriat.  Mugabe tog över Afrikas näst rikaste land 1980, ett land med rika naturtillgångar, bland annat guld och diamanter, och ett väl fungerade jordbruk. 

Men han skulle slå sönder allt det. Han kallade sig själv revolutionär och kallade sin ideologi för ”Marxist Leninist Mao-Tse Tung-lära”. Det ledde till ruin. 

Liisa Laakso om Zimbabwes ex-president.

En vändpunkt kom 2000 då han började genomföra en jordbruksreform. Gårdar som tillhört vita jordbrukare övertogs med våld och tvång. De hade utgjort ryggraden i jordbruket.

Många av de svarta som fick ta över saknade erfarenhet av att bruka jorden och de hade fått gårdarna tack vare sina kontakter med regimen. Resultatet blev katastrof.

En annan ekonomisk farsot slog sedan - på grund av Mugabes politik - till på 00-talet i Zimbabwe. Hyperinflation. Den sista sedel som Zimbabwes riksbank tryckte år 2009 var på 100 000 000 000 000 Zimbabwe dollar.

Det är 100 biljoner. Det räckte för en limpa bröd. Knappt.

Zimbabwe har sedan dess varit utan egen valuta. Mugabe tvingades i stället börja använda den amerikanska dollarn. 

CNN:s David Mackenzie har pratat med människor om ex-presidenten.

Det fanns ett visst hopp kring 2008 att Mugabes dagar kunde vara räknade. Det var då oppositionsledaren Morgan Tsvangirai överraskande besegrade Mugabe i den första valomgången av presidentvalet.

Men Tsvangirai fick inte de över 50 procent han hade behövt för att vinna på en gång (oppositionen menar att han egentligen nådde den nivån men valfusk stoppade honom).

Det blev dock ingen andra omgång. Mugabe svarade med att sända ut sina trogna för att misshandla och döda. Över 200 dödades i valspurten, och Tsvangirai valde att hoppa av.

Ekonomin har förbättrats något sedan de värsta åren men facit efter 37 år med Robert Mugabe är djupt deprimerande. En fjärdedel av Zimbabwes befolkning var beroende av matleveranser 2017, 72 procent lever i fattigdom. Många överlevde tack vare pengar som släktingar som flyttat till utlandet sänder hem.

Folket jublade när han slutligen tvingades bort 2017. Zimbabwe är fortfarande ett land med enorma svårigheter. Det kommer att ta tid att reparera det katastrofala arvet efter Mugabe.

Expressens Torbjörn Selander om Robert Mugabe.