Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Sjubarnspappan som kan hota Viktor Orbán 2022

Foto: Laszlo Balogh / TT NYHETSBYRÅN

Det finns i alla fall en chans nu för oppositionen i Ungern.

Premiärminister Viktor Orbán får en motståndare vid valet nästa vår som han har anledning att frukta.

En konservativ, kristen man med sju barn.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Israelerna visade tidigare i år att det trots allt är möjligt. Om oppositionen förenar sig så går det att rösta bort en premiärminister som till synes spikat fast sig vid makten.

Israels premiärminister heter numera Naftali Bennett och han står ungefär lika långt till höger som företrädaren Benjamin Netanyahu.

Den ungerska oppositionen hoppas nu kunna göra något liknade i april nästa år. I helgen röstade de fram den 49-årige Péter Márki-Zay till ledare för Förenade Oppositionen.

Det var nog ett smart val. Han kämpade i finalomgången mot segraren i den första valomgången, vänsterkandidaten Klára Dobrev.

Klára Dobrev föll i finalomgången mot Péter Márki-Zay. Hon är gift med en före detta ungersk premiärminister.
Foto: Balazs Mohai / MTI

Det råder ingen tvekan om att Viktor Orbán hade föredragit Klára Dobrev. Hon hade varit så mycket enklare att attackera inför valet.

Det handlar inte minst om hennes make. Dovrev är gift med Ungerns förre premiärminister Ferenc Gyurcsány en ordentlig impopulär politiker i Ungern som blev ökänd när han på en hemlig bandinspelning efter valet 2006 sa inför sina socialistkolleger att de ”lurat skiten” ur folket vid senaste valet.

Högerpartiet Fidesz och Viktor Orbán vann en jordskredsseger i valet 2010 mycket som en reaktion på socialisternas misskötsel av landet. Så ja, nog hade Orbán hellre velat kämpa mot Klára Dobrev.

Men så blir det nu inte. Det blir alltså Péter Márki-Zay som leder de sex politiska partier - från vänster till höger - som förenat sig inför parlamentsvalet nästa år.

Det är första gången oppositionen förenats på det här viset i ett nationellt val. Det är också deras enda chans.

Viktor Orbán har varit Ungerns premiärminister sedan 2010.
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

För Ungern har ett valsystem - omgjort under Orbáns styre - som kraftigt gynnar det största partiet. Det finns 199 platser i en parlamentet, men 106 av dem är enmansvalkretsar där det största partiet tar hem segern och sätet.

Fidesz brukar får knappt 50 procent av rösterna, medan oppositionen har varit hopplöst splittrad. Det har vid valen gett Orbán och hans parti över två tredjedelar av platserna i parlamentet, och makten att ändra på grundlagen på egen hand.

De har utnyttjat sin makt. Viktor Orbán blir - när Tysklands Angela Merkel väl kliver ner - den ledare i EU som suttit längst vid makten. 

Enligt organisationen Freedom House har Orbán förvandlat Ungern till ett land som inte längre kan klassas som en demokrati. Fidesz har skaffat sig kontroll över tidigare oberoende institutioner, som domarväsendet. Medierna är till stor del Fidesz-trogna.

Så Peter Márki-Zay har en rejäl uppförsbacke framför sig. Men han har egenskaper som antagligen ger oppositionen en chans.

Han är konservativ men är en oberoende politiker med bakgrund som ingenjör, ekonomisk historiker och har har bott även i USA och Kanada. 

Inte minst viktigt, han har visat förr att det går att besegra Fidesz. Han är borgmästare i den lilla staden med det tungvrickande namnet Hódmezövásárhely.

Det var länge ett Fidesz-fäste men han vann borgmästarvalet där 2018 genom att - just det - förena den lokala oppositionen. Nu hoppas han göra om det hela på nationell nivå.

Det faktum att han är en troende katolik, konservativ och sjubarnspappa gör det också svårare för Orbán & Co att svartmåla honom som någon slags oäkta ungrare.

Oppositionen hoppas att han ska kunna locka över en del Fidesz-väljare som börjat tröttna Orbáns långvariga styre. Sedan gäller det förstås att vänsterväljare också går och röstar och stödjer Förenade oppositionen även om det leds av en högerpolitiker.

Förenade Oppositionen kommer att ställa upp med bara en nominerad kandidat i vart och ett av de 106 valdistrikten. Och får vi tro mätningarna så kan april bli en första ungerska valrysare på länge.

Fidesz och Förenade Oppositionen ligger sida vid sida med 48 procent. Återstår nu att se om oppositionen kan hålla sig förenad, och vilka knep Viktor Orbán och Fidesz kommer att ta till för att få behålla makten.

Som sagt lätt blir det inte, för Péter Márki-Zay. Men chanslös är han inte. 

Ungern stöttar Polen i juridisk tvist med EU

Ungerns justitie och EU-minister: "Domstolens tolkning har överskridits".