Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Siffrorna som talar för Donald Trump

Donald Trump har massor att hämta in – men läget är inte kört, enligt USA-expert Jakob Stenberg.
Donald Trump.
Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅN

Det ser onekligen tufft ut för president Donald Trump.

Men det finns annat än opinionsmätningar inför det amerikanska presidentvalet.

För ja, det finns siffror som även talar för Trump.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Låt oss trots allt börja med opinionsmätningarna. De har varit konstant bister läsning för Donald Trump hela hösten och har inte blivit bättre så här på slutspurten.

Nationellt har demokraten Joe Biden i regel en ledning på cirka tio procentenheter, men valet avgörs som bekant inte i folkrika Kalifornien utan i ett antal vågmästardelstater. Även där har dock Biden i regel en ledning, om ändock oftast mindre.

Allt detta får Nate Silver på politiksajten fivethirtyeight.com att ge Biden 87 procents chans att vinna presidentvalet. Han har varit duktig förr på att förutse slutresultatet, men ja, han gav också Hillary 71,4 procents chans att vinna 2016 i sin sista prognos före det valet. 

Allt är dock inte mörker för president Trump. Han är ju till att börja med en sittande president och det brukar räcka ganska långt.

Och när Gallup nyligen frågade amerikanerna om de har det bättre i dag än för fyra år sedan, så svarade 56 procent ja på frågan. Trots covid-19 och över 200 000 döda amerikaner. Trots de ekonomiska problem det ställt till med.

Men de skattesänkningar Trump och kongressen klubbade igenom har gett amerikanska löntagare mer pengar i plånboken. De goda siffrorna på börsen är goda nyheter även för amerikanska pensionssparare.

Trump väcker som bekant starka känslor i USA. Både negativa. Och positiva. De som gillar honom, gillar honom verkligen.

Trump har sitt starkaste stöd bland vita väljare utan högskoleutbildning. Många där känner att de slutligen fått en president som talar deras språk, delar deras prioriteringar i livet. 

Valdeltagande bland den gruppen 2016 var 57,3 procent. Det finns potential för Trump att locka in nya väljare i år.

Ett sätt att mäta entusiasmen inför valet är att se på hur många nya väljare som registrerat sig för respektive parti i nyckeldelstaterna där valet 2020 kommer att avgöras. Delstater som Florida, Pennsylvania, North Carolina.

David Wasserman på The Cook Political Report har gjort just det. Och ja, det är positivare läsning för Trump än för Biden.

I Florida har sedan primärvalen i mars, enligt Wasserman, 195 652 nya republikaner registrerat sig, mot 98 362 demokrater. I Pennsylvania är marginalen än större, 135 619 republikaner mot 57 985 demokrater. Det är bara i Arizona som demokraterna slår republikanerna. 

Det har varit ett dilemma för demokraterna från början i denna valkamp att Joe Biden inte väcker lika mycket entusiasm och energi på den demokratiska sidan, som Trump gör på den republikanska. Å andra sidan kan missnöjet med Trump bland motståndarna mycket väl räcka till.

Det är mindre än tre veckor kvar och det är inte undra på att oron stiger bland republikanerna, eftersom opinionsmätningarna talar ett så tydligt språk. Men Trump är nu tillbaka på valturné och av coronaviruset ses inte många spår.

Trumps reseschema avslöjar dock att även presidenten känner av pressen. Han spelar defensivt, han reser till delstater som han vann 2016 och som han måste försvara. Biden däremot flänger runt till många delstater som Trump vann och få som han känner ett behov av att försvara.

Trump skulle haft en chans till en vändning i natt, men den andra tv-debatten är inställd. I stället kan väljarna se Trump svara på väljares frågor på NBC i natt, samtidigt som Joe Biden gör samma sak på ABC.

Trump är onekligen den större showmannen. Han borde locka den större tv-publiken. Det kommer han i så fall givetvis att göra en stor poäng av.

Här är delstaterna som avgör presidentvalet.