Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Republikanerna får betala för det här

Expressens utrikesredaktör om kaoset i USA.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERS / MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTE

Det är ett datum som ska leva i vanära.

Den 6 januari 2021.

Och det är president Donald Trump som orsakade det.

Det är kända och starka ord. De uttalades av president Franklin D Roosevelt och det handlade om den 7 december 1941, dagen då Japan gick till angrepp mot USA.

– Ett datum som ska leva i vanära, sa FDR.

Det kommer även den 6 januari 2021 att göra. Men denna gång kom attacken inte från någon främmande nation, inte mot någon örlogsbas långt ut Stilla havet.

Denna gång skedde angreppet i Washington DC, USA:s huvudstad. Och det var den förlorande sidan i ett amerikanskt presidentval som stormade kongressbyggnaden.

Detta för att stoppa den röstsammanräkning som skulle ha skett där inne och som skulle ha gett Joe Biden segern i presidentvalet. Nu fick allt avbrytas. 

En person sköts ihjäl inne i kongressbyggnaden. Bilder på poliser därinne med dragna vapen sändes ut över hela världen.

En chockad värld. För några liknande scener har vi aldrig sett förr i USA. Sånt här händer i andra länder, ja, men inte USA. 

Och i Vita huset satt USA:s president framför tv:n och följde utvecklingen. Och på sätt och vis fick ju Donald Trump som han ville.

Det var han som uppmanat sina anhängare att komma till huvudstaden denna dag. Det är han som hela tiden hävdat att han blivit bestulen på valsegern genom omfattande valfusk.

Han twittrade sedan tamt om ”inget våld!” och att alla vid kongressen skulle uppföra sig fredligt. Han uppmanade dem till slut att gå hem. Det var så dags det. På tok för sent.

Inget av detta skulle ha hänt om Donald Trump gjort som alla företrädare gjort före honom, erkänt sig besegrad, gratulerat vinnaren och börjat förbereda flytten ur Vita huset.

I stället har han hetsat fram de skamliga, förödande scener vi fått se från USA:s huvudstad. Det är ett försök till kupp, eller kanske snarare till uppror, vi just bevittnat. Ett försök att stoppa den demokratiska processen.

Joe Biden skrädde inte orden i sitt korta tal. Han sa att demokratin står under attack.

Det är inte militären som är inblandad, tack och lov. Det är valets förlorare som vägrar acceptera resultatet och som försöker tvinga fram en annan verkligen där Donald Trump får stanna i Vita huset.

Det kommer inte att ske. Och kongressen samlades igen efter några timmar och fortsatte genomföra den ceremoni som normalt bara varit en formalitet, sammanräkningen av elektorsrösterna.

Det blev debatt kring resultatet i några av delstaterna, som Arizona och Pennsylvania, men försöken att ogiltigförklara elektorsrösterna där röstades som väntat ner. En del republikanska senatorer som planerat ifrågasätta resultatet ändrade sig efter det som skett.

Donald Trump kommer att lämna Vita huset den 20 januari och han kommer att lämna posten vanärad. Händelserna i Washington denna onsdag blir en skamfläck som aldrig kommer att kunna tvättas bort.

Och republikanerna har fått betala ett politiskt pris för Trumps agerande de senaste veckorna. Partiet kommer att förlora kontrollen över senaten sedan de två demokratiska senatskandidaterna vunnit omvalet i Georgia.

Detta innebär att demokraterna nu kontrollerar bägge kamrarna i kongressen. Det är förstås mycket goda nyheter för Joe Biden.

Det fanns en del republikaner som 2016 varnade för att partiet med Donald Trump skapat ett Frankensteins monster som de riskerade att tappa kontrollen över.

Det är precis vad som har inträffat. Partiet har på många sätt förvandlats till Trumps parti. Det återstår att se om Trump kommer att fortsätta leva politiskt efter sin sorti från Vita huset.

Frankensteins monster var som bekant mycket svår att bli av med.

Donald Trumps första reaktion på demonstranterna.
Stökigt mellan demonstranter och polisen på platsen.

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.