Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Ingen vill egentligen ha dem tillbaka

IS i nordöstra Syrien i maj 2015. Foto: AP MILITANT WEBSITE

Plötsligt låter de som missnöjda turister i utlandet.

Det handlar om männen och kvinnorna från IS kollapsade kalifat som nu vill hem till väst igen.

Det ger politikerna en rejäl huvudvärk, för sanningen är att ingen egentligen vill ha dem tillbaka.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De dyker upp i intervjuer lite överallt numera. De kommer från Sverige, från Storbritannien, från USA och de har hittas av journalister som tagit sig till de kurdkontrollerade lägren där de nu hålls fångna i östra Syrien.

Kanske en del av dem stolt brände sina pass för ett par år sedan. IS har visat upp sådant i sina propagandafilmer. Kalifatet skulle ju vara för evigt. 

IS visade upp en massa annat också i sina filmer. Halshuggningar. Fångar som brändes ihjäl i burar. Det rådde ingen hemlighet vad för slags rörelse detta var.

Men det lockade en del. Brittiska Shamima Begum var bara 15 år när hon rymde hemifrån med ett par skolkamrater och reste ner till Syrien via Turkiet år 2015.

Hon är en av dem som nu vill hem igen. Som i brittiska intervjuer ibland låter som en klagande turist som anser att Storbritannien borde hjälpa henne.

Hon gjorde det inte lättare för sig genom att fortfarande rättfärdiga självmordsattacken efter en konsert i Manchester 2017 då 23 personer dog. Storbritannien har nu beslutat att dra in hennes medborgarskap.

Det är en lösning. Men den är inte okontroversiell. I Shamimas fall motiverar britterna det med att hennes mamma är från Bangladesh och att hon kan söka medborgarskap där. Fast varför skulle Bangladesh vilja ta in henne?

Lagstiftningen skiljer sig åt en hel del så olika länder bemöter detta olika. Även Australien kan dra in ett medborgarskap, men bara i de fall personerna har dubbla medborgarskap.

Det är ett sätt för en stat att bli av med problemet. Men det är knappast en lösning när personen bara har ett medborgarskap. Internationella lagar gillar inte att folk medvetet görs statslösa.

Donald Trump har uppmanat Europa att ta emot återvänande från IS kollapsade kalifat. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

President Donald Trump uppmanade – kanske lite oväntat – Europa att ta emot återvändande från IS kollapsade kalifat. Anledningen är att USA är på väg att dra sig ut ur Syrien och Trump fruktar att många av de nu tillfångatagna IS-medlemmarna kommer att släppas fria.

Bättre då, menar Trump, att föra dem hem till väst igen och där ställa dem inför rätta. Hittills har reaktionen varit rätt sval. Frankrike säger att man tänker prova från fall till fall.

Och Trump lever inte som han lär. Han gjorde själv i veckan klart att Hoda Muthana, född i New Jersey som rest till IS-land på sitt amerikanska pass, inte ska få återvända hem.

I USA finns en del som börjar tala om att använda Guantanamo igen för en del återvändande. Någon sådan lösning finns inte för Europa.

Det är inte så underligt att politikerna nu vrider sina händer. Vem vill fatta beslut att släppa in människor som kanske i framtiden kommer att begå terrorbrott?

En del länder har lagstiftning som gör det förbjudet att resa till vissa områden. i Australien kan personer exempelvis ställas inför rätta bara för att ha vistats i exempelvis Raqqa.

Men i exempelvis Sverige måste domstolarna kunna bevisa specifika brott. Och det är inte lätt att samla in bevismaterial från Syrien. En del män som begått terrorbrott kan figurera i filmer, men kvinnorna har i stort sett varit osynliga i IS propagandamaterial.

En lösning är förstås att låta dem ställas inför rätta i länderna där brotten begicks. Så har också skett i exempelvis Irak, ett land som har betydligt tuffare straffsatser än länder i väst. En fördel även det, menar förstås en del.

Men IS-medlemmarna som nu sitter i läger Syrien och vill hem till Europa igen, är i områden som kontrolleras av kurderna. De har inte någon egen erkänd stat. Det komplicerar det juridiska läget.

Och kurderna kan inte hålla dem för evigt. Om de släpps där – som Trump fruktar – så är risken att en del av dem fortsätter kampen någon annanstans.

Att låta Bashar al-Assads regim ställa dem inför rätta, är ju inte heller någon attraktiv lösning. Det är ju honom och hans skräckregim som väst bekämpat.

Så detta är ett problem utan några enkla lösningar. Men ett problem som inte försvinner.

En tröst i allt detta är att IS kalifat i alla fall har kollapsat. Just ingen reser längre ner för att ansluta sig längre.