Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Så vill Warren göra om USA efter Trump

Därför ångar Warren på i mätningarna.
Demokraten Elizabeth Warren vill förändra USA med en rad reformer. Foto: KRISTIN CALLAHAN/ACE PICTURES/SHUTTERSTOCK
Trion som toppar mätningarna bland demokraterna, Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren.Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
President Donald Trump.Foto: PATRIC SCHNEIDER / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Ingen har fler planer för USA:s framtid bland demokraterna än senator Elizabeth Warren.

Så vad vill hon?

Här tio av hennes förslag som ska göra om USA.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hon vill mycket, senator Elizabeth Warren från Massachusetts. Kampanjen har till och med tryckt upp t-tröjor med texten: ”Jag har en plan för det där”.

Warren tilltalar främst vänsterflygeln i det demokratiska partiet och kämpar om delvis samma röster som Bernie Sanders. Men det är Warren som haft medvind de senaste veckorna.

Men hur skulle USA se ut om Warren till slut drar det längsta strået, inte bara i demokraternas primärvalskamp utan även i kampen om Vita huset 2020?

Här är tio av hennes planer och förslag. Det tål dock att påpekas att för att något av de detta ska kunna genomföras så behöver demokraterna inte bara vinna Vita huset, de måste också ta tillbaka kontrollen över senaten nästa år och behålla kontrollen över representanthuset. 

1. Skatt på de rika

Elizabeth Warren kallar det ultramiljonärsskatten. Det är en grunden för många av hennes reformförslag. Alla som har över 50 miljoner dollar (cirka 500 miljoner kronor) i förmögenhet kommer att få betala en extra skatt på två procent på den del som överstiger 50 miljoner. Skatten stiger till tre procent för allt över en miljard dollar. Warren brukar varna på sina valmöten att hon är ute efter ”era Rembrands och yachter”, väl medveten om att just ingen i publiken har sådana.

2. Extra företagsskatt

Donald Trump sänkte den amerikanska företagsskatten, men Warren vill höja den för bolag som plockar hem över 100 miljoner dollar i vinst per år. Där vill hon införa en extra skatt på sju procent.  Bägge dessa skatter hoppas hon ska inbringa 3,75 biljoner dollar över ett decennium. 

3. Bryt upp IT-jättarna

Det har hänt förr i USA:s historia att de federala myndigheterna brutit upp företag som blivit för stora, exempelvis telefonbolagen. Warren vill nu göra detta med IT-jättarna. Hon har siktet inställt på  bland annat Amazon och Facebook. Warren säger att hennes förebild bland presidenterna är Theodore Roosevelt som bröt upp just många monopol i början av 1900-talet.

4. Gratis högskoleutbildning

Det kostar ofta stora pengar att studera vid amerikanska universitet. Stipendier hjälper till en del, men Warren vill att många fler ska få en chans till högskoleutbildning. Warren vill därför att statliga högskolor med två eller fyra års utbildning ska vara gratis. Hon lovar att miljonärsskatten ska täcka kostnaderna.

5. Skriv av studielånen

Många amerikaner tyngs ner ekonomiskt av höga studielån som måste betalas tillbaka. Warren lovar avskrivning av lån på upp till 50 000 dollar (cirka en halv miljon kronor) för personer med en hushållsinkomst under en miljon kronor per år. Det är en stor del av befolkningen. Hushåll med högre inkomst kan skriva av mindre delar av lånet.

6. Barnpassning för alla

Warren vill kraftigt bygga ut amerikaners möjlighet till barnpassning. Hon kämpade själv med de problemen under sin karriär och fick till slut hjälp av en mister. Amerikaner med lägst inkomst lovas gratis barnpassning medan ingen familj ska behöva betala mer än sju procent av sin hushållsinkomst för barnpassning.

7. Tuffare vapenlagstiftning

Warren vill som alla demokrater skärpa vapenlagstiftningen, med bland annat ett federalt vapenlicens system, obligatoriska bakgrundskontroller, höjd åldersgräns, med mera. USA har genomlevt flera uppmärksammade dödskjutningar under sommaren.

8. Sjukförsäkring för alla

En stor fråga där Warren mest åker lite snålskjuts på Bernie Sanders. Hon har ställt sig bakom Sanders plan som lovar statlig sjukförsäkring för alla amerikaner, ungefär samma system som finns på många håll i Europa. Detta kommer dock att kosta stora pengar, och Warrens skatteförslag lär inte täcka detta. 

9. Abortfrågan

Warren stödjer rätten till abort och vill med nya federala lagar stoppa delstater som på olika sätt försöker begränsa aborträtten, som exempelvis Alabama. Hon vill också att abort ska täckas av sjukförsäkringen. 

10. Klimathotet

Trump ifrågasätter klimathotet, Warren gör det inte. Hon vill bland annat att USA ska satsa 150 miljarder dollar per år på att utveckla teknik som minskar koldioxidutsläppen. Hon lovar också en grön Marshall-plan för länder i tredjevärlden. Hon vill införa ett stopp för all ny borrning på offentlig mark och begränsa utvinningen av skifferolja. Trump har plockat bort många restriktioner för olje- och gasindustrin.