Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Så lägger Kina munkavle på världen

Satirserien ”South Park” drev med Kina i ett avsnitt. Skaparna bad om ursäkt, men inte riktigt på det sätt som Kina önskat. Men många internationella företag tar kritik från Kina på största allvar.Foto: PLANET PHOTOS / COMEDY CENTRAL/PLANET PHOTOS SUPPLIED BY PLANET PH
Apples app HKMap.live släpptes förra veckan. Kina gillade inte kartappen som snabbt blev populär i Hongkong. Apple har nu dragit in den.Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN
Kinas president Xi Jinping.Foto: MADOKA IKEGAMI / POOL / EPA / TT NYHETSBYRÅN

President Xi Jinping och de andra kommunistledarna har sedan länge varit duktiga på att censurera allt som sägs och trycks i Kina.

Men Kina vill även styra vad som får sägas i utlandet.

Och de lyckas allt oftare.

Priset att gå emot Kina riskerar annars bli alltför högt.

NBA och Apple kan berätta mer.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var enklare förr. Internationella företag visste vilka områden som var tabu i Kina.

De brukade på engelska sammanfattas som de tre T:na: Tibet, Taiwan och Tiananmen (Den himmelska fridens torg och massakern 1989).

Men det finns så mycket mer nu som kan få Kina och dess ledare Xi Jinping att se rött. Från Nalle Puh (mer om honom senare) till Hongkong.

Apple har just fått erfara det. Det tog IT-jätten bara några dagar att vika ner sig. Apple har tagit bort en app från Appstore som blev tillgänglig och godkänd av Apple så sent som i förra veckan.

Den hette HKmap.live och är en kartapp avsedd för Hongkong. Den blev en snabbt den mest nedladdade appen i Hongkong.

Appen HKMaps.live visade bland annat var poliser finns i Hongkong. Det fick Kina att se rött.Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN

Det gillade inte Kina. Kartan visade nämligen liveuppdaterad information om polisens aktiviteter, var vattenkanonerna fanns, var sammandrabbningar ägde rum med demonstranter.

Folkets Dagblad, det kinesiska kommunistpartiets tidning, skrädde inte med orden:

”Att låta giftiga mjukvaror existera är ett svek mot det kinesiska folkets känslor”, hette det bland annat.

Det är en favoritfras för Peking och kommunistledarna, ”att såra det kinesiska folkets känslor”. Den inflytelserika privatperson eller företag som gör sig skyldig till det ”brottet” kan få betala ett högt pris.

Och Apples vd Timothy Cook vet mycket väl vad Apples marknad i Kina är värd. Det är företagets tredje största marknad efter USA och Europa. 

Så appen har tagits bort. Det heter nu att den bröt mot Apples egna regler genom att uppmuntra till kriminella handlingar. Det är inte första gången Apple plockar bort appar för att blidka Kina.

Och medan Timothy Cook gärna uttalar sig om politiskt känsliga ämnen i hemlandet USA, från migration och vapenlagstiftning, så uttalar han sig inte gärna om Kina. Han förklarade sig så här vid en presskonferens 2017:

– Varje land bestämmer sin egen lagstiftning och regler så valet är: Deltar du? Eller står du på sidan och skriker om hur saker borde vara.

– Svar: Du beger dig in i arenan, för inget händer från läktaren.

En som skrek om hur saker borde vara är NBA-laget Houston Rockets general manager, Daryl Morey. Fredagen den 4:e oktober lade han ut på Twitter: 

”Kämpa för frihet, stå upp för Hongkong!”

Han insåg snart att det här var kontroversiellt för Kina och tog bort sin tweet. Men skadan var redan skedd.

Basketlaget Houston Rockets general manager Daryl Morey uttryckte sitt stöd för demonstranterna i Hongkong i en tweet. Det har NBA nu bett om ursäkt för.Foto: PAT SULLIVAN / AP TT NYHETSBYRÅN

NBA – den amerikanska basketligan – är stor i Kina. Enormt stor. Tencent – en av Kinas IT-jättar – streamar NBA-matcher på sina plattformar i Kina och hade i fjol 490 miljoner tittare. Det var fler som tittade på match sex i årets NBA-final i Kina än i USA.

Många NBA-stjärnor uttalar sig gärna om politik i USA. Men Daryl Morey har nu lärt sig att Kina är en annan sak.

Ett par dygn efter tweeten så fann sig ledningen för NBA tvungen att gå ut med ett uttalande där det hette att NBA förstår att Moreys kommentarer ”var djupt kränkande för våra många vänner och fans i Kina, och det är beklagansvärt”.

Detta skapade i sin tur en motreaktion i USA där kritiker menade att NBA vikt ner sig för Kina. NBA-chefen Adam Silver försökte två dagar senare parera genom att förtydliga att NBA inte ber om ursäkt för Daryl Moreys yttrandefrihet och betonade att NBA:s anställda har rätt att uttrycka sig fritt.

Men Kina visar sitt missnöje. Kinesiska statstelevisionen CCTV tänker nu inte sända några försäsongsmatcher och Houston Rockets matcher kommer inte att visas alls. Texas-laget har också förlorat tunga kinesiska sponsorer.

Houston Rockets stjärnspelare James Harden bad offentligt om ursäkt.Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
NBA och amerikansk basket är mycket populärt i Kina. Men Kina har nu ställt in matcher och stoppat matchsändningar över en tweet från Houston Rockets general manager.Foto: WU HONG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det hör till historien att kineserna har ett nära förhållande till just Houston Rockets. Det var där Kinas första stora internationella basketstjärna – Yao Ming – spelade.

Det återstår att se hur länge de kinesiska sanktionerna kommer att vara, men effekten lär vara uppnådd. NBA-spelare kommer att vara försiktiga med sina uttalanden om Kina framöver.

En del har redan offentligt bett om ursäkt, som Houston Rockets spelare James Harden:

– Vi ber om ursäkt. Vi älskar Kina, vi älskar att spela där, sa han till reportrar i Japan i veckan.

NBA och Apple är långt ifrån de enda storföretagen som rättat in sig i de kinesiska leden. Hotellkedjan Marriott sparkade exempelvis i fjol en anställd som gillat en tweet från en organisation som stödjer Tibets självständighet.

https://twitter.com/MailOnline/status/1181562650263719936

Och så sent som denna vecka har juveleraren Tiffany hamnat i blåsväder efter att ha publicerat en bild på en fotomodell som håller för ett öga med höger hand. Bilden togs i maj, innan protesterna i Hongkong bröt ut.

Men att hålla för ögat på detta vis har blivit en av många symboler bland demonstranterna i Hongkong efter att en av dem fått ögat skadat av polis. Så Tiffany har nu plockat bort bilden.

Inte ens tecknade figurer går säkra. Skaparna bakom satirserien ”South Park” ägnade nyligen ett avsnitt åt Kina, där figuren Randy hamnar i kinesiskt arbetsläger och får dela cell med bland annat Nalle Puh och Nasse.

Censurerad i Kina. Memes med Nalle Puh och president Xi Jinping har varit populära i Kina eftersom de anses likna varandra. Så nu är Nalle Puh blockerad på internet i Kina.Foto: DISNEY

Nalle Puh är nämligen också förbjuden i Kina. Nasse förklarar varför i avsnittet (och det stämmer till 100 procent):

– En del tyckte att Nalle Puh ser ut som Kinas president så vi är förbjudna i Kina nu.

– Vilket dårhus, svarar Randy.

Det lär inte förvåna någon att även ”South Park” nu har problem i Kina och rensas bort i sökmaskinerna där. Manusförfattarna Trey Parker och Matt Stone har utfärdat sin egen officiella ursäkt till Kina.

På sitt vis:

– Precis som NBA, så välkomnar vi kinesiska censorer in i våra hem och hjärtan. Vi älskar pengar mer än frihet och demokrati. Xi ser inte alls ut som Nalle Puh.

Skrattet fastnar liksom i halsen denna gång.