Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Så kan Trump vinna igen – planen på en tv-kanal

Foto: RANDY HOLMES / AP ABC
Donald Trump som tv_gäst hos Jimmy Kimmel inför valet 2016.

President Donald Trump har garanterat en framtida karriär inom tv om han så önskar.

Och det kan bli mer än en egen tv-show.

En grupp Trump-allierade investerare är intresserade av nyhetskanalen Newsmax.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

President Donald Trump är för tillfället fokuserad på att behålla jobbet, även om källor i Vita huset uppger för amerikanska medier att han innerst inne inser att det är över.

Han verkade till och med medge det själv i en tweet under helgen när han skrev ”Han vann”, om Joe Biden. Innan han gick och lade sig natten mot söndag så twittrade han dock igen med versaler:

”JAG VANN VALET!”

Så än kapitulerar han inte. Men spekulationerna är redan i full gång om vad han ska göra när han tvingas flytta ut ur Vita huset.

Det är inte så undra på att tv då dyker upp i diskussionen. Trump - som var övertygad om att han skulle förlora valet 2016 - hade planer redan då på att möjligen starta en egen tv-kanal.

Enligt Wall Street Journal har allierade till presidenten med djupa plånböcker i nästan två års tid undersökt möjligheterna att bygga upp en egen konservativ tv-kanal som kan konkurrera med Fox News.

Donald Trump är inte nöjd med sin forna favoritkanal. Han blev mycket upprörd när kanalen redan på valnatten gav segern i Arizona till Joe Biden och har twittrat ut sitt missnöje.

I stället har Trump retweetat och berömt ett par andra, mindre tv-kanaler som ligger än längre ut på högerkanten, Newsmax och One America News Network, OANN.

Wall Street Journal uppger nu att investeraren Thomas Hicks, en stark Trump-anhängare och ägare till Hicks Equity Partners, fört samtal om att köpa just Newsmax.

Christopher Ruddy, ägaren till tv-kanalen och en annan Trump-allierad, förnekar att Newsmax är till salu, men säger att han gärna inleder samtal med Trump om en eventuell tv-show där. Frågan är om Trump skulle nöja sig med det.

Newsmax grundades 1998 och tv-kanalen körde igång 2014. Jämfört med Fox News så har den minimal publik, men den har ökat en hel del under valspurten och inte minst efter valet.

Newsmax vägrar exempelvis kalla Joe Biden för ”president elect”, den titel som de flesta amerikanska mediebolag numera använder, även Fox News. Newsmax ägnar också en stor del av sin rapportering åt Trumps påståenden att omfattande valfusk har bestulit presidenten på segern.

Ett annat - och billigare alternativ - för Donald Trump skulle vara att skapa en streamingtjänst. Säkert är att han har en stor publik där ute.

Få är så medvetna om televisionens genomslagskraft som USA:s 45:e president. Det var ju exempelvis de 14 säsongerna som programledare för dokusåpan ”The Apprentice” som gjorde honom till en verklig nationell kändis och lade på flera sätt grunden för hans väg mot Vita huset.

Han har själv i samtal med rådgivare fört fram tanken att ställa upp igen 2024. Det finns inget i konstitutionen som hindrar honom från att göra det.

Han ökade ju faktiskt också antalet röster och röstandelen från 2016. Det finns bara en president i USA:s historia som gjort detsamma och ändå förlorat omvalet.

Det var president Grover Cleveland vid valet 1888 mot Benjamin Harrison. Cleveland ställde upp igen fyra år senare, 1892, fick sin revansch, besegrade Harrison och flyttade in i Vita huset igen.

Det kommer att vara en frestande tanke för Donald Trump att försöka göra detsamma. Och vad skulle hjälpa mer än en egen tv-kanal som megafon inför valet 2024?

Det här kan hända om Trump inte godtar förlusten efter omräkning