Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Så kan Donald Trump tjäna på riksrätten

Trump blir ofrivilligt historisk denna vecka.
Donald Trump kommer att bli den tredje presidenten i USA:s historia att ställas inför riksrätt. Men avsatt lär han inte bli. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Den amerikanska kongressen. Det är här riksrätten äger rum. Representanthuset väcker åtal, senaten dömer.Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Nancy Pelosi.Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: ZACH GIBSON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump kommer att bli ofrivilligt historisk denna vecka.

Han blir den tredje presidenten i USA:s historia att ställas inför riksrätt.

Så vad betyder allt detta för honom och USA?

Expressen reder ut.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är alltså klart att representanthuset kommer att rösta för att ställa USA:s 45:e president inför riksrätt?

Kort svar: ja. Demokraterna har 233 av de 435 platserna i representanthuset och det ser ut som om så gott som alla av dem kommer att rösta för ett åtal. Det har i praktiken varit så gott som klart sedan Nancy Pelosi, demokraternas talman i representanthuset, i september tillkännagav att en riksrättsutredning skulle inledas mot Trump.

Vilka är då åtalspunkterna?

Maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete. Den första punkten handlar om att president Donald Trump anklagas för att ha utövat påtryckningar på Ukraina för egen personlig och politisk vinnings skull. Den andra att han motarbetat kongressen när politikerna där försökte utreda vad som egentligen hänt i Ukraina.

Ja, vad hade hänt där?

Den som har tid kan läsa justitieutskottets 658 sidiga rapport. Men i grov sammanfattning så handlar det om att Trump utövat påtryckningar på Ukraina. Han ska ha lovat ett möte med Ukrainas president i Vita huset och släppa det militära bistånd som tillfälligt ställdes in i somras, mot att Ukraina inledde ett par utredningar som Trump hoppades skulle gynna honom politiskt. En handlade om ukrainsk inblandning i USA-valet 2016, den andra om familjen Bidens kopplingar till den ukrainska gasjätten Burisma. Joe Biden är en av favoriterna att bli demokraternas presidentkandidat 2020.

Se debatten om åtalet mot Trump

Volodymyr Zelenskij och Donald Trump skakar han i New York. Men något möte i Vita huset har det inte blivit av. Foto: UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Inledde Ukraina några sådana utredningar?

Nej, så långt gick det aldrig. Nyheten om det frysta militära biståndet läckte ut och Vita huset ändrade sig. Något möte i Vita huset med Ukrainas president Volodymyr Zelenskij har det inte blivit.

När äger omröstningen i representanthuset rum?

Den ska debatteras i dag, onsdag, och omröstningen väntas ske under natten mot torsdag, svensk tid. Trump kommer att bli den tredje presidenten att ställas inför riksrätt. De andra två var Andrew Johnson, 1868, och Bill Clinton 1998/1999.

Nancy Pelosi, talman i representanthuset. Omröstningen om att väcka riksrättsåtal mot president Donald Trump äger rum på onsdag.Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Kommer Trump att avgå precis som Richard Nixon gjorde 1974?

Inte en chans. Nixon valde att avgå efter att justitieutskottet röstat igenom åtalpunkterna men innan representanthuset hann rösta om att ställa honom inför riksrätt. Han insåg att risken var stor att han skulle fällas av senaten.

Och den risken löper inte Trump?

Nej. Det är republikanerna som kontrollerar senaten och där krävs två tredjedels majoritet för att fälla presidenten i en riksrätt. Då måste 20 republikaner rösta emot honom. Det kommer inte att ske. En president som fälls i en riksrätt – det har aldrig skett – måste avgå.

Kommer några republikaner att rösta för åtalet i morgon?

Det ser inte så ut. Många republikaner anser att även om anklagelserna mot Trump stämmer – även det ifrågasätts förstås – så är de inte allvarliga nog för riksrätt. Speciellt inte under ett valår. Andra inser att de kommer att förlora sina platser i nästa val om de röstar emot presidenten. Trump är mycket populär bland republikanerna.

Kommer alla demokrater att rösta för riksrätt?

Nej. Minst två har sagt att de tänker rösta emot. Tuffast är det för de 31 demokrater som blev invalda 2018 i valdistrikt som röstade på Trump i presidentvalet 2016. De flesta har redan sagt att de tänker rösta för riksrätt, men de vet att de kan få betala ett politiskt pris för det vid nästa val 2020

Vad blir nästa steg, efter omröstningen i representanthuset?

Nu flyttar allt över till senaten där rättegången mot president Donald Trump kommer att hållas. Först väntar jul- och nyårsledighet, men räkna med att processen inleds någon gång under första hälften av januari. En viktig skillnad är förstås att det är republikanerna som har kontrollen över senaten och sätter dagordningen.

Mitch McConnell, senatsledare för republikanerna. Han har stort inflytande över hur rättegången kommer att gå till.Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

Så hur kommer rättegången att gå till, kommer vittnen att kallas?

Detaljerna är inte klara. Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, vill kalla vittnen, exempelvis Trumps stabschef Mick Mulvaney, men republikanernas senatsledare Mitch McConnell är inte så pigg på det. McConnell verkar inställd på att genomföra processen så snabbt som möjligt. Demokraterna i representanthuset kommer att utse – ”managers” – som fungerar som åklagare. Ordförande i Högsta domstolen, John Roberts, kommer att leda processen i senaten.

Hur har Trump reagerat på allt detta?

Än med raseri, än med tillförsikt. Han har twittrat som aldrig förr och satte nytt dagsrekord i förra veckan med 123 tweets. Ingen president vill bli ställd inför riksrätt, men han hoppas att han ändå ska tjäna på detta politiskt. Han vet ju att senaten inte kommer att avsätta honom.

Ja, hur starkt är egentligen stödet för riksrätten?

Demokraterna hoppades att riksrättsprocessen skulle övertyga amerikanerna om att Trump måste bort. Ungefär det som hände Richard Nixon. Så har inte skett. Opinionen följer i stort sett partisplittringen. Det är snarast så att stödet för riksrätt har minskat på sistone. I Realclearpolitics sammanställning av flera mätningar så var det denna vecka för första gången fler amerikaner som var emot riksrätt än som var för, 47,4 mot 46,5 procent.

Så riksrätten behöver inte vara dåliga nyheter för Trump?

Nej, paradoxalt nog. Detta var alltid en svår balansgång för demokraterna. Det är trots allt presidentval om mindre än ett år. (Minns att Bill Clinton blev ställd inför riksrätt under sin andra mandatperiod). Trump kommer att ”frias” av senaten och han kommer att göra mycket av det. Han kommer sedan att fokusera på saker han fått gjort som president, peka på den goda ekonomin och - antagligen - bli än våghalsigare. Inte ens riksrätt biter ju på honom.

Det känns som om upphetsningen och dramatiken var större för 21 år sedan när Bill Clinton ställdes inför riksrätt, stämmer det?

Ja, det gör det nog. Det fanns en större osäkerhet den gången om utgången och åtminstone en av åtalspunkterna var tydligare. Clinton anklagades för att ha ljugit inför en åtalsjury om sitt förhållande med Monica Lewinsky. Denna gång känns allt uppgjort på förhand. Det har stått klart sedan i höstas att demokraterna skulle ställa Trump inför riksrätt men att senaten kommer att fria. USA är politiskt mer splittrat 2019 än 1999 och väljarna lever i sina egna mediavärldar med hela olika versioner av vad som pågår.

Så såg det ut 1998 när representanthuset röstade om att väcka riksrättsåtal mot president Bill Clinton. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump jämför riksrätt med häxprocesser på 1600-talet

Expressens Tomas Kvarnkullen berättar om Donald Trumps brev till Nancy Pelosi.