Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Ryska ambassadens ord är en varning till Sverige

Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIKHAIL METZEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är en ordentlig salva den ryska ambassaden i Stockholm avfyrar.

En varning till Sverige att hålla fingrarna borta från Ukraina.

Inget område är viktigare än Ukraina för Rysslands president Vladimir Putin.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den ryska militära upptrappningen vid Ukrainas gräns väcker oro i såväl USA som EU. De baltiska länderna har föreslagit att EU bör skicka en träningsmission till Ukraina och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist ställde sig i veckan bakom förslaget.

– Vi ser det som en väldigt viktig del för att markera EU:s ambition att bidra till säkerheten och suveräniteten för Ukraina, sa Hultqvist bland annat till Ekot.

Och ja, även Sverige är berett att skicka svensk militär, slog försvarsministern fast.

Det uppskattades inte alls av den ryska ambassaden. I ett uttalande som publicerats både på Facebook och Twitter går Ryssland till hårt angrepp på Sveriges försvarsminister.

”Vi vill påminna herr Hultqvist om att han inte är den första militära ledaren i Sverige som försöker skrämma Ryssland med makten av sin hjältemodiga armé genom att planera att skicka sina militärer till Ukraina”, står det bland annat.

Det handlar förstås om slaget vid Poltava 1709, något ryska kommentatorer och propaganda gärna återkommer till när de vill håna Sverige. Ryssarna kan sin historia, minns sin seger.

De har heller inte glömt att Karl XII fick hjälp av det som i Ryssland fortfarande ses som en förrädare, kosackledaren Ivan Mazepa. Mazepa är en hjälte i dagens Ukraina.

Ambassaden påminner också att Poltava blev slutet på svenska stormaktshöjder, men att ”det moderna Stockholm tycks hålla på att när som helst bita sig i samma tumme”.

Ovanligt med öppna angrepp från ambassaden

Det är rätt ovanligt med den här typen av öppna angrepp från den ryska ambassaden. Detta till skillnad från den kinesiska ambassaden som under de senaste åren gått till attack mot såväl svenska politiker som journalister.

Men Ukraina är en ack så känslig fråga i Moskva. Just inget är viktigare för president Vladimir Putin.

Och Putin gjorde sin inställning klar i en stor artikel på över 5 000 ord som han publicerades i somras. Den hade rubriken ”Om ryssarnas och ukrainarnas historiska enhet”.

Han följde upp artikeln med en intervju där han förklarade och sammanfattade artikeln. För Putin finns inget separat ukrainskt folk. Staten Ukraina är en artificiell skapelse.

Om Ryssland någon gång framtiden skulle gå in i Ukraina, så kan ingen säga att de inte var förvarnade. Putin har gjort sin inställning glasklar.

Det är mot den bakgrunden den skarpa ryska reaktionen på Hultqvists uttalande ska ses. Ett sätt att försöka skrämma det militärt alliansfria Sverige från att blanda sig i detta.

I uttalandet rekommenderas Hultqvist i stället att inleda en dialog med Ryssland om att återställa avspänning och samarbete i Östersjöområdet i stället. Inlägget avslutas med orden:

– Och vi har mycket att diskutera med Dig, herr Hultqvist.

Sverige har sedan länge varit måltavla för ryska propaganda. Det gäller även Hultqvist. Han har utsatts för rena lögnattacker, som förfalskade brev med Hultqvists namnteckning. I det förfalskade brevet gratulerade försvarsministern Bofors till en kanonorder från just Ukraina.

Det är inte första gången som Poltava används som vapen i rysk propaganda. Den ryska programledaren Dmitrij Kisiljov - som gärna kritiserar Sverige - anklagade exempelvis 2013 den dåvarande utrikesministern Carl Bildt för att vara CIA-agent.

Han påstod då också att Sverige, Litauen och Polen bildat en ny koalition för ”att ta revansch för nederlaget i Poltava”.

Inlägget från den ryska ambassaden lär inte bli sista gången vi påminns om det svenska nederlaget.

0