Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Ryktestemperaturen i Putinmysteriet är nära att nå febriga nivåer

LONDON. Det är ett mysterium värdigt gamla pensionerade kremlologer.

För sånt här har vi inte upplevt på ett tag.

Gåtan med den saknade ryske ledaren.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Västs relationer med Ryssland har som bekant svalnat betänkligt det senaste året och en del moment från det kalla kriget är tillbaka. Som överflygningar av strategiska ryska bombflygplan.

Så på sätt och vis är det väl ett tecken i tiden. Att vi de senaste dagarna genomlevt ännu ett återkommande tema från Sovjetunionens dagar. En ledare på vift.

Som början av 1980-talet då gamla mumier till Sovjetledare som Leonid Brezjnev, Jurij Andropov och Konstantin Tjernenko försvann under långa perioder på grund av klen hälsa.

Kremlologer gjorde sitt bästa för att uttyda signaler från det förslutna Moskva, som att analysera vem som stod var på militärparaderna på Röda torget. Det var lite som att spå i kaffesump.

Det känns onekligen lite så över de senaste dagarna stigande ryktesvolym kring den försvunne ryske ledaren Vladimir Putin. Hans talesman Dmitrij Peskov börjar bli märkbart irriterad över att svara på frågor om chefens frånvaro.

Det började i onsdags när ett planerat toppmöte i Kazakstans huvudstad Astana ställdes in och sköts upp. Dagen efter uteblev Putin ovanligt nog från ett årligt möte med säkerhetstjänsten FSB.

Till och med president Barack Obamas presschef Eric Schultz fick frågor ombord på Air Force One, men Schultz noterade att han hade nog med problem att hålla reda på sin egen boss. Han hänvisade till ryssarna.

Putin är ju lite för ung, 62, år för att ha drabbats av seriösa hälsoproblem, men vem vet? Det vi vet däremot är att influensan härjat svårt i Moskva så han kanske tvingats bädda ner sig på grund av det.

Och vi lever ju dessutom i en tid av sociala medier, så det har inte rått någon brist på ryktesfloran och teorier som förklarar Putins frånvaro.

En schweizisk tidning kunde ”avslöja” att han smygflugit till Schweiz eftersom hans älskarinna, Alina Kabajeva, fött parets barn i hemlighet. Sant är att Putin skilde sig 2013 och han verkar trivas utmärkt i Kabajevas sällskap.

Men presidenten privatliv är nu inget som Putin vill ha strålkastarljuset och då blir det heller inte så i Ryssland. Återstår spekulationer om faderskap och annat.

De mer dramatiska ryktena går ut på att det pågår en maktkamp bakom kulisserna och att Putin kanske avsatts i en statskupp. Men det är svårt att se vad eventuella kuppmakare hoppas kunna åstadkomma, med tanke på att Putin än så länge åtnjuter en sällan skådad popularitet på hemmaplan.

Allt kommer möjligen att vara löst redan om några timmar. Putin har ett möte inplanerat i morgon med Kirgizistans president i Sankt Petersburg. Dyker han inte upp där, så kommer ryktestemperaturen att nå febriga nivåer.

Oviktigt är nu inte detta. Ryssland är Putin. Putin är Ryssland. Skulle något verkligen ha hänt honom så har det stora konsekvenser.

Och Kremlologerna får kanske putsa av sina talanger, plocka fram kikarna och undersöka vem som står var när Ryssland i maj kommer att fira segern över Nazityskland med stor parad på Röda torget.