Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Ropa för Boris skull inte hej än

Ett Brexitavtal har nåtts meddelar Juncker och Johnson.
Än kan Boris Johnson inte slappna av.Foto: RAY TANG/LNP/SHUTTERSTOCK /

Ropa för Boris skull inte hej än.

Men premiärminister Boris Johnson har lyckats med det få trodde var möjligt för några veckor sedan, ett nytt utträdesavtal med EU.

Han har dock fortfarande ett enormt hinder kvar - sitt eget parlament.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så kom det då slutligen ett positivt besked från Bryssel och Brexit-föhandlingarna. Det finns ett nytt utträdesavtal mellan Storbritannien och EU.

Det var precis detta premiärminister Boris Johnson sa att han kunde förhandla fram, ett bättre avtal än vad hans företrädare Theresa May lyckades få till.

För vi har ju sett den här filmen förr. En brittisk premiärminister som skakar hand med EU-ledarna efter långa utdragna förhandlingar.

Och vi vet hur det slutade den gången. Theresa May misslyckades att få igenom i sitt eget parlament. Hon försökte tre gånger, hon föll alla tre och gav slutligen upp.

Nu är det Boris Johnsons tur. Bara det faktum att hans regering kommit överens med EU är förstås en stor framgång för honom. Om han också får parlamentet att godkänna det hela och Storbritannien lämnar EU under ordnade former så har han mycket goda chanser att bli återval i det nyval som de flesta tror ska komma i Storbritannien.

EU lär inte lägga några hinder i vägen. Avtalet ska bland annat godkännas av EU-parlamentet men det kommer inte att bli några problem.

Tiden är dock kort till den 31 oktober så det kan behövas ytterligare någon förlängning, innan allt är klart.

Än kan Johnson inte andas ut

Men det avgörande ögonblicket kommer på lördag, då det brittiska underhuset ska ta ställning till det avtal som Bryssel och London nu alltså kommit överens om.

Det är inte var dag som de brittiska parlamentsledamöterna offrar sin lördag för att gå till arbetsplatsen. Senaste gången parlamentet sammankallades på en lördag var 1982 och Argentina hade just invaderat Falklandsöarna.

Men så är också detta en ödesfråga likt ingen annan i brittisk modern historia. Och samma parlament har ju redan bestämt att Boris Johnson måste be EU om mer tid ifall ett avtal inte är godkänt senast den 19 oktober, på lördag.

I normala tider skulle detta inte vara några större problem. En brittisk premiärminister och det styrande partiet har i regel en majoritet i sitt eget parlament.

Så är det inte med Boris Johnson. Inte ens om det lilla nordirländska partiet DUP röstar som det konservativa partiet så har Johnson längre en majoritet.

Det är just DUP som antagligen kommer att avgöra detta. Partiet markerade i morse att de inte gillar det parterna har kommit överens om, de verkar fortfarande skeptiska.

Om detta motstånd håller i sig fram till lördag, så blir detta mycket tufft för Johnson. Om däremot DUP ställer sig bakom så har chanserna ökat rejält.

Varför det? Jo, det finns konservativa brexitörer som röstade emot Mays avtal alla tre gånger, men som kan tänka ställa sig bakom detta nya avtal ifall bara DUP gör det.

Sedan finns det några få labourledamöter som kan tänka sig att stödja avtalet, även om Labourledaren Jeremy Corbyn och partiledningen vill att de alla ska rösta emot. Blir det en seger för Johnson på lördag, så lär den bli knapp.

Vad är då DUP så missnöjda med? De har alltid fruktat att det i praktiken ska uppstå en ny gräns mellan Storbritannien (England, Wales och Skottland) och Nordirland om Nordirland knyts närmare till EU än resten av landet.

Det är vad avtalet i praktiken verkar säga. Nordirland ska förvisso lämna EU:s tullunion precis som resten av Storbritannien men ändå följa reglerna för EU:s tullunion.

Det innebär i praktiken att det kommer att behövas tullkontroller vid de nordirländska hamnarna. Men samtidigt slipper vi en gräns mellan Nordirland och Irland, den avgörande punkten som alla velat undvika.

Detta låter komplicerat och är det också. Ingen av EU:s regeringschefer har i detalj hunnit gå igenom vad som sägs och hur det ska lösas i praktiken.

Men Storbritannien och resten av EU har i dag fått en ny chans att slippa en hård brexit den 31 oktober. Återstår att se om det brittiska underhuset slutligen kan rösta ja till något.

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om senaste brexitavtalet:

Expressens utrikesredaktör om att EU och Storbritannien nu är överens om ett brexitavtal.