Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Risken finns att tiden sprungit ifrån honom

Joe Biden har slutligen bestämt sig för att ställa upp i demokraternas kamp om presidentnomineringen.Foto: LISA HORNAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BUDAPEST

Så är då även den tunga elefanten med i demokraternas presidentlopp.

Men frågan är om inte Joe Biden ändå väntat för länge.

Partiet kan ha sprungit ifrån den 76-årige veteranen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ödet har varit grymt mot Joe Biden. Mycket grymt. Kort efter att han vann sin första stora politiska seger som 29-årig senator från Delaware så dödades hans fru och dotter i en bilkrasch. Året var 1972, så länge har han varit i Washington.

Han försökte vinna demokraternas presidentnominering 1988 och 2008 men misslyckades. I stället blev han Barack Obamas vicepresident i åtta år.

År 2016 hade kunnat vara hans stora chans. Vi vet nu hur svag Hillary Clinton var som kandidat.

Joe Biden funderade länge då också, men orkade till slut inte ställa upp. En viktig orsak var att hans son Beau Biden avled i hjärncancer i maj 2015.

Men i dag avfyrade han alltså startskottet för sin kampanj och därmed är det demokratiska startfältet tämligen komplett. En sån här uppställning har vi aldrig skådat förr. 20 kandidater.

Joe Biden var vicepresident under president Barack Obama i åtta år.Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Det är dock Joe Biden som legat i täten i de flesta mätningar som gjorts. Detta långt innan han bestämde sig.

Men de flesta har ändå tagit för givet att han skulle ställa upp. Så nu kan den utdragna kampen börja på allvar. Några röster kommer inte att avläggas förrän i början av 2020.

Det är på sätt och vis inte så konstigt att Joe Biden ligger i topp i mätningarna. De flesta amerikaner är inte särskilt intresserade så här långt före ett val och Joe Biden är ändå ett namn de känner igen.

Och många i det demokratiska etablissemanget drar en suck av lättnad att han nu slutligen är med. Joe Biden är favoriten där, en mer traditionell demokrat som ligger mer i den politiska mittfåran och som tros kunna tilltala många av mittväljarna.

Han talar också arbetarväljarna språk i delstater som Ohio, Pennsylvania, Michigan, delstater som är ack så viktiga när presidentvalet avgörs.

Vid ett valmöte 2016 då han kampanjade för Hillary Clinton i stället så utmanade han exempelvis Donald Trump på ett knytnävsslagsmål.

Men precis som det republikanska partiet har förändrats kraftigt de senaste åren, så pågår en liknande omgruppering i det demokratiska partiet. Det har flyttat vänsterut.

Demokraterna har aldrig ställt upp med så många kvinnliga kandidater som i år eller representanter från olika minoriteter. Vita äldre herrar är desto sällsyntare.

Ironiskt nog är det två av dem - Joe Biden  och Bernie Sanders - som i regel toppar mätningarna. Sanders utmanar från vänstern precis som 2016, Biden försvarar den breda centerfåran.

Men Joe Biden har redan fått problem för sitt uppträdande och sin historia. Han gillar att krama om kvinnliga kolleger och väljare, men det är ett kroppsligt närmande som inte riktigt går hem 2019. 

Fler kvinnor trädde fram i mars och sa att han fått dem att känna sig obekväma. Han bad om ursäkt och noterade att de sociala normerna ändrats.

Det gäller även den politik som Joe Biden företrätt i det förflutna. Som hans hårda grillning vid kongressförhören av Anita Hill när hon anklagade blivande HD-domaren Clarence Thomas för sexuella trakasserier i början av 1990-talet.

Så risken finns att tiden sprungit förbi Joe Biden år 2019. Räddningen kan dock bli att han är den som anses ha den bästa chansen att besegra Donald Trump 2020.

Det tål till sist att påpekas att spekulationer så här långt före primärvalen inte är värda särskilt mycket. För fyra år sedan var Jeb Bush den klara favoriten bland republikanerna. En viss Donald Trump hade inte ens gett sig in i kampen än.