Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Räkna med fortsatta ryska aktioner i utlandet

Vladimir Putin. Foto: POLARIS
Jublande Putin-anhängare samlades i Moskva. Foto: POLARIS

MOSKVA

Vladimir Putin har höjt temperaturen i rysk utrikespolitik rejält de senaste åren.

Ryssarna har nu sagt sitt om vad de anser om det.

Så räkna med mer av detsamma.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var Rysslands president som själv ledde ropen utanför Kremls murar, några timmar efter att vallokalerna stängt i Ryssland.

– Rossija! Rossija! Ryssland! Ryssland!

Världen lyssnar nu. Det är så Vladimir Putin själv uttryckte det i det stora linjetal han höll ett par veckor före det ryska presidentvalet. Ett tal där han bland annat visade upp nya ryska kärnvapensystem.

Valet blev en stor framgång för Vladimir Putin. Nej, någon egentlig konkurrens hade han förstås inte, det tillåts inte i det system han byggt upp, men 76,6 procent av rösterna är ett viktigt kvitto för honom.

Det är den högsta andelen han fått i ett presidentval. Förra gången 2012 fick han exempelvis 63,6 procent. Även röstdeltagandet har gått upp jämfört med 2012.

Så Putin kan onekligen dra slutsatsen att han gjort något rätt de senaste sex åren. En hel del rätt, i ryssarnas ögon. Ryssland är tillbaka.

Det är den känslan många ryssar jag talat med spontant tar upp. ”Vi är respekterade igen”. Kanske fruktade. Här talar de inte om Krims annektering, utan om Krims återförening. Snart är halvön fysiskt förenad också med den jättebro som byggs.

LÄS OCKSÅ: Fem ryssar om varför de röstade på Vladimir Putin

Vladimir Putin håller tal efter valsegern. Foto: AP

Samtidigt är relationerna med väst sämre än på länge. Nu senast exemplifierat med det diplomatiska storbråket med Storbritannien kring mordförsöket på dubbelagenten Sergej Skripal.

Putin själv kallade det nonsens att Ryssland skulle vara inblandat. Det vore vansinne så här inför val och stundande fotbolls-VM, sa han efter valsegern. Här i Ryssland försöker de i stället lägga skulden på andra länder, till och med Sverige.

Ryssar jag talat - även många Putin-kritiker - tvivlar också på att presidenten personligen varit inblandad i detta. Troligare är, menar de, att det handlar om personer ur säkerhetstjänsten som agerat på egen hand, möjligen i tron att Putin i tysthet uppskattar attacken.

Minns att Sergej Skripal arbetat som dubbelagent åt brittiska MI6 och lämnat ut 300 namn på ryska agenter. Sådant har förstås inte glömts bort.

Poängen för Putin är att den här typen av spändare läge, fungerar för honom på hemmaplan. Varför skulle han ändra på det nu när han blivit återvald?

Det har som bekant hänt en hel del de senaste sex åren. Från Krim till inbördeskriget i Ukraina där Ryssland i början spelade en aktiv roll och i hemlighet sände in ryska soldater.

Hösten 2015 gick sedan Putin till aktion i Syrien och vände på utvecklingen där. Bashar al-Assad var rätt illa ut då. Det är han inte längre. Syrien ger också ryssarna en viktig möjlighet att testa sina vapensystem, ge piloter och elitsoldater lite stridsvana.

LÄS OCKSÅ: Mats Larsson: Det våras för Putin och de starka männen 

Det finns nu i praktiken en daglig risk för att amerikanska och ryska förband ska öppna eld mot varandra i Syrien. Förra veckan varnade en högt uppsatt rysk general för följderna om USA skulle angripa mål i Damaskus med kryssningsrobotar.

Det är dock inte bara i Syrien som Ryssland flyttat fram positionerna Mellanöstern. Ryssland har också aktivt börjat agera i Libyen. Det militära samarbetet med Egypten har ökat och Ryssland har just sålt avancerade luftvärnssystem till Nato-landet Turkiet.

Inget tyder heller på att ryska försök att påverka opinionen i väst kommer att minska. Varför skulle Putin vilja sluta med det, sån effekt som det haft. Och han har garanterat inget dåligt samvete över detta.

Ur rysk synvinkel så har väst sedan lång tid tillbaka lagt sig i val som de borde hållit sig borta ifrån. Som Ukraina. När vi i väst talar om demokratiska reformer och fria val, så hör Putin något annat.

Så sannolikheten är hög att det spända läget kommer att fortsätta. Fast inget dramatiskt ska rimligen hända under de kommande månaderna. Putin kommer först att sväras in för en ny presidentperiod i maj och sedan väntar fotbolls-VM.

LÄS OCKSÅ: Så tycker de unga ryssarna om Vladimir Putin 

Vi får se hur Skripal-historien utvecklas. Storbritannien har sagt att kungligheter och politiska dignitärer inte kommer att åka till fotbolls-VM, men Putin gråter knappast över att prins Charles inte dyker upp. En verklig bojkott av VM, skulle vara något annat och Putin vill säkerligen inte riskera något sådant.

Jag intervjuade i förra veckan Vladimir Putins barndomsvän Vladimir Renzin som bor i den självutropade separatistrepubliken Donetsk Folkrepublik i östra Ukraina. Han är besviken på att hans gamle vän inte gjort mer för att hjälpa honom och de andra separatisterna.

Vladimir Renzin tror dock och hoppas att något kan hända när nu väl valet och sedan fotbolls-VM är över. Han minns förstås att det var när Vinter-OS i Sotji var avklarat som de gröna ryska männen började dyka upp på Krim.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!