Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Räkna inte med att nästa blir mjukare

Kinas ambassadör Gui Congyou har meddelat att han avgår.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det blir få i Sverige som kommer att sakna Kinas ambassadör Gui Congyou.

Men räkna inte med någon större värme från hans efterträdare heller.

Gui Congyou har varit en typisk diplomat för Xi Jinpings nya Kina.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var i augusti 2017 som Gui Congyou tillträdde som Kinas nya ambassadör i Sverige. Det har gått över fyra år, så det är egentligen inte överraskande att han nu får nya diplomatiska uppdrag.

Och inget tyder på annat än att kommunistcheferna hemma Peking är nöjda med hans insats. Han har varit en trogen vargkrigare, en god representant för Kinas mer offensiva diplomater.

Men för Sverige har han varit något av en chock. Så som Gui Congyou uppträtt har ingen kinesisk ambassadör tidigare gjort.

Och sällan har väl ett förnamn känts mindre passande. Kineser vänder på ordningen så det är Congyou som är hans förnamn.

Det är ett ord som på kinesiska betyder ungefär ”eftersträvar vänskap”. Det är inte riktigt vad Sverige känt.

Ambassadören som ändrade allt

Det fanns en tid för inte alltför länge sedan då väldigt få svenskar visste vem som var Kinas ambassadör. De höll i regel en väldigt låg profil, syntes ytterst sällan i medierna.

Allt det ändrades under Gui Congyou. En orsak är förstås att hans tid i Sverige också sammanföll med gripandet och fängslandet av den svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai.

Gui Minhai rövades bort från Thailand 2015, dömdes till två års fängelse i Kina, släpptes i oktober 2017 och greps igen i januari 2018. Det var först då hans öde på allvar började uppmärksammas i Sverige.

Ambassadör Gui Congyou gillade det inte. Sommaren 2018 sa han i en intervju för radioprogrammet ”Konflikt”

– Vi hoppas att Sveriges regering inte ska utse Gui Minhai också till en människorättsaktivist och på det viset sätta press på Kina. Om den svenska regeringen gör det, då kommer det tveklöst att orsaka allvarlig skada på de kinesisk-svenska vänskapliga samarbetsrelationerna.

Därefter har det fortsatt utför. Men det vore fel att säga att detta enbart beror på ambassadören personligen. Sant är förvisso att han saknar tidigare erfarenhet av posteringar i väst - han har tidigare främst varit stationerad i Moskva - och antagligen uppfattas som mer trubbig än kolleger som tidigare haft kontakt med västliga demokratier.

Han är inte unik för dagens Kina

Men Gui Congyous uppträdande är på inget sätt unikt för dagens Kina. I västland efter västland sitter numera kinesiska ambassadörer som håller en betydligt högre profil än förr.

Kinas ambassad började i juni 2018 publicera kommentarer på engelska på sin hemsida där de sedan dess mycket ofta kritiserat svenska medier, och ibland angripit enskilda journalister, som Expressen-medarbetaren Jojje Olsson.

Samma månad - juni 2018 - hade kinesiska diplomater samlats i Peking och där tagit emot president Xi Jinpings ”vägledande tänkande om diplomati”. Tryck på hårdare, var kärnbudskapet.

Och det är onekligen vad ambassadör Gui Congyou gjort sedan dess. Gång på gång.

Han har samtidigt varit - med kinesiska mått mätt - ovanligt tillgänglig för intervjuer. Han är svårintervjuad och ger ofta mycket långa svar. Svar där han inte vikt en tum om exempelvis vare sig Gui Minhai (”Kinas egen angelägenhet”) eller omskolningslägren för muslimska uigurer i Xinjiang (”Finns inte”).

Men priset har blivit att han kommer att lämna ett Sverige som har en betydligt sämre bild av Kina än när han kom hit för fyra år sedan. I en färsk mätning från European Council on Foreign Relations så har invånarna i ett antal länder utfrågats om de anser att ett kallt krig råder mellan Kina och deras egna länder.

En majoritet säger nej, men det land där flest håller med är Sverige. 33 procent. I en annan undersökning för Pew så låg Sverige också i topp vad gäller negativ inställning till president Xi Jinping.

Så nej, det blir få i Sverige som kommer att sakna ambassadör Gui Congyou. Hans efterträdare - enligt Bulletin - har varit ambassadör i Angola.

Han heter Cui i efternamn. En försmak kanske om att inte så mycket kommer att ändras.

Kinas ambassadör: Svenska medier är ”lättviktsboxare”

Attackerade Expressen i SVT Nyheter