Mats Larsson

Putins ord lugnade krisen – men EU bör vara oroliga

Anläggning för att borra efter naturgas i Ryssland.
Foto: Claudia Thaler / TT NYHETSBYR¿N

EU:s ledare oroas över skenande naturgaspriser och leveranserna under vintern.

Så nu kommer ett råd från Moskva.

Var lite snällare mot Ryssland så ordnar det sig nog.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sverige är inte särskilt beroende av naturgas och mycket få är de hem som värms upp den vägen. På den europeiska kontinenten ser det annorlunda ut. Där är beroendet av naturgasen desto större.

Så det är förstås inga goda nyheter att priset på naturgas ökat så kraftigt under 2021. I förra veckan var priset tio gånger högre än det var i början av året, men så yttrade sig Rysslands president Vladimir Putin.

Han antydde att den ryska statliga gasjätten Gazprom kanske kunde öka leveranserna till Europa något, och det fick priset att sjunka på en gång.

Vladimir Putins ord om ökade gasleveranser fick priset på gas att sjunka.
Foto: EVGENIY PAULIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Det visar hur beroende Europa är av importerad gas från Ryssland. Och Rysslands EU-ambassadör, Vladimir Tjizov, är i en intervju för Financial Times ovanligt öppen kring vad Kreml önskar.

Han säger bland annat att Europas val att betrakta Moskva som en geopolitisk motståndare, inte gjort saken bättre.

– Byt ordet motståndare mot partner och saker och ting blir lättare att lösa, säger han bland annat.

– När EU hittar tillräcklig politisk vilja att göra detta, så vet de var vi finns.

Det är nu inte bara Rysslands fel att gaspriserna skenat. Det finns många anledningar till det som nu sker.

Naturgasen är en viktig brygga mellan förnybara energikällor och äldre energiformer som kol och olja. Gas släpper ut hälften så mycket koldioxid som kol.

Men, ja det är ett fossilt bränsle också och i EU har den egna produktionen minskat rejält vid det största gasfältet i nederländska Groningen, delvis som ett led i omställningen till grön energi.

Så EU får importera. Bland annat flytande naturgas från Qatar och USA, men EU har där fått hård köpkonkurrens av Asien - och inte minst Kina - som också är på väg bort från kol och nu behöver stora mängder naturgas. Kina ansluter varje år nya kunder till gasnätet, motsvarande årsbehovet i Belgien och Nederländerna tillsammans.

Och sedan har vi Ryssland. EU importerar 35 procent av sin naturgas från gasfält i västra Sibirien. 

Ett grundproblem i EU är att det finns för lite gas på lager i många länder. Den förra vintern blev kyligare än normalt och det är främst på vintern gasen förbrukas.

Så om vintern blir kall även i år så kommer importbehovet att bli stort. Ja, en del experter fruktar att gasen inte kommer att räcka till på sina håll.

Men Ryssland kunde exportera mer, menar kritikerna i väst. IEA, International Energy Agency, sa i förra veckan att Ryssland kan öka exporten med 15 procent men att ryssarna hittills valt att inte göra det.

Men så ser inte Moskva det. De pekar exempelvis på att det är EU som för flera år sedan tog initiativ till att gå bort från långtidskontrakt och fasta priser med Ryssland till leveranser som mer avspeglar marknadspriserna.

Så EU kunde haft en stabilare försörjning om de bara skrev på avtalen. Ryssland behöver nu fylla på sina egna lager inför vintern i stället.

Men helt klart spelar geopolitik också in. Putin vill exempelvis att den nybyggda gasledningen Nordstream 2 som går från Ryssland till Tyskland ska godkännas för användande så snart som möjligt. Kritiken har varit stor mot den i USA och delar av EU.

Ambassadör Tjizov säger att Gazprom lär agera nu efter Putins ord, men han riktar också ett varnande finger till EU som snabbt vill ställa om till förnybar energi:

– Fram till dess att människan kan hitta ett sätt att lagra energi i stor skala, så kommer alla dessa propellrar och solpaneler inte att räcka till.

Så ja, naturgasen lär bli ett viktigt vapen för Ryssland de kommande åren. Och Ryssland exporterar österut också, till Kina.

Den gasen går i dag genom en gasledning från östra Sibirien, gas som inte exporteras till EU. Men Ryssland och Gazprom planerar också bygga en ny gasledning som ska koppla ihop gasfälten även i västra Sibirien med Kina.

Det är därifrån gasen till Europa kommer. Kina kan bli en allvarlig konkurrent även om den.

Men ambassadör Tjizov har lösningen på det. Behandla Ryssland bättre, så löser det sig nog.


Merkels mobilmiss under mötet med Putin

Merkel besöker Ryssland • Se Putins reaktion.