Mats Larsson

Putins hemliga armé ska rädda invasionen

Rysk legosoldater från Wagner-gruppen på uppdrag i Mali. De kämpar nu också i Ukraina.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Premium: De är Vladimir Putins hemliga soldater som officiellt inte existerat.

Men den reguljära ryska armén har inte skött sitt jobb i Ukraina.

Så plötsligt har Wagner-gruppen blivit rumsren.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Det dök upp en artikel på förstasidan i den ryska tabloiden Komsomolskaja Pravda i slutet av juli. Rubriken löd:

”Storm med orkestern”

Orkestern - det är så legosoldaterna i den privata militära styrkan Wagner börjat kallas i Ryssland. Richard Wagner var ju som bekant en tysk kompositör.

En kompositör som Adolf Hitler gillade. Det sägs vara just därför som grundaren av gruppen, Dmitrij Utkin, valde just det namnet. De har en dödskalle som symbol.

Allt började 2014, året då Ryssland annekterade Krim. Soldater ur Wagner-gruppen har sedan krigat i Syrien och dykt upp i flera afrikanska länder, från Libyen till Mocambique.

Men officiellt har de inte funnits och har definitivt inte haft något med ryska militära insatser att göra. Privata arméer är inte tillåtna i Ryssland. 

Det är dock en av Putins nära vänner, oligarken Jevgenij Prigozjin, som utpekas som finansiär av legoknektarna. De har sin huvudbas i Molkino i Krasnodar-regionen i södra Ryssland, intill en armébas. 

Wagner-soldaterna har beskyllts för många övergrepp där de verkat. Men - som en före detta avhoppare uttryckt det - ”personer som inte existerar, kan göra som de vill”.

Men ”orkestern” är inte så hemlig längre. Artikeln i Komsomolskaja Pravda berättade vilken viktig roll legosoldaterna spelade när en fabrik i östra Ukraina intogs.

https://twitter.com/francis_scarr/status/1552905639504105474?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1552905639504105474%7Ctwgr%5E0411aa76e19ea5c8101f10ec63b84f60ccb86842%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2F2022%2Faug%2F07%2Frussias-private-military-contractor-wagner-comes-out-of-the-shadows-in-ukraine-war

Wagner ska också ha spelat en nyckelroll när städerna Poposna föll i maj, och Lysytjansk någon dryg månad senare. Oligarken Prigozjin belönades med utmärkelsen den Ryska federationens hjälte efter Lysytjansk fall.

Men krigsförbrytelserna verkar fortsätta. Ukrainska myndigheter beskyller exempelvis Wagner-soldater för att ligga bakom explosionen som dödade 50 ukrainska krigsfångar, veteraner från belägringen av Mariupol.

Men Kreml bryr sig inte längre om att förneka Wagners existens. Gruppen tillåts nu till och med öppet rekrytera nya soldater. I staden Jekaterinburg har, enligt the Guardian, stora plakat satts upp med telefonnummer till gruppen och budskap som:

”Moderland. Ära. Blod. Mod. WAGNER”

– Det verkar som om Kreml bestämt sig för att inte längre dölja deras existens. Alla vet vilka de är vid det här laget, säger den undersökande journalisten Denis Korotkov till The Guardian.

Det har hittills varit förenat med stora risker att försöka göra avslöjanden om Wagner i Ryssland. Tre ryska journalister dödades i Centralafrikanska republiken 2018, ett av flera länder som Wagner verkat i.

Men det är inte direkt ett tecken på styrka att Ryssland nu öppet börjar berätta om vilka insatser legosoldaterna genomför i Ukraina. De visar tvärtom att den reguljära ryska armén - som lidit mycket svåra förluster - inte klarar av att göra sitt jobb.

Och det är inte bara Wagner som används vid kritiska avsnitt. Tjetjenska soldater har också från början deltagit på den ryska sidan.

Men även Wagner har lidit stora förluster, något som den nya rekryteringskampanjen är ett tecken på.

Det brittiska försvarsdepartementet avslöjade redan i mars att legosoldaterna var på plats i Ukraina. Enligt en färsk rapport så har Wagner också tvingats sänka kriterierna för vilka som antas.

Så nu godtas kriminella och personer som sitter i fängelse. De nyrekryterade uppges också få väldigt kort utbildning innan de sänds till fronten.

Det låter knappast som några elitsoldater. Inte heller som soldater som bryr sig om krigets lagar.


Kändisarna berättar: Så blev vi av med oskulden

Premium: Utomhus i högt gräs • ”Var helt lyrisk” • I baksätet på en bil

Hugo Färnström dumpade Kerstin, 5, i en resväska

Premium: Mysteriet med dockvagnen • ”Flickan skrek – det gjorde ont”

Så mildrar du elsmockan från fritidshuset i vinter

Premium: Klarar huset minusgrader? Experterna reder ut