Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Putin varnar för vapen som kan nå USA på fem minuter

Sergej Lavrov lägger skulden för spända läget på Nato.
Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN PO / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kubakrisen 1962 var kalla krigets farligaste dagar.

Rysslands president Vladimir Putin kan sin historia.

Och antyder att USA kan göras lika sårbart igen med förflyttningar av kärnvapen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ryssland har gjort väldigt tydligt att landet vill ha en ny säkerhetsordning i Europa. Vladimir Putin hoppades få gehör för sina krav vid förra veckans samtal med USA och Nato.

Men han kom just ingen vart. Det är en grundparagraf för Nato att länder kan ansöka om medlemskap, Ryssland har inget veto på vilka europeiska länder som kan söka sig dit.

Putin har länge gjort klart att Ukraina är en röd linje som inte får överträdas. Nu vill han slutligen ha garantier att landet aldrig kan bli Nato-medlem, en garanti han inte får.

Ryssland har sedan flera veckor grupperat cirka 100 000 soldater i närheten av Ukrainas gräns. Bilder har spridits under helgen även från östra Ryssland där pansarvagnar och fordon placerats på tåg, troligen med kurs västerut.

Ryska företrädare har alltid konstaterat att Ryssland självklart kan förflytta sina soldater som de vill inom det egna landets gränser. Det har omvärlden inget att göra med.

Men omvärlden oroar sig för att Ryssland planerar gå till någon typ av militär aktion mot Ukraina. Det finns dock även andra alternativ Putin kan ta till.

Enligt New York Times kom flera antydningar från ryssarna i förra veckans samtal att Ryssland kan omflytta och omstationera sina kärnvapen och möjligen föra dem närmare USA.

När Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov fick en fråga på rysk tv om landet planerar placera ut ”militär infrastruktur” i Venezuela eller Kuba svarade han:

– Jag kan varken bekräfta eller dementera något. Det beror på vilka steg amerikanerna tar.

Putin varnade själv i december för att Ryssland kommer att ta till ”militära och tekniska åtgärder” om Moskva inte får sin vilja igenom gällande den nya säkerhetsordningen.

– Det kan bli alla möjliga typer av svar, sa Putin när han blev ombedd att förklara vad han menade.

Putin sa också i november att Ryssland kan sända ubåtar utrustade med hypersoniska missiler som skulle kunna nå Washington DC på bara fem minuter.

Det var i grund och botten också precis vad Kubakrisen 1962 handlade om. Nikita Chrusjtjov placerade i hemlighet ut kärnvapenbestyckade missiler på Kuba som bara behövde några minuters flygtid för att nå den amerikanska östkusten.

När USA med spaningsflyg upptäckte de sovjetiska installationerna så inleddes två av de farligaste veckorna under det kalla kriget. Krisen slutade med att Sovjet gick med på att dra tillbaka sina soldater och missiler, mot att USA gjorde detsamma med missiler som var utplacerade i Turkiet.

Så när Rysslands vice utrikesminister och andra ryska företrädare börjar antyda ryska militära förflyttningar till Kuba eller Venezuela så träffar det en amerikansk nerv.

Det är förstås också avsikten. De ryska företrädarna säger sig frukta ett Nato-medlemskap för Ukraina, just bland annat för att Nato i framtiden skulle kunna placera ut missiler där. Missiler som når Moskva på bara fem minuter.

Putin är duktig på att skicka ut olika hotfulla och ofta förvillande signaler för att få Europa och USA ur balans. Ingen vet vad han egentligen planerar med upptrappningen vid Ukrainas gräns.

Han har onekligen många andra redskap än stridsvagnar och attackflyg i sin verktygslåda. Vi lär snart bli bekanta med dem.


Expressens Mattias Carlsson rapport från ukrainska frontlinjen.