Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Putin fick valresultatet som Kreml beställde

Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN

Så Kremls parti Enade Ryssland förlorade lite mark jämfört med valet för fem år sedan.

Men president Vladimir Putin lär ändå var nöjd.

Resultatet är ungefär som det beställda.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så var det över, det ryska maratonvalet som varade i tre dagar. Alla röster är inte räknade men allt tyder på att Enade Ryssland kommer behålla en majoritet av platserna i den ryska duman.

Precis som väntat. När tre av fyra röster räknats så ligger Enade Ryssland på 49 procent.

Det är i så fall en tillbakagång jämfört med valet 2016 men Vladimir Putin och Kreml vet ju förstås att det finns ett genuint missnöje med partiet, bland annat över den höjda pensionsålder som klubbades igenom under mandatperioden.

Så det vore ju misstänkt om partiet ökat i popularitet. Det viktiga är att partiet behåller kontrollen över underhuset duman och som valsystemet är utformat så kommer Enade Ryssland att göra precis det.

Vid det förra valet fick Enade Ryssland 54 procent. Det gav sedan - bland annat tack vare ett system med enmansvalkretsar - partiet 343 av 450 platser i duman, mer än två tredjedels majoritet.

Det är en viktig siffra. Det ger partiet möjligheten att på egen hand ändra exempelvis konstitutionen. Partiet kan nog klara gränsen igen.

När den första valprognosen kom i går kväll från nyhetsbyrån RIA så förutspåddes att Enade Ryssland skulle få 45 procent. Det var en bekant siffra.

Den ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta - en av få som fortfarande kan verka - publicerade nämligen häromveckan en ljudupptagning från valkommissionen i staden Koroljov, i närheten av Moskva.

Där berättar en kvinnlig chef, identifierad som Zjanna Prokofjeva, rådgivare till Koroljovs borgmästare, att målet som bestämts är att Enade Ryssland där ska få cirka 45 procent av rösterna.

Några internationella valövervakare var inte tillåtna denna gång, men däremot försökte den ryska valövervakaren Golos göra sitt jobb. Och den rapporterade om över 4 000 misstänkta fall av valfusk.

Många av dem fångades på övervakningskamerorna. Ibland blev det smått komiskt. Som när en kvinna försökte skymma valurnan från kameran genom att ställa sig framför den. Samtidigt syns tydlig hur en hand bakom henne stoppar i röstsedel efter röstsedeln.

Eller personen som täckte över en kamera men en golvmopp, men glömde att det fanns en kamera till som fångade allt på bild.

Så nej, något fritt och rättvist val har detta förstås inte varit fråga om. Några verkliga oppositionspartier tilläts inte ställa upp i valet.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj sitter fängslad, hans organisation har stämplats som extremistisk och många medlemmar har tvingats i exil.

Sedan finns en grupp ”oppositionspartier” som inte alltid tycker likadant som Enade Ryssland, men som sluter upp när det egentligen gäller. Partier som högernationalistiska Liberaldemokraterna och Kommunistpartiet, arvtagare till kommunistparti som styrde Sovjet med järnhand.

Av dessa verkar det ha gått bäst för just kommunistpartiet. Det kan delvis bero på att Aleksej Navalnyj stödde kommunisternas kandidater i flera valkretsar. Detta i ett försök till taktisk röstning för att slå ut så många av Enade Rysslands kandidater som möjligt.

Men även där vann Putin en seger. En på sikt viktig seger. Navalnyj gav tips om vem man borde rösta på via en app, men både Apple och Google vek ner sig i fredags när röstningen började och tog bort appen i Ryssland.

Även Youtube tog bort material där Navalnyjs organisation tipsade vilka de stödde i valet. Putin har länge velat begränsa tech-jättarnas inflytande. Nu verkar han ha lyckats med det.

Återstår nu att se om det blir några protester kring valet. Det är få som tror det. Maktsystemet är levererat för Putin. Igen.