USA:s president under en omtalad presskonferens tidigare i veckan. Foto: Shawn Thew / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNUSA:s president under en omtalad presskonferens tidigare i veckan. Foto: Shawn Thew / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s president under en omtalad presskonferens tidigare i veckan.

 Foto: Shawn Thew / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mats Larsson

President Trump gör sitt folk mer stressat

Publicerad

Donald Trump har hållit sin första stora presskonferens som president.

Inte lär den ha lugnat redan oroliga amerikaner.

Amerikanerna är stressade som sällan förr över politiken i landet.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har hänt en hel del sedan president Donald Trump tillträdde som president. Varje dag, ja nästan varje timme tycks bjuda på nya saker.

En bild som valsade runt på sociala medier gjorde om BBC:s ”Breaking News” logotype och i stället stod det i fri översättning: ”Åh, va fan är det nu då!”

Det verkar vara så rekordmånga amerikaner känner det. För jo, det går att mäta en ökning av stressen och ångesten över Donald Trump.

Det är American Psychological Association som sedan 2007 gjort en årlig undersökning bland amerikanerna för att mäta stressnivån i landet.

Amerikaner springer oftare till psykologerna än vad européer gör men stressar i vanliga fall upp sig över personliga faktorer som arbete eller den egna ekonomin.

Men i fjol märkte APA att det dykt upp en ny faktor. Folk började ange politik som en allvarlig stressfaktor i sina liv.

APA publicerade en rapport i augusti 2016 när valkampen mellan Donald Trump och Hillary Clinton rasade som mest. En dramatisk tid, onekligen.

Men valresultatet fick inte amerikanerna att lugna ner sig. Tvärtom. När APA genomförde en ny mätning i januari så fann de att stressen ökat.

 

För första gången sedan mätningen genomfördes för första gången 2007 så har APA funnit en tydlig ökning av stressnivån.

Det är nu 57 procent av amerikanerna som säger att det nuvarande politiska klimatet utgör en hög eller betydande stressfaktor.

Föga förvånande så är demokratiska anhängare mer oroliga än republikanerna. Men en majoritet från bägge partier (77 procent bland demokraterna och 59 procent bland republikanerna) säger att de är stressade över landets framtid.

Mest bekymrade efter valet är muslimer, invandrare och offer för sexuella trauma, enligt APA. Inte heller det är så förvånande, med tanke på Trumps löften att deportera illegala invandrare och försöka att införa reseförbud från sju muslimska länder.

Det är dock inte bara patienterna som håller psykologerna och psykiatrikerna sysselsatta. Även Donald Trump själv gör många psykologer bekymrade.

 

LÄS MER: Trump: "Ingen tror på medierna längre"

 

I tisdags publicerade 35 av dem ett öppet brev till New York Times där de varnade för Trumps mentala hälsa. De anser att ”den allvarliga emotionella instabilitet som Trumps tal och agerande ger uttryck för, gör honom inkapabel att tjäna som president”.

Fast ingen av dem har förstås träffat honom. Är det etiskt försvarbart att ställa diagnoser så att säga på distans?

Svaret är nej, enligt APA.s egna etiska regler. Det kallas Goldwater-regeln, efter den konservative presidentkandidaten Barry Goldwater.

 

När han ställde upp som republikanernas presidentkandidat 1964 så genomfördes en undersökning bland amerikanska psykologer för magasinet Fact om vad de ansåg om hans mentala hälsa. 1 189 av de 2 417 som svarade bedömde honom psykologiskt inte lämplig för jobbet.

Goldwater stämde sedan Fact och vann. Det vet förstås psykologerna som skrev brevet till New York Times om, men de verkar inte bry sig om det.

”Vi fruktar att för mycket står på spel för att vi ska vara tysta längre”, heter det bland annat.

Det lär ju inte ha lugnat New York Times redan uppstressade läsare. Och Donald Trump har ännu ett skäl att tycka illa om tidningen.

 

LÄS MER: Färre vill resa till USA – förutom ryssar

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Fler artiklar om Amerikansk politik
Till Expressens startsida

Mest läst i dag