Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

President Joe Biden har chansen att läka nationen

Expressens USA-korrespondent Johan Eriksson på plats vid Joe Bidens segertal i natt.
Joe Biden tillsammans med sin fru Jill Biden.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s 46:e president kommer att heta Joe Biden.

För miljoner och åter miljoner amerikaner betyder det att en fyra år lång mardröm är på väg mot sitt slut.

Men det är nästan lika många amerikaner som nu ser sin förkämpe falla.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Följ Expressens direktrapport

Nej, Donald Trump har inte erkänt sig besegrad och det kan nog dröja ett tag än. Men CNN och NBC har just tillkännagett att Joe Biden har vunnit i Pennsylvania och därmed kommer han över de 270 elektorer som behövs för att vinna ett amerikanskt presidentval.

Det är ett resultat som med stor sannolikhet kommer att stå sig. Biden utökade sin segermarginal genom att även vinna Nevada och den lär växa än mer.

Därmed inte sagt att Donald Trump ger upp. Kampen kan fortsätta ett tag till, men det troliga är ändå att först delstaternas elektorer kommer att godkänna valresultatet den 14 december och att sedan kongressen gör detsamma i början av januari. Och då tillträder Joe Biden den 20 januari 2021 klockan 12.00.

Det innebär att Donald Trump blir den tredje amerikanska presidenten på ett århundrade som inte klarade av att bli omvald efter att ha styrt landet i fyra år.

Det betyder att Joe Biden mot många odds, minns hur uträknad han var i början av primärvalskampanjen, slutligen lyckats med det han drömt om i decennier. Han blir USA:s nya president. 

Och låt oss inte glömma att USA nu också får sin första kvinnliga vicepresident, Kamala Harris. Ett historiskt ögonblick, levererat delvis av afroamerikanska väljare i Philadelphia, den stad som puttade Pennsylvania över till Biden.

Biden skriver också historia. Han har fått fler röster än någon amerikansk president. Han blir också den äldste presidenten landet någonsin haft. Han är äldre när han flyttar in i Vita huset än vad Ronald Reagan - den hittills äldste - var när han flyttade ut 1989.

Donald Trump använde åldern som ett vapen mot Biden. Kallade honom ”Sleepy Joe”, en senil gubbe som inte kan uttrycka sig klart.

Men det var ett budskap som en majoritet väljarna inte köpte. Och dessa senaste dagar är det onekligen Joe Biden som uppträtt presidentlikt. Inte Donald Trump.

Detta blev dock mer ett val mot Donald Trump, än för Joe Biden. Amerikanerna fick till slut nog av en president som brutit mot snart sagt alla normer hans företrädare följt om hur en amerikansk president bör uppträda.

Även många av Trumps försvarare har hållit med om att hans twitterflöde lämnat en del att önska. För dem var det dock viktigare vad Trump åstadkommit, som att ekonomin tuffade på bra fram till att coronan anlände.

Pandemin blev en av de faktorer som sänkte honom. USA har just passerat 100 000 nya fall per dag, över 234 000 har avlidit. Trump bär långt ifrån hela ansvaret för detta men hans ledarskap under pandemin har varit kaotiskt.

Till slut blev det för mycket. Det finns en längtan till ett normalare tillstånd i USA, bortom den dagliga ilskan på Twitter, de ständiga utbrotten från Vita huset.

Det var delvis vad Joe Biden gick till val på. ”Build back better” lovade han. Och Biden representerar onekligen ett steg tillbaka, tillbaka till en tid som det är tveksamt om det går att återskapa.

Joe Biden är dock väl lämpad att försöka läka nationen. Hans personlighet, hans egen levnadshistoria med ett par enorma tragedier, hans förmåga att visa empati kommer att komma till användning. 

Bidens långa erfarenhet av den amerikanska senaten lär också komma till pass, speciellt om republikanerna lyckas behålla kontrollen där. 

Men detta blev ändå inte den seger demokraterna hoppats på. Det blev ingen utklassning till Joe Bidens fördel. Det blev ett betydligt jämnare valresultat än vad de antagligen trott.

För miljoner amerikaner är det ofattbart att så många i deras land åter lade sin röst på Donald Trump. Men det gjorde de, och de kommer inte att försvinna.…

Donald Trump lockade fler röster än någon republikansk presidentkandidat gjort. Han utökade sitt eget väljarunderlag jämfört med 2016 med över sju miljoner röster.

Joe Biden har vanan att samtala även med republikaner. Han har många personliga vänner där. Det kommer att behövas om USA ska styra sig ut ur den polariseringens återvändsgränd landet befinner sig i. 

Ett par sista ord: Världens - speciellt västvärldens - reaktion på detta valresultat kommer att bli en enda stor suck av lättnad. Om resten av världen fått rösta, så hade Joe Biden fått den där jordskredssegern demokraterna hoppades på.

Se Joe Bidens segertal: ”En klar och övertygande seger”

Se Kamala Harris segertal: ”Ni valde hopp”

”Vi, folket, har makten att bygga en bättre framtid”

LÄS MER: Direktrapport om valresultatet – hela dygnet 

LÄS MER: Expressens bevakning av valet i USA – här finns allt samlat.