Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Orbán såg Österrike som modell för Europa

Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: MICHAEL GRUBER / AP TT NYHETSBYRÅN

BUDAPEST. För Ungerns premiärminister Viktor Orbán var Österrikes regering ett exempel för högern i EU att följa.

Och nog ser det ut som ett exempel allt.

Ett varnande sådant.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var i början av maj som Viktor Orbán i Budapest tog emot Österrikes dåvarande vicekansler och ledaren för FPÖ, Heinz-Christian Strache. De delar många åsikter - inte minst om den muslimska invandringens faror. De trivs ihop.

Och för Orbán var regeringssamarbetet i Österrike mellan det traditionella centerhögerpartiet ÖVP under kansler Sebastian Kurz, och det högerpopulistiska FPÖ, en förebild för övriga Europa att följa. Eller som han sa vid Straches besök:

– Om Österrikes center-höger parti kan samarbeta med ett patriotiskt högerparti, varför skulle inte detta kunna hända på europeisk nivå också?

Det säger han inte längre. Viktor Orbán har hållit en låg profil om Österrike sedan regeringskrisen bröt ut där i helgen. En kris där just Heinz-Christian Strache spelat huvudrollen.

Och för center-högerpartier runtom i Europa så känns Österrike - så här några få dagar före EU-valet - snarare som en påminnelse om vilka risker ett samarbete med högerpopulisterna drar med sig.

Det finns onekligen områden där politiken överlappar. Det är trots allt inte bara högernationalisterna som varnar för effekterna av de senaste årens massinvandring.

Österrikes kansler Sebastian Kurz har inte längre någon koalitionspartner. Nyval väntar.Foto: MICHAEL GRUBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Det var en orsak till varför den unge Sebastian Kurz, han är bara 32 år, satte sig i koalition med FPÖ efter valsegern 2017. Kurz hoppades också att kunna tämja FPÖ, lite grand det som skedde förra gången ÖVP satte sig i koalition med FPÖ. Då kollapsade till slut FPÖ av inre stridigheter.

Men allt det exploderade i fredags när en två år gammal filminspelning med Heinz-Christian Strache publicerades. Strache trodde han träffade en släkting till en rysk oligark på Ibiza som ville investera i Österrike, men allt verkar ha varit en fälla. De är ännu oklart vem som iscensatte det.

Strache visar hur som helst på filmen vad han och hans parti verkligen drömmer om. En framtid likt Orbáns Ungern. En framtid där Österrikes största tidning - Kronen Zeitung - blivit uppköpt av en rysk oligark som sedan styr om det publicistiska innehållet till att stödja FPÖ.

Det är exakt vad som hänt med privata medier i Ungern, där en stor del av dagstidningarna nu stödjer Orbáns Fidesz efter att ha köpts upp av ungerska oligarker med nära band till Fidesz.

Filmen ledde snabbt till Straches fall, men också till att regeringen sprack. Sebastian Kurz har slutligen fått nog av FPÖ, men kritikerna menar att han borde ha reagerat för länge sedan.

Rött kort för Heinz-Christian Strache. Demonstranter i Wien protesterar. Strache avgick som vicekansler i lördags.Foto: FLORIAN WIESER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

FPÖ har orsakat honom stor huvudvärk redan tidigare. En FPÖ-medlem liknande exempelvis invandrare vid ”råttor” i en dikt, något som Kurz i förra månaden fördömde som ”rasistisk, hemsk poesi”.

Kurz tvingade även bort inrikesminister Herbert Kickl i veckan, något som fick FPÖ att lämna alla sina poster och nu stundar misstroendevotering nästa vecka, dagen efter EU-valet. Österrike ska enligt planerna gå till nyval i september.

Kickl hade som inrikesminister beordrat polisen att göra en räd mot den del av underrättelsetjänsten som försökte kartlägga högerextrema grupper i Österrike. Även det en varningssignal för många vad högernationalister som FPÖ vill använda sin makt till.

Nyheterna från Österrike är förstås en gåva inför EU-valet för alla som oroas över högernationalisternas framväxt. FPÖ och Strache är ju exempelvis heller inte de enda långt ut på högerkanten som hyser beundran för Rysslands Vladimir Putin. Strache var till och med beredd att sälja ut österrikiska intressen till ryssarna. 

Flera traditionella center-högerpartier som styrt högerut i exempelvis migrationsfrågan har också betalt ett högt pris för det i nationella eller lokala val, alltifrån Spaniens Partido Popular till Bayerns CSU.

Men inget tyder på annat än att högernationalisterna kommer att vinna nya valsegrar vid EU-valet på söndag, från Italien till Nederländerna, från Frankrike till Sverige. Migrationen är och förblir ett valämne där de lockar röstar, och som nationalister kan de hävda att den österrikiska krisen är en sak för Österrike och ingen annan.

Och Viktor Orbáns Ungern kan fortsätta vara en modell för dem hur ett land ska styras, om och när dagen kommer då de verkligen kommer till makten.