Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Orbán är i en klass för sig bland högernationalisterna

Viktor Orbán.Foto: SZILARD KOSZTICSAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BUDAPEST. Ungerns Viktor Orbán och hans Fidesz är fortfarande i en klass för sig bland Europas högernationalister.

Men han kan känna sig besviken över hur många av hans likasinnade klarade EU-valet.

Det här räcker inte för att på allvar ändra EU-parlamentet inifrån.

 

VALRESULTATET: Se hur dina grannar röstade i EU-valet 2019 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fidesz blev åter det i särklass största ungerska partiet i EU och tog hem över 52 procent av rösterna. Ungerns premiärminister Viktor Orbán gillar att säga att när Ungern ansökte om EU-medlemskap så var Europa Ungerns framtid, men att i dag är det Ungern som är Europas framtid. 

Nå, den framtiden får allt vänta ett tag till. För EU-valet 2019 verkar inte ha blivit det stora genombrott för högernationalistiska partier som bland annat han och Italiens vice premiärminister Matteo Salvini hoppats på.

En del prognoser inför EU-valet tydde på att den typen partier tillsammans kunde få upp emot en tredjedel av platserna i EU-parlamentet. Så blir det inte.

Därmed inte sagt att en del högerpopulister inte kunde fira stora segrar. Matteo Salvinis Lega blev exempelvis som väntat Italiens största parti i EU-valet, en rejäl framgång jämfört med resultatet för fem år sedan.

Även Frankrikes Marine Le Pen och hennes Nationell Samling blev det största partiet i Frankrike, en smärtsam örfil mot president Emmanuel Macron och hans parti LREM.

Men Le Pens parti blev i sanningens namn det största franska partiet redan vid förra EU-valet 2014 och verkar ha vunnit ungefär lika stor andel av rösterna denna gång, cirka 24 procent. Partiet hette Nationella fronten då.

Nigel Farage nystartade Brexit-parti gjorde också ett mycket bra val, men Orbán, Salvini och andra högernationalisterna kan inte bygga någon större framtid med Farage. Hans enda mål är ju att genomföra Brexit så snart som möjligt.

Det har varit dramatiska år sedan förra EU-valet, med bland annat flyktingkrisen 2015. Det var en orsak till att många förutspådde framgångar för högerpopulisterna denna gång.

För Viktor Orbán har detta handlat om just migration och just inget annat. Fidesz valaffischer i Ungern har haft budskapet: ”Invandringen måste stoppas”

Tyskland tog in över en miljon flyktingar och migranter 2015 och högernationalistiska Alternativ för Tyskland firade stora framgångar i det tyska riksdagsvalet 2017.

EU-val har ofta varit en chans för väljarna att proteströsta, men framgångarna uteblev denna gång för AfD. Visst gick partiet fram jämfört med 2014, men det ser ut att backa jämfört med riksdagsvalet och den stora segraren i Tyskland blev i stället de Gröna som nu blir Tysklands näst största parti i EU efter CDU/CSU.

Vid valet 2014 kom till och med tyska nynazistiska NPD in i EU-parlamentet, men partiet förlorade denna gång sin plats där. I grannlandet Danmark gick det också dåligt för Dansk folkeparti.

Och i Österrike backade FPÖ. Det var väntat och är priset partiet fått betala för den skandal som förre partiledaren Heinz-Christian Strache fastnade i en vecka före valet. Han lurades delta i ett möte 2017 med vad han trodde var en släkting till en rysk oligark och var beredd att sälja ut österrikiska intressen till ryssen. Strache avgick och har lämnat regeringskoalitionen med Sebastian Kurz konservativa ÖVP.

Matteo Salvini hade ansträngt sig inför detta val att samla de högernationalistiska partierna i en ny partigrupp i EU-parlamentet för att få mer att säga till om. Den partigruppen kommer att växa, men långt ifrån tillräckligt för att få verkligt inflytande

Detta hade kallats ett ödesval och det verkar väljarna också ha ansett. Trenden med allt lägre valdeltagande bröts och EU har inte sett sånt här valdeltagande på 20 år, 50,5 procent.

Det gynnade dock inte de etablerade, traditionella partierna. Den största partigruppen, center-högerpartierna i EPP, backade som väntat, liksom center-vänstergruppen S&D. 

De två har hittills haft en egen majoritet tillsammans med den har de nu för första gången förlorat. De kommer att behöva söka stöd från exempelvis ALDE, den liberala partigruppen dit Emmanuel Macrons LREM kommer att höra. 

Viktor Orbáns Fidesz är fortfarande medlem i EPP även om partiet för tillfället är avstängt. Han har övervägt att byta partigrupp, men frågan är om Salvinis nya grupp blir stor nog för att locka över honom.

Viktor Orbán drömmer som sagt om en framtid där EU blir mer likt Ungern. Dit är det mycket långt och det räcker inte med framgångar i EU-parlamentet, framgångar som alltså inte blev så stora som han hoppats 2019.

Om Orbán verkligen vill ändra EU inifrån så måste de högernationalistiska partierna också göra som han och vinna regeringsmakten i sina respektive länder. Han lär tills vidare få nöja sig med att koncentrera sig på Ungern.