Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Om Trump förlorar Florida är det ridå

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om det amerikanska valets slutspurt.
Michael Bloomberg kampanjar mot Trump.Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA
Donald Trump.Foto: CARLOS OSORIO / AP TT NYHETSBYRÅN

Michael Bloomberg lägger en slant på att Joe Biden ska vinna i Florida.

En sisådär 100 miljoner dollar.

Han vet att om Donald Trump förlorar där så är det i praktiken ridå ner för presidenten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nej, det är inte vadslagning det handlar om. Den som tittat på tv i Florida denna oktober har haft en stor chans att se politiska reklamfilmer som finansieras med Michael Bloombergs plånbok.

Den minnesgoda kommer ihåg att Bloomberg – före detta borgmästare i New York och en av världens rikaste personer – själv försökte bli demokraternas presidentkandidat tidigare i år.

Men han sänktes snabbt, inte minst under en tv-debatt där Elizabeth Warren sågade honom. Vem var han som trodde att han skulle komma och köpa valet med sin enorma förmögenhet?

Det hörs inte lika mycket kritik nu i slutspruten från demokraterna när Bloomberg valt att stödja Joe Biden med sina dollarsedlar. Men så är heller ingen vågmästardelstat så viktig som Florida.

Det var ju exempelvis här som det dramatiska valet 2000 avgjordes mellan George W Bush och Al Gore. Högsta domstolen avgjorde den gången till slut till Bushs fördel, han vann Florida och nationen.

Och Donald Trump vet att Florida i praktiken är ett måste. Om han förlorar delstaten med sina 29 elektorer så får han mycket, mycket svårt att vinna presidentvalet i år. 

Biden har en större kassakista än Trump i denna valspurt, och det innan Bloombergs bidrag räknats in. Men hittills verkar inte pengarna ha fällt något avgörande.

Trump har nu tvärtom för första gången gått upp i knapp ledning i Florida i Realclearpolitics sammanställning av de senaste mätningarna. Han har nu en knapp ledning med 0,4 procentenheter där.

Joe Biden kommer på besök till Florida under torsdagen och hans främsta surrogatinhoppare, förre presidenten Barack Obama, var här i tisdags. Biden blickar gärna in i framtiden i sina tal, Obama angriper med lust och energi presidenten som tog över efter honom. 

Trump har gjort sitt bästa för att riva upp det mesta av Obamas politik och angripit honom gång på gång via exempelvis twitter. Obama har, enligt New York Times, medgett att det känns väldigt bra att nu själv avfyra verbala salvor som:

– Vad är hans slutargument? Att folk är för fokuserade på covid. ”Covid, covid, covid”, sa han på ett av sina möten. Han är avundsjuk på den mediebevakning som covid får!

USA:s förre president Barack Obama kampanjar för Joe Biden i Florida.Foto: PAUL HENNESSY/SOPA IMAGES/SHUTTERSTO / PAUL HENNESSY/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

Michael Bloomberg har så här de sista dagarna av valkampanjen även meddelat att han tänker satsa pengar på tv-reklam för Joe Biden i delstaterna Texas och Ohio, ett tecken på att han tror att Biden kan vara på väg mot en storseger den 3 november. Om Joe Biden skulle vinna Texas så är definitivt allt hopp ute för Trump.

Men det fanns demokrater som 2016 hoppades på något liknande för Hillary Clinton också. Hon fick i efterhand kritik att hon ägnat för lite tid åt delstater där hon borde insett att hon antagligen skulle förlora.

Joe Biden hoppas i år att exempelvis kunna vinna i Georgia och bli den första demokraten som vinner där sedan 1992. Han besökte delstaten i tisdags.

Samtidigt krymper Bidens ledning i exempelvis Pennsylvania och Wisconsin. Det är inte helt ovanligt. Det är snarast regel att racet tätnar på upploppet.

Det ger förstås en och annan demokrat fjärilar i magen.

Se mer:

Detta har hänt senaste dagarna i valspurten – mindre än en vecka kvar.