Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Om detta är allt kan Donald Trump dra en suck av lättnad

Michael Flynn åtalas – och erkänner lögn om rysskontakter.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Michael Flynn har ljugit för FBI.

Illa.

Men om detta är allt så är det inget som president Donald Trump behöver oroa sig för.

Fast det är ett stort om.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så kom då ett nytt åtal från den speciella utredaren Robert Mueller. Det är han som undersöker vilka kopplingar det fanns mellan Trump-kampanjen och Ryssland inför valet 2016.

Och det är en av de tyngre elefanterna som var Muellers måltavla i dag. Den förre nationelle säkerhetsrådsgivaren Michael Flynn, en av president Trumps närmaste män i början av administrationen.

Men Flynn varade inte länge. Han fick lämna sitt jobb efter att ha ljugit om vad han egentligen sa när han träffade Rysslands dåvarande USA-ambassadör Sergej Kisljak veckorna innan Trump tillträdde som president.

Det är dessa möten som fortfarande spökar för Flynn. Han medger nu att han även ljugit för FBI om vad han egentligen talade om med Kisljak.

 

LÄS MER: Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn åtalas för rysskontakter

 

Flynn hade bland annat nekat till att han diskuterat amerikanska sanktioner mot Ryssland och att han bett ambassadören om att Ryssland inte skulle svara på president Barack Obamas beslut i slutet av december att utvisa en grupp ryska diplomater. Det finns en gammal amerikansk lag som förbjudet privatpersoner att ägna sig åt utrikespolitik, landet har bara en president i taget.

Men det är i ärlighetens namn inte något allvarligare brott, och lagen har mycket sällan använts. Det Flynn nu åtalas för är i stället att medvetet ha gjort lögnaktiga uttalanden för FBI. Han erkände sig skyldig inför en domstol i Washington i dag.

Donald Trump.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Trumps politiska motståndare – inte minst demokraternas sida – hoppas att Robert Mueller ska hitta något i sin utredning som får Trump på fall. Dagens åtal i sig kommer inte att räcka.

Detta handlar om Flynn personligen och hans agerande med FBI. Såvida han inte vittnar om att presidenten personligen beordrat honom att ljuga, så kan historien stanna vid Flynn.

 

LÄS MER: Michael Flynn uppges helt ha brutit kontakten med Donald Trump

 

På samma sätt som de tidigare åtalen mot Trumps förre kampanjchef Paul Manafort och hans medarbetare Rick Gates främst berörde de två. Mueller har åtalat dem för bland annat pengatvätt och olagliga affärer i Ukraina.

Ytterligare en har blivit åtalad, den förre kampanjmedarbetaren George Papadopoulos. Även han anklagas för att ha ljugit för FBI. Han samarbetar nu med Muellers utredning.

Detsamma gör nu Flynn. Och det är illavarslande för Trump.  Ett mysterium är ju bland annat varför Flynn ljög i sina samtal för FBI, försökte han skydda någon? Han säger nu att han blev beordrad att träffa Kisljak.

Trump avfärdade Papadopoulos som en oväsentlig frivilligarbetare som han knappt träffat. Detsamma gäller inte för Michael Flynn. Han reste med Trump under valkampanjen, fanns ofta vid dennes sida. Flynn vet en hel del.

Så det kan definitivt komma mera. Faran är långt i från över för Trump.