Mats Larsson

Nu styr Orbán sitt Ungern med dekret

Hör Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om hur Italien hanterar det ökade antalet dödsfall.
Viktor Orbán.
Foto: TAMAS KOVACS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Viktor Orbán.
Foto: ZOLTAN MATHE / AP TT NYHETSBYRÅN
En ung kvinna handlar mat i Budapest.
Foto: ZOLTAN BALOGH / AP TT NYHETSBYRÅN

Coronaviruset utgör ett trefaldigt hot mot en del länder.

Först hälsan, sedan ekonomin, slutligen demokratin.

Se vidare: Ungern och Viktor Orbán.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ungrarna har i alla fall galghumorn kvar, precis som de hade under tiden då Sovjetunionen och kommunisterna bestämde allt.

De har brist på coronatester i Ungern också och så här lät det när smittan började spridas:

”Hur många coronasmittade har vi för tillfället i landet? 16. Hur många har vi testat? 16.”

Riktigt så illavarslande är det inte. Ungern har 447 smittade och 15 har avlidit. Det har genomförts drygt 13 000 test.

Men det är inte bara coronasmittan som oroar många ungrare dessa dagar. Oron gäller också hur premiärminister Viktor Orbán utnyttjar situationen.

En kris är en förfärlig sak att slösa bort, sägs det, och det verkar också vara Orbáns inställning. Han har just stärkt sin makt på ett sätt som får pessimisterna att frukta det värsta.

Det fattas nu beslut i de flesta EU-länder som i normala tider skulle vara otänkbara. Som församlingsförbud. Som utegångsförbud. Men få tror att demokratin i Spanien eller Frankrike på allvar är hotad.

Men inget land i EU har gått så långt som Viktor Orbán. Det överraskar få som följt utvecklingen i Ungern de senaste åren. Orbán och hans Fidesz har styrt landet sedan 2010, och bit för bit stärkt makten över domstolar, institutioner, medier.

Ungern har som de flesta länder i EU stängt skolorna, inför restriktioner på hur folk får röra sig, stängt restauranger och barer. Ungern stängde också sina gränser så hårt att inte ens medborgare från andra EU-länder släpps in (en del undantag görs).

En bilist får sin temperatur kontrollerad vid den ungerska gränsen mot Slovenien.
Foto: GYORGY VARGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Men nu har Orbán tagit ett steg som han och Ungern är ensamt om, trots att många länder är betydligt värre drabbat av coronaviruset.

Det ungerska parlamentet röstade under måndagen igenom att ge Viktor Orbán och regeringen rätten att styra landet med dekret, utan att rådfråga parlamentet så länge nödsituationen varar med coronaviruset.

Det krävdes två tredjedels majoritet och det är var Orbáns parti Fidesz har. Förslaget föll i en första omröstning i förra veckan eftersom ribban då låg högre.

Oppositionen har egentligen inget emot att ge regeringen utökade maktbefogenheter i dessa kristider. Men de saknade något viktigt i det förslag som gick igenom.

Där finns inget slutdatum. Det är nu upp till Viktor Orbán och Fidesz att ensamt bestämma när detta nödläge ska anses vara över. En del fruktar att den dagen aldrig kommer.

En annan del av lagen bekymrar också. Den som sprider information som kan anses förhindra den ungerska regeringens åtgärder mot coronaviruset genom att sprida felaktigheter kan hädanefter straffas med fem års fängelse. Inget undantag görs för journalister.

Det är oklart var den röda gränsen kommer att gå. Risken är uppenbar för självcensur och maktmissbruk. En del Fidesz-företrädare har redan beskyllt oppositionen för att vara ”coronakollaboratörer” som borde gripas. 

Ungern blev redan i fjol det första landet i EU som Freedom House - en organisation som graderar världens länder efter en demokratiskala - nedgraderade till att inte länge vara en fullvärdig demokrati. Detta fortsätter trenden neråt.

Men det finns också en risk för Orbán när han nu samlar all makt kring sig. Även den ungerska ekonomin drabbas hårt av coronaviruset, hälsovården lämnar en hel del att önska.  

Vart kommer den ungerska vreden att riktas om det skulle gå landet illa i coronavirusets spår? Det första fallet av bekräftad smitta i Ungern var en iransk student, vilket fick Orbán att skylla viruset på utlänningar, men det budskapet räcker bara så långt.

Ungern proklamerade för övrigt ett nödläge efter migrantkrisen 2015 då Ungern satte upp taggtråd och stängsel för att skydda sin södra gräns. När upphörde det nödläget?

Det gäller fortfarande. Oppositionen noterar förstås även det.


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över