Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Nu snurrar Irans centrifuger igen

Irans kärnenergianläggning i Arak. Landet har börjat anrika uran igen och överträder gränsen för kärnenergiavtalet nästa vecka. Foto: HAMID FOROUTAN / AP TT NYHETSBYRÅN

BUDAPEST

Så var de igång igen.

Iran har börjat anrika uran och om en dryg vecka överträder de den tillåtna gränsen.

Den som gillar den här utvecklingen kan skicka ett tackkort till USA:s president Donald Trump.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var en internationell följetong fram till sommaren 2015. Det var då Iran slutligen gick med på att lägga sitt kärnenergiprogram på is under minst ett decennium.

USA var ett av länderna bakom avtalet, det sågs som en av president Barack Obamas främsta framgångar på utrikesområdet. Visst, avtalet lämnade en hel del att önska, men risken för ett kärnvapenbestyckat Iran hade skjutits på framtiden.

Men för Donald Trump var det ”ett av de värsta avtal” som slutits. Han lovade i valkampanjen 2016 att riva upp det, och som president har han gång på gång hållit sina löften.

Så även här. Ingen beskyllde Iran för att bryta mot avtalet, men Donald Trump meddelade ändå i maj i fjol att USA lämnar avtalet.

Samtidigt har USA ökat pressen mot Iran alltmer. Sanktioner återinfördes, europeiska företag pressas att lyda dem, Irans revolutionära gardé - en militär elitstyrka - har stämplats som terrororganisation.

De iranska ledarna är utan tvekan hårt pressade. Beskedet i dag från Teheran att landet om tio dagar kommer att ha överträtt gränsen för hur mycket anrikat uran som landet får ha, är ett sätt att försöka få Tyskland, Frankrike, Storbritannien och EU att lindra effekterna av de amerikanska sanktionerna.

Inget tyder på att Iran kommer att lyckas med det. Avtalet är i stället på väg att falla isär och i Iran snurrar åter centrifugerna.

Det handlar nu i första hand ännu om låganrikat utan, tillräckligt för att användas som bränsle i kärnkraftverk, men inte för en atombomb. Men steget dit är inte så stort, om Iran sätter igång sin verksamhet på allvar igen.

Det var en sådan här situation som kärnenergiavtalet undvek. Nu ett drygt år efter att Trump lämnat avtalet så riskerar startskottet gå för en förnyad iransk jakt efter kärnvapen.

Och detta samtidigt som varningssignalerna redan blinkar rött kring Persiska viken. Så sent som i torsdags i förra veckan angreps två fartyg i Oman-buken i närheten av det strategiskt viktiga Hormuz-sundet.

”Front Altair” var ett av två fartyg som angreps i Oman-bukten i förra veckan. Ingen i besättningen dödades.Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Iran har tidigare hotat med att stänga av sundet som svar på USA:s ökade press mot landet. Attacken i förra veckan var det andra på en månad mot fartyg i Oman-bukten.

Iran har förnekat allt iblandning, men står onekligen högst upp på listan över misstänkta. USA:s utrikesminister Mike Pompeo och president Trump har redan pekat ut Iran.

Men USA står också inför ett internationellt problem. För vem litar på Donald Trump?  Han har gång på gång beslagits med lögner (över 10 000 sedan han blev president enligt Washington Posts faktagranskare) och många av USA:s traditionella allierade - som Tyskland och Japan - har reagerat med försiktighet på Pompeos tvärsäkra utpekande.

Därmed inte sagt att Pompeo har fel. Det är inte så många länder i regionen som har kapaciteten att genomföra något sådant här, och hökarna i det iranska ledarskapet vill att USA ska betala ett pris för försöken att strypa ihjäl mullornas regim.

Samtidigt har personer som Mike Pompeo eller den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton inget emot att höja pressen än mer på Iran. Amerikanska militära aktioner mot Irans flotta är inte alls uteslutet om vi får se fler incidenter i Persiska viken.

Och dagens besked från Teheran kommer förstås inte att tas väl emot av Vita huset. Iran och Persiska viken är tillbaka i mörka rubriker. Det var precis det här kritikerna varnade för när Trump i fjol rev upp avtalet.

LÄS MER: Trump anklagar Iran för attack på oljefartyg