Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Nu hotas grekerna av kaos

Så EU tröttnade till slut.

Nu hotas grekerna av det där gamla ordet de gett världen.

Kaos.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Beskedet kom under seneftermiddagen. Eurozonens finansministrar har beslutat att inte förlänga det stödpaket som Grekland hoppat få när det nuvarande löper ut den sista juni.

Så nu ligger slutligen korten på bordet. Greklands premiärminister Alexis Tsipras höjde oväntat insatserna sent i går kväll när han plötsligt meddelade att landet ska hålla en folkomröstning den 5 juli och där säga ja eller nej till de sparkrav som eurozonen ställer.

Det var Tsipras desperata försök att ta sig ur den omöjliga ekvation som gav honom makten i nyvalet i januari i år.


Tsipras och vänsterpopulistiska Syriza lovade då att Grekland inte skulle behöva fortsätta de åtstramningar som landets långivare – Europeiska centralbanken, EU-kommissionen och Internaitonella valutfonden – IMF ställt.

Samtidigt försäkrade han att landet - precis som de flesta greker önskar - skulle vara kvar i eurozonen. Kanske räknade han med att övriga EU inte skulle våga tvinga bort Grekland ur euron när det väl kom till kritan.

Nå, han verkar ha räknat fel. Irritationen med den grekiska regeringen har vuxit i Bryssel – och lika viktigt – i Berlin, under våren. De ses inte som riktigt seriösa i sina förhandlingar.

Och nu är alltså måttet rågat. Stödpaketet förlängs inte. Om inget annat nu inträffar så betyder det i praktiken att Grekland kommer att gå i konkurs om några dagar.


Grekerna hade behövt det nya stödpaketet för att dels kunna betala pensionerna, dels betala av en skuld på 1,5 miljarder euro till IMF senast vid månadsskiftet. De kommer man inte att klara av nu.

Grekland kommer mycket snart att känna av effekterna av det. Den enda orsaken till varför grekiska banker klarat sig hittills är exempelvis stödet från den Europeiska centralbanken.


Oroliga greker har den senaste tiden tömt sina konton i förebyggande syfte. Enligt en beräkning kan det finnas enorma 400 miljarder undanstoppat i madrasserna.

Så en konkurs för Grekland riskerar också på kort tid leda till att de grekiska bankerna kollapsar. Och hur stor skuld landet än har nu, så är det lån som Grekland fått till mycket förmånliga räntevillkor. Det kommer grekerna inte att få när de tvingas försöka ta nya lån.


Om Grekland skulle ta tillbaka sin gamla valuta – drachma – så kommer den snabbt att devalveras mot andra valutor och grekerna få en fördel vad gäller exporten. Men samtidigt skulle allt bli mycket dyrare och Grekland exporterar ändå inte så värst mycket.

Så ett uttåg ur euron är något som kommer att stå landet mycket dyrt. Detta i en redan svårt plågad nation. Hur stor skada det kommer att orsaka den övriga eurozonen återstår att se.

Vi får nu se om folkomröstningen äger rum som planerat. Kanske grekerna i så fall röstar för åtstramningskraven, kanske landets ledare kommer upp med någon annan lösning.

Tiden håller hursomhelst mycket snabbt på att rinna ut nu.