Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Nordkorea skickar en "armé av skönheter" till Vinter-OS

2003 var Nordkoreas "armé av skönheter" med till Daegu i Sydkorea. Foto: LEE JIN-MAN / AP/ TT
Foto: AP/ TT / NTB

LONDON. Världen kommer att få se betydligt fler nordkoreaner än två konståkare under Vinter-OS.

Räkna med en stor grupp nordkoreanska skönheter.

Och kanske till och med Kim Jong-Uns lillayster.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det blev ett snabbt genombrott i förhandlingarna mellan Nord- och Sydkorea. Nordkorea kommer att sända en stor delegation till Vinter-OS i Pyeongchang i februari.

Det är goda nyheter för Sydkorea, det är goda nyheter för den koreanska halvön. Med Nordkorea på plats i Pyeongchang, bara cirka nio mil från gränsen till Nordkorea, så minskar risken för nordkoreanska provokationer i alla fall under OS.

Själva idrottsdelegationen blir dock inte så stor. Det är bara konståkarna Ryom Tae-Ok, 18 år, och Kim Ju-Sik, 25, som lyckats kvala in på sportsliga meriter.

Men välviljan är stor från den Internationella Olympiska Kommittén och Sydkorea och det är möjligt att några till idrottare kan få delta. Nordkorea har tidigare vunnit OS-medalj - två stycken - i skridskoåkning.

 

Detta blir också en chans för Nordkorea att visa upp ett annat ansikte. Landet har blivit allt mer isolerat och sanktionerna är hårdare än någonsin efter alla robottest och en sjätte kärnvapensprängning i fjol.

Så räkna med en stor delegation från Nordkorea. De vill bland annat sända en taekwondogrupp och en grupp nordkoreanska artister.

Framför allt så kommer Nordkorea att sända en ”armé av skönheter”. Det är så hejaklacksgruppen kallas i sydkoreanska medier.

 

Det är en grupp kvinnliga supportrar - de flesta 25 år eller yngre - som väljs ut tack vare sitt utseende och rätt ideologisk hållning. Enligt China International Radio, rekryteras de ofta från universiteten och alla får sina bakgrunder kollade så att de inte är släkt med nordkoreanska avhoppare eller andra icke önskvärda.

Och de kan gå långt. Senaste gången hejaklacksgruppen besökte Sydkorea så hette en av medlemmarna Ri Sol-Ju. Hon är numera mer känd som fru Kim Jong-Un. De gifte sig 2009.

Ri Sol-Ju hade sällskap av cirka 100 andra unga kvinnor. Hon fångades på bild där hon och de andra ropar: ”Vi är en”.

Nordkorea har ofta sänt större hejaklacksgrupper än så. Över 300 deltog vid en tävling i sydkoreanska Daegu 2003 och året innan kom 288 till de asiatiska spelen i Busan. De har bara besökt Sydkorea tre gånger. Ja, det är inte så vanligt att de reser utomlands.

De är dock alla vana att uppträda inför stor publik. De är ett återkommande inslag med sina synkroniserade rörelser på den årliga Arirang-festivalen i Pyongyang inför fullsatta läktare.

 

Det händer att utländska stats- och regeringschefer deltar vid invigningen eller avslutningsceremonin, men ingen räknar med att Kim Jong-Un personligen kommer att närvara.

Han är - liksom sin pappa Kim Jong-Il - mycket ovillig att resa utomlands och har - såvitt känt - inte lämnat sitt land sedan han tog över efter sin pappa 2011.

Däremot väntas andra högt uppsatta nordkoreaner komma. Dit hör Nordkoreas medlem i IOK, Jang Ung, idrottsminister Kim Il-Guk och ordföranden i landet Nationella idrottskommitté, Chow Hwi.

Kim Jong-Un skapade kommittén 2012 och den har till uppgift att förvandla Nordkorea till en mer framgångsrik idrottsnation. Det är inte bara långdistansrobotar och kärnvapen som Kim Jong-Un vill se.

Kommittén leddes från början av Kim Jong-Uns ingifte farbror, Jang Song-Thaek. Han avrättades vid en utrensning 2013.

Jangs hustru, Kim Kyong-Hui, har inte setts till sedan dess. Hon är faster till Kim Jong-Un och hennes uppgifter i partiapparaten har nu tagits över av Kim Jong-Uns lillayster Kim Yo-Jong.

Och det har spekulerats i att just Kim Yo-Jong kommer att leda den nordkoreanska delegationen. Så här säger professor Kim Yong-Hyeon vid Dongguk universitetet till den sydkoreanska tidningen Hankyoreh.

– Minst en politiker kommer att vara där. Det kan bli vice partiordförande Choe Ryong-Hae eller Kim Jong-Uns yngre syster Kim Yo-Jong.

Världen borde hoppas på det senare. Kim Jong-Un lär inte hitta på något om han har sin lillasyster på plats i Sydkorea.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!