2003 var Nordkoreas "armé av skönheter" med till Daegu i Sydkorea. Foto: LEE JIN-MAN / AP/ TT2003 var Nordkoreas "armé av skönheter" med till Daegu i Sydkorea. Foto: LEE JIN-MAN / AP/ TT
2003 var Nordkoreas "armé av skönheter" med till Daegu i Sydkorea. Foto: LEE JIN-MAN / AP/ TT
Foto: AP/ TT / NTBFoto: AP/ TT / NTB
 Foto: AP/ TT / NTB
Mats Larsson

Nordkorea skickar en "armé av skönheter" till Vinter-OS

Publicerad

LONDON. Världen kommer att få se betydligt fler nordkoreaner än två konståkare under Vinter-OS.

Räkna med en stor grupp nordkoreanska skönheter.

Och kanske till och med Kim Jong-Uns lillayster.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det blev ett snabbt genombrott i förhandlingarna mellan Nord- och Sydkorea. Nordkorea kommer att sända en stor delegation till Vinter-OS i Pyeongchang i februari.

Det är goda nyheter för Sydkorea, det är goda nyheter för den koreanska halvön. Med Nordkorea på plats i Pyeongchang, bara cirka nio mil från gränsen till Nordkorea, så minskar risken för nordkoreanska provokationer i alla fall under OS.

Själva idrottsdelegationen blir dock inte så stor. Det är bara konståkarna Ryom Tae-Ok, 18 år, och Kim Ju-Sik, 25, som lyckats kvala in på sportsliga meriter.

Men välviljan är stor från den Internationella Olympiska Kommittén och Sydkorea och det är möjligt att några till idrottare kan få delta. Nordkorea har tidigare vunnit OS-medalj - två stycken - i skridskoåkning.

 

Detta blir också en chans för Nordkorea att visa upp ett annat ansikte. Landet har blivit allt mer isolerat och sanktionerna är hårdare än någonsin efter alla robottest och en sjätte kärnvapensprängning i fjol.

Så räkna med en stor delegation från Nordkorea. De vill bland annat sända en taekwondogrupp och en grupp nordkoreanska artister.

Framför allt så kommer Nordkorea att sända en ”armé av skönheter”. Det är så hejaklacksgruppen kallas i sydkoreanska medier.

 

Det är en grupp kvinnliga supportrar - de flesta 25 år eller yngre - som väljs ut tack vare sitt utseende och rätt ideologisk hållning. Enligt China International Radio, rekryteras de ofta från universiteten och alla får sina bakgrunder kollade så att de inte är släkt med nordkoreanska avhoppare eller andra icke önskvärda.

Och de kan gå långt. Senaste gången hejaklacksgruppen besökte Sydkorea så hette en av medlemmarna Ri Sol-Ju. Hon är numera mer känd som fru Kim Jong-Un. De gifte sig 2009.

Ri Sol-Ju hade sällskap av cirka 100 andra unga kvinnor. Hon fångades på bild där hon och de andra ropar: ”Vi är en”.

Nordkorea har ofta sänt större hejaklacksgrupper än så. Över 300 deltog vid en tävling i sydkoreanska Daegu 2003 och året innan kom 288 till de asiatiska spelen i Busan. De har bara besökt Sydkorea tre gånger. Ja, det är inte så vanligt att de reser utomlands.

De är dock alla vana att uppträda inför stor publik. De är ett återkommande inslag med sina synkroniserade rörelser på den årliga Arirang-festivalen i Pyongyang inför fullsatta läktare.

 

Det händer att utländska stats- och regeringschefer deltar vid invigningen eller avslutningsceremonin, men ingen räknar med att Kim Jong-Un personligen kommer att närvara.

Han är - liksom sin pappa Kim Jong-Il - mycket ovillig att resa utomlands och har - såvitt känt - inte lämnat sitt land sedan han tog över efter sin pappa 2011.

Däremot väntas andra högt uppsatta nordkoreaner komma. Dit hör Nordkoreas medlem i IOK, Jang Ung, idrottsminister Kim Il-Guk och ordföranden i landet Nationella idrottskommitté, Chow Hwi.

Kim Jong-Un skapade kommittén 2012 och den har till uppgift att förvandla Nordkorea till en mer framgångsrik idrottsnation. Det är inte bara långdistansrobotar och kärnvapen som Kim Jong-Un vill se.

Kommittén leddes från början av Kim Jong-Uns ingifte farbror, Jang Song-Thaek. Han avrättades vid en utrensning 2013.

Jangs hustru, Kim Kyong-Hui, har inte setts till sedan dess. Hon är faster till Kim Jong-Un och hennes uppgifter i partiapparaten har nu tagits över av Kim Jong-Uns lillayster Kim Yo-Jong.

Och det har spekulerats i att just Kim Yo-Jong kommer att leda den nordkoreanska delegationen. Så här säger professor Kim Yong-Hyeon vid Dongguk universitetet till den sydkoreanska tidningen Hankyoreh.

– Minst en politiker kommer att vara där. Det kan bli vice partiordförande Choe Ryong-Hae eller Kim Jong-Uns yngre syster Kim Yo-Jong.

Världen borde hoppas på det senare. Kim Jong-Un lär inte hitta på något om han har sin lillasyster på plats i Sydkorea.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag