Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Nio händelser som påverkar år 2019

Ett ödesår för britterna. 2019 ska Storbritannien lämna EU.
Foto: TIM IRELAND / AP TT NYHETSBYRÅN
Det blir garanterat mycket Donald Trump även 2019.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Det stundar val i några av världens största demokratier och i USA börjar demokraterna uppladdningen för fullt inför kampen mot Donald Trump.

Sedan börjar det bli hög tid att ringa in den 29 mars i almanackan.

Här är nio saker som händer 2019.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

1. Jair Bolsonaro tar över Brasilien

Sydamerikas i särklass viktigaste och största land får en ny president redan på årets första dag. Högerpopulisten Jair Bolsonaro tar då över styret efter sin vinst i valet i oktober i fjol. De många brasilianare som valde honom hoppas att han ska få bukt på korruptionen, få stopp på våldet och rädda ekonomin. Hans kritiker fruktar att han blir en katastrof för bland annat jämställdhet och miljö. Donald Trump får hur som helst en ny vän på södra halvklotet.

Segraren 2018, nu tar han över makten. Jair Bolsonaro blir Brasiliens nye president på nyårsdagen.
Foto: ANDRE PENNER / AP TT NYHETSBYRÅN

2. Demokraterna tar över representanthuset

Den nya amerikanska kongressen, den 116:e i ordningen, svärs in den 3 januari. Vi kommer att märka det på en gång. För första gången sedan Donald Trump blev vald till president, så har nu demokraterna kontrollen över en av kamrarna, representanthuset. De kommer inte att göra livet lätt för presidenten. Och i bakgrunden väntar Robert Mueller som väntas bli klar med sin omfattande Rysslandutredning under första halvåret 2019.

Nya tider för Donald Trump. Nancy Pelosi leder demokraterna när de tar över kontrollen i representanthuset. Hon väntas bli ny talman.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

3. Klockan klämtar för Brexit

Klockan 23.00 lokal tid den 29 mars lämnar Storbritannien EU. Då går tiden ut, det har gått två år sedan Theresa May lämnade in landets avskedsansökan. Förhoppningen var att det skulle finnas ett avtal klart och att en övergångsperiod skulle träda i kraft utan större dramatik. Så kan det bli, men vi kan också få uppleva att Storbritannien lämnar EU utan avtal, det kan bli nyval i Storbritannien, det kan bli en ny folkomröstning. Det brittiska parlamentet ska nu närmast rösta om utträdesavtalet den 13 januari. Det väntas bli nej.

Den 29 mars 2019 ska Storbritannien lämna EU. Frågan är i vilken form det sker.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

4. Slaget om Europa

Ja, det blir dags att gå till vallokalerna igen för oss svenskar, även om vi fått en ny regering och slipper ett extra val. Den 23-26 maj är det nämligen val till EU-parlamentet i EU:s alla 27 länder. Storbritannien ska då inte längre vara med. Många populistiska och högernationalistiska partier ser fram emot valet, de brukar göra bra ifrån sig  EU-valet. Politiker som Ungerns premiärminister Viktor Orban och Frankrikes Marine Le Pen hoppas att deras allierade runtom i Europa ska vinna mark, stöpa om EU och exempelvis kraftigt minska på migrationen till Europa.

Två motpoler i migrantfrågan i EU, Ungerns premiärminister Viktor Orban och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. I maj blir det val till EU-parlamentet i 27 länder, däribland Sverige.
Foto: YE PINGFAN / XINHUA/AVALON.RED B950

5. Val i världens största demokrati

Det blir mycket Indien 2019. Världens näst folkrikaste land och den folkrikaste demokratin går till val i april och maj. Det är så många som röstar så valet är utspritt över flera veckor. Frågan är om Narendra Modi och hans BJP ska få förnyat förtroende och styra landet i fem år till. Detta väntas också bli året då Indien passerar Storbritannien och blir världens femte största ekonomi. Det blir förresten val även i Indonesia och Nigeria, två andra demokratier med enorm befolkning.

Narendra Mori har styrt Indien sedan 2014. I vår kämpar han och hans parti för att få behålla regeringsmakten när världens folkrikaste demokrati går till val i Indien.
Foto: KAMIL ZIHNIOGLU / AP TT NYHETSBYRÅN

6. Uppladdningen inför 2020

Detta blir året då startskottet i praktiken går inför det amerikanska presidentvalet även om inga primärval äger rum förrän nästa år. Rekordmånga demokrater väntas ställa upp och försöka bli den som får utmana republikanen Donald Trump. Räkna med en ström av tillkännagivanden under vintern/våren och att de första tv-debatterna mellan demokraterna äger rum redan under sommaren 2019. Donald Trump väntas inte möta någon utmanare på den republikanska sidan. 

Elizabeth Warren, en av många demokrater som känner sig kallade att försöka utmana Donald Trump inför presidentvalet 2020.
Foto: MICHAEL DWYER / AP TT NYHETSBYRÅN

7. Firande och tystnad i Kina

Den viktigaste långsiktiga trenden i världen är Kinas växande styrka, både ekonomiskt och militärt. Vi lär få fler påminnelser om det under 2019. Detta blir också ett år med flera viktiga jubileum för Kina, en del saker vill Xi Jinping och kommunistpartiet komma ihåg, andra kommer att tystas ner. Det är exempelvis 30 år sedan massakern vid den Himmelska fridens torg den 4 juni, men det kommer inte att få diskuteras i landet. Samtidigt fyller Folkrepubliken Kina 70 år den 1 oktober - det lär firas desto större. Det har också gått exakt 100 år sedan den patriotiska studentrörelsen inleddes den 4 maj 1919. Studenterna demonstrerade mot att Kina ansågs ha behandlats orättvist av omvärlden efter första världskriget. Det kan ge eko även i år.

Kina växer i styrka. År 2019 blir också ett år med många jubiléer, en del av dem ack så känsliga.
Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN

8. Japans kejsare abdikerar

Detta är minsann inte något som händer var dag, men den 30 april kliver kejsar Akihito ner från tronen i Japan. Den 85-årige kejsaren tillkännagav redan 2016 att han skulle abdikera till förmån för sin son, kronprins Naruhito. Det blir första gången på nästan 200 år som en japansk kejsare agerar så. De senaste åren har flera monarker  runtom i världen ”pensionerat” sig i förtid. Juan Carlos abdikerade exempelvis i Spanien år 2014 och året innan gjorde kung Albert II av Belgien och drottning Beatrix av Nederländerna samma sak.

Kejsare Akihito tackar för sig. Japans kejsare kommer att abdikera den 30 april 2019.
Foto: KOJI SASAHARA / AP TT NYHETSBYRÅN

9. Den ekonomiska vinden vänder?

Det var en turbulent tid för börsmarknader världen över under senhösten, och mycket tyder på att festen är över för denna gång. Om den amerikanska ekonomin fortsätter att växa ända fram till sommaren 2019 så är det den längsta ekonomiska expansionen i landets historia, det tidigare rekordet var tio år från 1991 till 2001. Men många varnar nu för att den ekonomiska vinden är på väg att vända, en av dem är förre chefen för amerikanska riksbanken, Alan Greenspan. Ett land som däremot väntas växa kraftig ekonomiskt är Syrien, en effekt av att inbördeskriget där är så gott som över.

Vad har morgondagen att bjuda på? 2018 slutade turbulent på börsen, en osäkerhet som många tror finns kvar 2019.
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN