Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Nervgift är inget vanliga kriminella har i fickan

Foto: STEVE PARSONS / AP TT NYHETSBYRÅN

LONDON. Det var alltså nervgift som användes för att försöka mörda Sergej Skripal.

Inte riktigt någon vanlig metod.

Så inte undra på att misstankarna leder mot Moskva.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De som ligger bakom överfallet på den 66-åriga Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia kan lyckas än med sitt uppsåt. De kämpar fortfarande bägge för sina liv på ett sjukhus i Salisbury.

Det var där utanför ett köpcentrum som de två kollapsade i söndags eftermiddag. Fradga kring munnen, vitt uppspärrade ögon.

I sanningens namn kom spekulationerna om rysk inblandning i gång så fort det på måndagen stod klart vem offret var. Sergej Skripal arbetade tidigare för ryska säkerhetstjänsten FSB men hade varit dubbelagent åt brittiska MI6.

Han greps i Ryssland och dömdes till fängelse 2006. Han utlämnades till Storbritannien vid en stor spionutväxling 2010.


Det är fortfarande oklart exakt vilken substans som använts för att förgifta far och dotter, men i dag kom bekräftelsen att det är ett nervgift som använts. Två säkerhetskällor uppger för Reuters att den brittiska polisen misstänker att den ryska staten på något sätt är inblandat.

Det är inte så underligt att britterna har sådana misstankar. De har ju varit med om det här förr. Och giftmord är en favoritmetod som den ryska säkerhetstjänsten använt sig av många gånger.

Det mest ökända exemplet i modern tid är mordet på Alexander Litvinenko, även han en före detta FSB-agent, som förgiftades 2006 med det radioaktiva ämnet polonium som hade lagts i hans tekopp på ett hotell i London. Han avled några dagar senare, en utdragen plågsam död.

Kreml har hela tiden förnekat inblandning, men en brittisk utredning som blev klar 2016 slog fast att den ryska staten varit inblandad och att Vladimir Putin personligen antagligen känt till det. En av de huvudmisstänkta för mordet, Andrej Lugovoj, är sedan flera år ledamot av det ryska underhuset, duman.

Sergej Skripal.
Foto: MISHA JAPARIDZE / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är förstås för tidigt att rikta några formella anklagelser mot Kreml och FSB. Men skulle britterna finna bevis för rysk inblandning så kommer förstås de redan ansträngda relationerna mellan de två länderna att bli riktigt bistra.

Även polis och ambulanspersonal som först tog hand om paret Skripal fick små doser av nervgiftet på sig och svävade även de i fara. Utrikesminister Boris Johnson har sagt att reaktionen kommer att bli skarp om spåren leder mot Kreml.

Men vad skulle motivet vara? Sergej Skripal dömdes ju för spioneri i Ryssland 2006. Det var ryssarna som gick med på att lämna ut honom 2010, något de knappast skulle ha gjort om de trodde att han på något sätt satt på kunskap som skulle vara värdefull för britterna.

En del har pekat på att det stundar presidentval i Ryssland, men Vladimir Putin har inget mer behov att visa vilken handlingens man han är. Det har han onekligen redan gjort. Han kommer att vinna valet utan några problem.

Däremot har Putin tidigare gjort klart vad han anser om personer som Skripal. Det är förstås inget gott han har att säga om dem, som den före detta KGB-agent och FSB-chef som han är.


Och om Ryssland är inblandat så är det nog där svaret ligger. Detta överfall sänder onekligen en signal till ryska säkerhetsagenter som eventuellt funderar på att arbeta för den andra sidan. För dubbelagenter finns förstås än, i dag mer motiverade av pengar kanske än ideologi.

Mordförsöket visar i så fall att ingen kan räkna med att gå säker i sitt nya liv på den andra sidan. Även om du redan dömts för brottet.

Fast det finns förstås också en möjlighet att mordförsöket på något sätt är kopplat till Skripals liv efter att han kom till Storbritannien. Det kan ju vara något maffiarelaterad, något pengarelaterat.

Säkert är i alla fall att det inte var något vanligt överfall. Svåridentifierade nervgifter är inget vanliga kriminella har i fickan.