Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Mysteriet är delvis löst – Putin är på plats igen

LONDON. Vi lever i spända tider och då är osäkerhet aldrig bra.

Så det är faktiskt skönt att mysteriet delvis är löst.

Vladimir Putin är på plats igen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Spekulationerna nådde till slut nästan hysteriska nivåer. Under tio dagar var den ryske presidenten frånvarande och ingen utomstående visste vad han hade för sig.

Det vet vi fortfarande inte. Men vi vet att Putin i alla fall lever, är vid till synes god hälsa och i allra högsta grad fortfarande Rysslands president.

Han mötte inför journalister i dag Kirgizistans president Almazbek Atambajev i S:t Petersburg och sanningen att säga verkade han trivas rätt bra i rollen som den återvändande tsaren.

Putin satt med ett leende på sina läppar och med brett särade ben intill sin kirgiziske kollega. På frågan om de senaste dagarnas rykten svarade han skämtsamt:

– Det vore ju tråkigt utan skvaller.

Vi får se om han möter pressen igen efter mötet med president Atambajev. Jag skulle tro att vi får se fler skämt från Putins sida i så fall.

Han har säkerligen roats åt omvärldens vilsenhet och enorma intresse kring några dagars frånvaro från hans sida. Putin har alltid störts över Rysslands förlorade status efter Sovjetunionens fall och de senaste dagarna har i alla fall visat att världen nu definitivt bryr sig om vad som händer i Moskva och Kreml.

Det är möjligt att han bara varit sjuk, det är möjligt att han blivit pappa, eller att frånvaron har någon helt annan orsak. Han lär i alla fall själv ligga bakom beslutet att hålla en låg profil.

Putin är en mycket privat person. Inte så mycket är exempelvis känt om hans vuxna döttrar eller förhållandet med Alina Kabajeva som pekats ut som hans älskarinna, och möjligen mor till ett Putin-barn eller två.

Men de senaste dagarnas förvirring i Ryssland – och ryktesspridningen har varit som intensivast där – visar hur nära sammankopplat Rysslands öde blivit med Vladimir Putin.

Det är möjligt att ledarna i Kreml tagits på sängen av det stora intresset, men de borde inte ha gjort det. Vad som än är svaret på gåtan, så har det inte skött särskilt professionellt. I alla fall inte med våra mått mätt.

Inte för att jag tror att Putin & Co bryr sig om det. Han är tillbaka på scenen, på onsdag firar landets ettårsdagen av annekteringen av Krim och ordningen är återställd.

Det finns ett gammalt talesätt om att det är bättre men den djävul man känner, än en obekant sådan. Det fanns rykten om kupp av mer hårdföra män.

I den bästa av världar så skulle Putin ersättas av en liberal demokratianhängare som ser väst som en möjlighet och inte som ett hot. Men det vimlar inte av sådana som kan ta makten i Ryssland i dag.

En kupp i dag skulle snarast ha kommit från andra hållet. Men det var nog som synes bara spekulationer. Putin är tillbaka. Han lär stanna ett tag.