Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Mugabe går mot ett förnedrande slut

Foto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI / AP TT NYHETSBYRÅN

Robert Mugabe, 93, vägrar ge upp.

Men därför riskerar nu slutet bli det han fruktar mest.

En avgång i förnedring och till och med riksrätt. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var söndagskvällen då historia skulle skrivas i Zimbabwe. Kvällen då landets president och ledare sedan 37 år skulle avgå.

För Robert Mugabe hade ju inget val längre. Hans eget parti - Zanu-PF - hade några timmar tidigare sparkat honom som partiledare och gett honom till måndag lunchtid att avgå. Annars väntar riksrätt.

Sedan kom uppgifter från nyhetsbyrån Reuters att Mugabe verkligen gett vika. Han skulle meddela sin avgång i ett tv-tal till nationen under söndagskvällen.

Ett tv-tal blev det. Ett långt, tidvis förvirrat tal där 93-åringen ibland fick hjälp från generalerna, som också var på plats, med att sortera manuspapperen.


Men allt blev ett enda stort anti-klimax för de många miljoner zimbabwier som vill att han nu äntligen ska bort. För det blev ingen avgång. Mugabe sa i stället att han ser fram emot Zanu PF:s partikongress i december och avslutade med orden:

– Jag tackar er, och god natt!

Men det var just ingen som tackade honom tillbaka. För sedan militären ingrep i onsdags så har det i praktiken varit ”God natt” för Mugabe. Hans epok är över, även om han fortfarande alltså vägrar ge upp.

Förhoppningen var att han skulle lyssna på militären och gå med på att självmant kliva ner. I utbyte skulle han då rimligen få en avgång med sin zimbabwiska heder i behåll.


Missnöjet är stort med president Mugabe, men han ledde nationen till självständighet för 37 år sedan och han kunde ha fått en sorti utan förnedring. Den ”mjuka” kupp som genomfördes i onsdags var mer riktad mot hans 41 år yngre hustru Grace, ett sätt att stoppa henne från att ta över presidentmakten när Mugabe lämnat scenen.

Det var alltid Mugabes ambition att styra in i döden. Hans eget parti visade i går att han inte kommer att få sin vilja fram där.

Zanu-PF:s högsta ledning samlades och beslutade enhälligt att sparka honom som partiledare. Det är i sig en enorm händelse i Zimbabwe. Till ny, tillfällig partiledare, utsågs i stället Emmerson Mnangagwa, mannen som i förra veckan fick sparken som vicepresident och som nu tippas vara den som kommer att ta över efter Mugabe.


Parlamentet ska samlas på tisdag. Möjligen kommer riksrättsprocessen mot Robert Mugabe att sättas i gång redan då. Om han nu inte ändrar sig och avgår under måndag förmiddag.

Men räkna inte med det. Mugabe är en mycket envis man, som nu spelar för tid.

Men zimbabwierna visade vid massmanifestation i lördags med all önskvärd tydlighet att Mugabes tid är ute. De vill inte veta av honom längre, de jublade över hans fall denna vecka. Det finns en risk nu att nästa demonstration inte blir lika fredlig.

Och det är risken som alla auktoritära ledare tar när de klamrar sig kvar vid makten. De kan komma att vakna upp en dag och tvingas inse att folket de en gång ledde, fullständigt har vänt dem ryggen.

Det är vad Mugabe nu får uppleva. En passande straff för en man som förstörde sitt land.