Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Misslyckande är inte ett alternativ för Joe Biden

Relationen i gungning • Mats Larsson: ”Enormt diplomatiskt gräl”.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är nervösa dagar för USA:s president.

Joe Bidens ambitiösa inrikessatsningar riskerar kollapsa.

Och allt för att hans egna demokrater inte kan komma överens. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag har en kaffekopp från Nasa där det står ”Failure is not an option” - Misslyckande är inte ett alternativ. Klassiska ord från Apollo 13:s dramatiska, avbrutna månfärd 1970.

Samma rubrik finns i dagens Washington Post i en krönika. Den här gången handlar det om vad som står på spel för Joe Biden och demokraterna.

De gick till val 2020 med löften om omfattande satsningar på välfärd, klimat, infrastruktur. Det är nu dags att infria löftena. Och det är sällan en president har bägge kamrarna i kongressen på sin sida.

Så på papperet borde det vara hyfsat enkelt. Demokraterna har ju majoriteten - om än en mycket liten sådan - i både senaten och representanthuset. 

Allt är uppdelat i två väldiga paket. Det första handlar om infrastruktur, som vägar, broar, bredband och kommer att kosta cirka 1 000 miljarder dollar.

Det andra är en enorm välfärds- och klimatsatsning. Vi talar barnbidrag, föräldraledighet, gratis högskoleutbildning och mycket, mycket mer. Slutnota: 3 500 miljarder dollar.

Senaten röstade redan i augusti ja till infrastruktursatsningen med siffrorna 69-30. Hela 19 republikaner röstade också för. En ovanlig uppgörelse över partigränserna i dagens USA. En bra dag för Biden.

Men representanthuset har inte röstat. För vänsterflygeln i demokratiska partiet har krävt garantier för att även det större välfärdspaketet måste gå igenom, om de ska rösta ja till infrastruktursatsningen.

Ett par moderata demokrater i senaten - Joe Manchin och Kyrsten Sinema - anser dock att 3 500 miljarder dollar är på tok för mycket pengar. De kan möjligen dock gå med på en mindre ambitiös välfärdssatsning. Utan deras röster går inte välfärdspaketet genom senaten.

Ett slags demokratiskt moment 22, alltså. Och nu börjar avgörandets stund närma sig.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi.
Foto: KENT NISHIMURA / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

Talmannen i parlamentet, den mäktiga Nancy Pelosi, har lovat de mer moderata demokraterna i representanthuset att en separat omröstning om infrastrukturen skulle äga rum denna vecka. Hon har skjutit upp det en gång, från måndag till i dag, torsdag.

Hon har också sagt att hon inte tänker lägga fram förslaget om det inte har en chans att gå igenom. Och som det verkar, kommer många från partiets vänstergrupp - som Alexandria Ocasio-Cortez - att rösta nej om det blir omröstning.

Demokraterna har bara tre platsers majoritet, och i så fall behöver Pelosi stöd från ett antal republikaner i stället. Det lär inte finnas tillräckigt många.

Så samtal har pågått hela veckan. Joe Biden har bland annat försökt övertala Sinema och Manchin att kompromissa, men hittills utan resultat.

Alexandria Ocasio-Cortez & Co är heller inte på humör att backa. De anser att vallöftena måste infrias och ”bara” infrastruktur duger inte. 

Men det hör också till historien att hon - och många andra i vänstergruppen - sitter säkra i sina valdistrikt när kongressval väntar igen nästa år. Det är demokraterna i mitten som riskerar förlora, om de går för långt till vänster.

Nancy Pelosi antydde i natt att hon kanske måste skjuta på omröstningen igen, något som kommer att reta upp mittdemokraterna eftersom hon lovat dem att det skulle ske nu.

Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: STEFANI REYNOLDS / AP TT NYHETSBYRÅN
Två demokrater som inte alls är överens, sentor Joe Manchin och kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez.

Så den demokratiska osämjan riskerar sluta i att Bidens stora satsningar helt kör fast. Det kommer troligen att stå partiet dyrt vid kongressvalet nästa år och sänka presidentens popularitet ytterligare.

Den har redan minskat kraftigt sedan i augusti. Biden har knappast råd med ännu ett nederlag efter Afghanistan, fortsatt pandemi, hög inflation, ökat antal migranter.

Som om inte allt detta vore nog, så måste också kongressen besluta om att höja det så kallade lånetaket om USA ska kunna betala sina internationella fodringar i oktober. Även där bråkar kongressen, men denna gång mer över partigränserna. 

Och även det är faktiskt ett drama värdigt rubriken - misslyckande är inte ett alternativ. 

TV: Här vadar flyktingarna i vatten för att komma till USA

USA påbörjar massutvisningar av Haitiska flyktingar.