Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Mike Pompeo talar Donald Trumps språk

Räkna med större tryck på gaspedalen med Mike Pompeo som USA:s utrikesminister, skriver Mats Larsson. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rex Tillerson gjorde i sanningens namn ett rätt uselt jobb på sitt UD där han snabbt gjorde sig impopulär med personalen, skriver Mats Larsson. Foto: DAI KUROKAWA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Rex Tillerson och Donald Trump kom aldrig riktigt överens.

Men han försökte bromsa presidentens mer radikala idéer.

Mike Pompeo däremot talar Trumps språk.

Så räkna med större tryck på gaspedalen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Personalkarusellen kring USA:s president snurrar på. Denna gång var det dock Donald Trump som höll i tyglarna och fick säga det han gjort så många gånger på tv-serien ”The Apprentice”.

– You're fired! Du har fått sparken.

Riktigt så rakt på sak kanske Trump nu inte uttryckte sig när han i fredags pratade på telefon med sin utrikesminister, men det var budskapet. Och det har varit på känn i månader nu.

Donald Trump kände egentligen inte Rex Tillerson alls när han utnämnde oljejätten Exxons vd till ny utrikesminister. Tillerson kom på rekommendation av tunga republikaner.

 

LÄS MER: Donald Trump sparkar Rex Tillerson 

 

Men de två skulle aldrig riktigt dra jämnt. Och Rex Tillerson gjorde i sanningens namn ett rätt uselt jobb på sitt UD där han snabbt gjorde sig impopulär med personalen. Det är exempelvis fortfarande stora luckor i utnämningarna till nya poster.

Rex Tillerson delade heller inte många av Donald Trumps kärnåsikter. Som att kärnenergiavtalet med Iran är en ”katastrof”.

Rex Tillerson gjorde i sanningens namn ett rätt uselt jobb på sitt UD där han snabbt gjorde sig impopulär med personalen, skriver Mats Larsson. Foto: JONATHAN ERNST / AP TT NYHETSBYRÅN

Han uttalade sig också betydligt mer diplomatisk om Nordkorea än vad presidenten gjorde. Men när Trump i förra veckan beslutade sig för att plötsligt acceptera en inbjudan från Nordkoreas ledare Kim Jong-Un så var Tillerson inte ens informerad.

Tillerson har varit ute i kylan ett bra tag, men utomstående har ändå sett honom som en modererande och lugnande röst i administrationen, tillsammans med exempelvis försvarsminister James Mattis.

 

LÄS MER: Nya CIA-chefen Gina Haspel drev hemligt tortyrfångläger 

 

Allt talar för att Trump kommer att komma betydligt bättre överens med Mike Pompeo, CIA-chefen som han just utnämnt till ny utrikesminister efter Tillerson. Han har träffat presidenten oftare än vad Tillerson gjorde eftersom han hållit i CIA:s dagliga briefingar för presidenten.

Och Pompeo är onekligen mer en man i Trumps smak. Mer hökaktig än sin företrädare. Han kommer från det Republikanska partiets radikala teaparty-flygel och delar helt Trumps åsikter om exempelvis Iran.

”Jag ser fram emot att få rulla upp detta ohyggliga avtal med världens största sponsor av terrorism”, skrev Pompeo exempelvis på Twitter när avtalet var klart sommaren 2015.

Pompeo har också haft en tuffare profil mot Nordkorea och talat om att regimskifte är ett amerikanskt mål. Det blir nu en av hans första viktiga uppgifter att börja koordinera inför det toppmöte som är planerat i maj mellan Donald Trump och Kim Jong-Un.

Han kan ju börja med att försöka hitta en ambassadör till Sydkorea. USA saknar fortfarande en sådan. 

Men det finns en motsägelse i Trumps och Pompeos inställning till Iran och eventuella framtida förhandlingar med Nordkorea. Det amerikanska målet är att Nordkorea ska gå med på att montera ner sina kärnvapen och avrusta.

 

LÄS OCKSÅ: Tillerson i december om uppgifterna att han då skulle sparkas: ”Skrattretande” 

 

Iran ansågs vara på väg att utveckla kärnvapen men har gått med på att montera ner sina kärnenergianläggningar under minst tio år. Ett avtal som slöts med bland annat USA. Ett avtal som Trump och Pompeo vill riva upp.

Varför skulle då Nordkorea tro att USA kommer att hålla sitt ord i framtiden om nu länderna mot förmodan skulle nå en uppgörelse? Den typen av motsägelser brukar dock inte störa Trump.

Presidenten får nu en person som han lärt känna och trivs med på den viktiga utrikesministerposten. Pompeo måste godkännas av senaten, men som den före detta kongresspolitiker han är så lär han inte möta några större hinder.

Detsamma gäller för övrigt den andra tunga utnämningen. Trump vill att Gina Haspel tar över. Hon har gjort sin karriär inom CIA så hon kan detta. Hon blir framför allt den första kvinnan på posten om hon godkänns av senaten.

Trump har om inte annat skrivit historia med den utnämningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!