Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

”May erbjöd sig att falla på svärdet – hon missade”

Theresa May förlorade – igen. Foto: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Expressens Mats Larsson. Foto: Expressen

BUDAPEST

Så det blev nej igen i det brittiska parlamentet.

Precis som det i onsdags blev nej, nej,nej,nej,nej,nej,nej,nej.

Så vad händer nu?

Det finns ett ja som britterna måste säga om det inte ska rasa utför stupet och en hård brexit den 12 april.

Ett ja på frågan om de nu tänker ställa upp i EU-valet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Premiärminister Theresa May hade ju till och med lovat att avgå som premiärminister om hon fick igenom utträdesavtalet med EU när det för tredje gången togs upp för omröstning. Det högsta politiska pris hon kunde erbjuda, sitt eget politiska liv.

Men som en skotsk parlamentariker elakt sa:

– Hon erbjöd sig att falla på sitt eget svärd. Hon missade.

För så blev det. Många kända brexitörer - som förre utrikesministern Boris Johnson - bytte förvisso sida och stödde utträdesavtalet för första gången, men det räckte inte.

Och EU har gjort klart vad som gäller nu. Storbritannien kommer att tvingas lämna EU redan den 12 april om inte London tar initiativet och begär om betydligt längre tid med att lösa sina brexit-problem, exempelvis genom att hålla en andra folkomröstning.

EU kommer nu att hålla ett krismöte den 10 april, och dessförinnan måste Theresa May & Co bestämma sig. Kanske får vi någon vägledning vart parlamentet vill gå när politikerna på måndag åter samlas för att rösta om alternativa förslag.

Det var åtta sådana man röstade om förra onsdagen, alltifrån att ställa in brexit till att hoppa utför brexit-stupet utan avtal. Men det blev nej till allt.

Kanske får vi ett tydligare resultat på måndag. Men vem skulle satsa pengarna på det?

De är onekligen duktiga på att rösta nej i denna tragikomedi som brittisk politik förvandlats till. Men nu tickar klockan högt, högt och det finns ett besked som London inte kommer undan.

Det gäller EU-valet. Det är därför EU satt 12 april som deadline. Det är också sista datum före vilket London kan ge besked om de trots allt tänker ställa upp i EU-valet.

Här kan inte EU kompromissa. De kan inte gå med på att förlänga Storbritanniens medlemskap i EU om landet inte deltagit i EU-valet i slutet av maj.

I så fall riskerar det nya parlamentet som tillträder i början av juli att bli illegitimt och alla deras beslut kan ifrågasättas eftersom Storbritannien fortfarande skulle vara med i EU men inte vara representerat.

Det är också vad Theresa May använde som argument när hon försökte övertala brexitörerna att stötta utträdesavtalet. Det enda realistiska alternativet till en hård brexit – med allt det ekonomiska elände det skulle medföra – är att ge Storbritannien betydligt längre tid att fundera ut vad landet vill. 

Men som sagt, då måste landet delta i EU-valet. Och räkna med en rejäl svekdebatt under en sådan valkampanj.

De som röstade på brexit är förstås djupt besvikna i dag. Det skulle ju vara avklarat vid det här laget.

Nu har vi ett nytt datum, 12 april i stället. Och vi kan få ännu ett betydligt längre fram om EU skulle godkänna en sådan begäran vid toppmötet den 10 april.

Vi kan också få se ett nyval i Storbritannien. Det är vad Labour Jeremy Corbyn hoppas på. 

May lovade att avgå om hon fick igenom utträdesavtalet, det fick hon inte, men det är mycket möjligt att hon väljer att avgå ändå.

Det i sig behöver dock inte utlösa nyval. Den som blir ny partiledare för de konservativa om May avgår, blir automatiskt också landets nye premiärminister. 

Hennes eftermäle kommer inte att bli nådigt. Hon kallas redan en av de sämsta premiärministrarna som landet haft. 

Sant är att hon fattat många dåliga beslut - som beslutet att gå till nyval 2017 och förlora sitt partis majoritet i parlamentet - och hon har betalat ett högt pris när hon hela tiden satt partiets väl och ve framför nationens.

Det är inte så underligt att många brexitörerna nu nervöst börjar undra om det kommer att bli någon brexit över huvudtaget.

Ironiskt nog kan de ha en allierad i Frankrike. Tålamodet börjar tryta hos Frankrikes president Emanuel Macron. Han har börjat varna för en hård brexit, och har antytt att det kan vara lika bra att få detta överstökat i stället för att dra ut på eländet.

Det var Frankrikes president Charles de Gaulle som 1963 oväntat lade in sitt veto när Storbritannien för första gången ansökte om att gå med i EG (som EU då hette).

Det skulle onekligen vara en historiens ironi om Frankrike lägger in ett veto när EU samlas den 10 april för att ta ställning till om man ska bevilja britterna mer tid för att bestämma sig.