Mats Larsson

Turken kommer

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK. Turken kommer.
Och den här gången jublar araberna.
Israelerna gör det definitivt inte.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan har just varit på besök i Libyens huvudstad Tripoli. Han möttes av jubel där liksom i Kairo några dagar tidigare.
Så varmt har turkarna inte alltid tagits emot i den här delen av världen. Det ottomanska turkiska imperiet anlände med vapenmakt 1516 och skulle stanna och styra över arabvärlden i 400 år.
När imperiet gick under efter första världskriget så valde det nya Turkiet att titta västerut i stället. Turkiet blev en sekulär, demokratisk stat, medlem i Nato, vän till och med med Israel.
Men Turkiet har alltid varit en bro mellan väst och öst. Och under premiärminister Erdogan så vänder nu Turkiet åter blicken österut, mot de muslimska arabiska bröderna.
För inget är sig likt i regionen längre. Tunisien, Egypten och Libyen har nya ledare som osäkert trevar sig framåt. Det är just dessa länder Erdogan nu besöker, det senaste exemplet på hur Turkiet höjt sin profil och ambition.
Och denna gång är turken välkommen. Turkiet ses som en modell som kan visa vägen, både hur man bygger demokrati och en fungerande ekonomi.
Inte minst viktigt, Turkiet är ingen allierad med Israel längre. Inte alls.
Erdogan har tvärtom blivit en av palestiniernas främsta förespråkare. Det väntar stort drama nästa vecka när palestinierna väntas vända sig till FN för något slags erkännande och Turkiet är en av de ivrigaste påskyndarna.
Kriget i Gaza 2008 blev en vändpunkt i relationerna med Israel. Det blev för mycket för premiärminister Erdogan och hans islamistiska parti.
Sedan dess har det gått utför i relationerna. Rejält. Och minns att vid den israeliska räden i fjol mot det turkiska fartyget Mavi Marmara så dödades åtta turkiska medborgare.
Turkiet kräver att Israel ber om ursäkt, något som israelerna vägrat göra. Därför kastade turkarna ut den israeliska ambassadören häromveckan.
När Erdogan besökte Kairo i början av denna vecka kallade han Israel för ”västs bortskämda barn som aldrig brytt sig om ett beslut av det internationella samfundet”, en kommentar som bara höjde hans popularitet i Egypten.
Israel hade bara några dagar tidigare tvingats evakuera sin diplomatiska personal från Egypten sedan landets ambassad i Kairo angripits av en arg folkmassa.
Israel har diplomatiska relationer med bara tre av länderna i sitt omedelbara grannskap, Turkiet, Egypten och Jordanien. På bara några få dagar har Israels ambassadörer tvingats lämnat två av dem.
Så för Israel har den arabiska våren skapat en värld som plötsligt känns mycket mer hotfull. Det var länge sedan landet kände sig så här isolerat och belägrat.

Turkiet däremot ser möjligheter att för första gången på snart 100 år spela en viktig roll igen i arabvärlden.
USA har länge uppmanat EU att snabba på processen och välkomna Turkiet in i unionen. Ett viktigt skäl har alltid varit att Washington fruktat att Turkiet annars skulle vända väst ryggen och i stället söka sig österut.
Precis det som håller på att ske nu. De geopolitiska plattorna i Mellanöstern rör på sig. Räkna med fler jordskalv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag