Mats Larsson

Mats Larsson: Trump känner sig pressad

LONDON. Donald Trump stuvar om i toppen.

Hans kampanjchef har just fått sparken.

The Donald känner sig pressad med andra ord.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är inte alltför ovanligt att kampanjchefer byts ut mitt under en amerikansk valkampanj. Men det är sällan ett tecken på att saker och ting står rätt till.

Det ska nu medges att det inte är det lättaste jobbet att vara kampanjchef för Donald Trump. Han låter sig inte styras av någon, säger vad han känner för här och nu.

Men Corey Lewandowski har varit med honom från början på denna resa som osannolikt nog gjort honom till republikanernas presidentkandidat år 2016. Men samma strategi som fungerade i primärvalen, fungerar sällan under höstens presidentval, då det gäller att bredda valunderlaget.

Det är säkerligen ett skäl till att Lewandowski nu fått packa och gå. För Donald Trump har inte haft några bra veckor.


Det började med hans kritik mot domare Gonzalo Curiel i Kalifornien. Curiel har hand om en masstämning mot nedlagda Trump University och Trump menar att Curiel inte kan vara opartisk eftersom han är ”mexikan”. Han är i själva verket född i USA.

Det fick även många republikaner att reagera. Representanthusets talman Paul Ryan kallade Trump anklagelser för ”rasistiska”.

Och Trumps uttalanden efter terrordådet i Orlando har inte gjort det bättre. Det var en chans för honom att uppträda presidentlikt i en svår kris, men det var – enligt de många kritikerna – exakt vad han inte gjorde.


I en tweet dagen efter masskjutningen så tackade Trump för gratulationerna om att han haft rätt i sina varningar. Det togs inte särskilt väl upp.

Och det märks i opinionsmätningarna. Donald Trump låg ett tag jämsides med Hillary Clinton men hon har nu dragit ifrån och leder med i snitt 5,8 procent i Realclearpolitics sammanställning av de senaste mätningarna.

Det har i veckor rapporterats om inre slitningar i Trump-kampanjen. Trump förstärkte i mars genom att plocka in den politiska strategen Paul Manafort och han och Lewandowski har inte dragit jämnt.


Lewandowski hamnade själv i blåsväder när polisen i våras utredde om han överfallit en kvinnlig journalist i Florida efter en presskonferens med Trump. Utredningen lades dock senare ner.

Även flera av Trumps egna familjemedlemmar har, enligt Washington Post, sedan länge tröttnat på Lewandowski och uppmanat Trump att ge kampanjchefen sparken.

Michael Caputo är kommunikationsrådgivare åt Trump och han visade tydligt på Twitter att han definitivt inte hade något emot nyheten. Med anspelning på ”Trollkarlen från Oz” skrev han:

”Ding dong the witch is dead”.


Återstår att se om det nu kan återuppliva Trumps kampanj.