Mats Larsson

Svanbergs möte - ett enda långt krypande till korset

Publicerad
Uppdaterad
Det är få företagsledare förunnat att få sitta så här, öga mot öga med USA:s president i Vita huset.
Men ingen avundades Carl-Henric Svanberg i går.
Barack Obama tvingade honom till rena Golgata-vandringen.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Vita huset släppte en enda bild i går från mötet mellan Barack Obama och ledningen för BP, med styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg i centrum.
Den var utvald med omsorg, var så säkra.
Träffen ägde rum i Roosevelt-rummet i Vita huset västra flygel, presidentens "kontor".
Här brukar möten hållas, här brukar presidenten tillkännage nya utnämningar eller ta emot större delegationer.
Som i går. Men detta var ingen artighetsvisit.
Det var ett möte beordrat av presidenten, med syfte att pressa BP till åtaganden och eftergifter, med mål att visa att Barack Obama har kontrollen.

Så det blev ingen limousintur för Svanberg & Co på uppfarten till Vita huset. De fick gå till fots i stället. Det såg ut som en skammens vandring.

Bilden inifrån mötet visade sedan en aktiv, talande president, en till synes bekymrad Tony Hayward (BP:s vd) och en koncentrerat lyssnande Carl-Henric Svanberg.
Obama hade inför mötet krävt att BP skulle avsätta miljarder i en fond dit drabbade kan begära ersättning. Senatsledaren Harry Reid nämnde siffran 20 miljarder dollar.
Sånt brukar betraktas som utgångsbud. Men BP ville eller vågade inte kämpa emot i går. Det läckte snabbt ut att den brittiske oljejätten gått med på att skapa en fond med just den summan.
Det är en enorm summa, men BP väntas ändå klara av det. Vi talar trots allt om världens fjärde största företag och med ett oljepris på 75 dollar fatet så fortsätter pengarna strömma in.
Och Svanberg meddelade efter mötet att BP ställer in aktieutdelningen i år, även det ett önskemål från amerikanerna. Han bad också om ursäkt till det amerikanska folket. Ett enda långt krypande till korset.
Men detta handlar om mer än BP. Och det vet Obama. Det var därför han i sitt tal till nationen natten till torsdag beskrev denna kris som en väckarklocka för USA, en chans att börja avvänja sig landets väldiga oljeberoende.
För som amerikanen Mark Mykleby skrev i en insändare till sin lokaltidning Beaufort Gazette häromveckan:
"Detta är inte BP:s fel eller Transoceans fel. Det är inte regeringens fel. Det är mitt fel."
Då talade han som amerikansk väljare. Som en av miljoner amerikaner som blivit beroende av billig olja, sett rätten att köra stora bilar som naturlig, sett borrandet efter ny olja på alltmer känsliga platser som en självklarhet.

Obama uppmanade i sitt tal kongressen att snarast anta den nya energi- och klimatlagstiftning som fastnat i senaten. Men så mycket mer gjorde han inte.
Obama har varit duktig på att klubba BP, men ännu inte vågat utnyttja krisen för att föreslå det som många debattörer menar att även USA skulle behöva: en koldioxidskatt som höjer priset på bland annat bensin och ger staten lite nya intäkter.
Hmm, Obama hade ju kunnat passa på att fråga svensken Carl-Henric Svanberg lite om hur en koldioxidskatt fungerar.
Något säger mig att presidenten inte tog den chansen i går.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag