Mats Larsson

Så mycket död som möjligt för maximal publicitet

Publicerad
Uppdaterad
Bombay har genomlevt sin blodiga andel av attacker.
Men aldrig något som i natt.
Terror i direktsändning.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
En av faktorerna som gjorde att terrorattacken mot USA fick sånt genomslag i folks medvetande var att allt inträffade i direktsänd tv, mitt framför våra ögon.
Nattens koordinerade attacker i indiska Bombay var långt ifrån på samma ohyggliga nivå, men en del av ingredienserna fanns där. Som synen av eldsflammor som slog ut från ett av världens mest kända hotell, Bombays Taj Mahal.
Som scenerna med anti-terrorpoliser som klättrade på den kända hotellfasaden och räddade en del av hotellgästerna, medan ett hundratal personer fortfarande hölls som gisslan där inne. Allt i direktsänd tv. Och förmodligen betittat även av terroristerna inne på hotellet.
Attacken mot Taj Mahal var långt ifrån den enda. När detta skrevs i morse pågick fortfarande dramat och det talades om upp till åtta attacker mot olika platser i stan.

Förutom Taj Mahal angreps även bland annat femstjärniga Oberoi-hotel, en järnvägsstation och den populära restaurangen Leopolds Café. Kända platser i Bombay.
Ofta tycks utlänningar ha varit måltavlan. Flera vittnen uppger att terroristerna frågat efter hotellgäster med amerikansk eller brittisk nationalitet. De kloka höll tyst.
Bombay har skakats av terrordåd tidigare. En del av dem med antagligen högre dödssiffror än nattens attacker. Det talades om minst 87 döda när detta skrevs.
Men det har varit anonyma attacker. Bombexplosioner. Plötslig och oväntad död där tv-kamerorna bara fångat svartbrända kratrar och utbrända tågvagnar.

Nattens attacker
var allt annan än anonyma. Terroristerna - och vi talar ett stort antal - kom beväpnade med mest automatvapen och handgranater. De verkar ofta inte ens ha brytt sig om att maskera sig. Ett oroande tecken.
Flera vittnen säger också att många av terroristerna bar ett leende på sina läppar. Även det illavarslande. Allt tecken på att de inte räknade med att komma levande ur detta, att martyrdöden var nära.
En del av terrorn som drabbat Indien de senaste åren - och bomber exploderar med jämna mellanrum där - har orsakats av hinduiska extremister. Så troligen inte i natt.

En hittills okänd grupp
som kallar sig Deccan Mujahedin tog i stället på sig ansvaret. Det behöver inte betyda att de låg bakom, men klart är att muslimska militanta grupper genomfört
åtskilliga terrordåd i Indien.
Indien har sedan länge ansträngda relationer till sitt muslimska grannland Pakistan och en del av de indiska misstankarna kommer säkert att riktas dit. Terrornätverket al-Qaida nämns som alltid.
Klart är att målet för många av samtidens terrorister är att sprida så mycket död de bara kan, att få så mycket publicitet som möjligt. I Bombay i natt lyckades de med bägge.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag